Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мария Петрова: МЗ не казва какъв е процента на достоверност на PCR тестовете

Снимка: БТА

Всички данни, които се предоставят на обществото във връзка с коронавируса, трябва да бъдат аргументирани и обосновани. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова. Тя е изпратила запитване до Министреството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация. Запитването е във връзка с това какви PCR тестове се използват у нас, до каква степен те дават отклонения е как се отчитат резултатите от тези тестове. Отговорите от здравното министерство са били много общи и в тях почти липсва конкретика, смята Мария Петрова, според която:

От информацията, която получих от министерство на здравеопазването става ясно, че тестовете у нас са от две южнокорейски фирми и, че първият договор, който държавата ни е сключила за закупуване на такива тестове е от 10 април. Това поражда резонния въпрос: "След като извънредното положение беше въведено от 13 март, с какво са били тествани българските граждани от 13 март до 10 април?". Освен това министерството само декларира, че тестовете отговарят на европейските изисквания, но не предоставя информация как трябва да бъдат извършвани тези тестове и не съобщава каквъв е процентът им на достоверност.

Мария Петрова коментира и законовите промени, свързани с работата на управителите на общински и държавни лечебни заведение. Те вече могат да работят само като управители или преподаватели. Мария Петрова каза, че:

Тези промени не са достатъчно разумни и не се знае дали те са в полза, както на лечебните заведение, така и на пациентите. От една страна ограничаваме едни прекрасни специалисти да работят, а от друга страна ограничаваме възможността на пациентите да имат досег до едни от най-добрите лекари. Какво се случва в по-малките населени места, където управителят на болницата обикновено е единственият специалист, примерно по хирургия...?


ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Русев: Васко Василев ме научи навсякъде да съм на 100 %

„Васко Василев зад сцена“ е новата фото книга с автор младия фотограф Христо Русев. В 240 страници са обединени черно-бели снимки на световноизвестния ни цигулар от негови участия из четири държави - Англия, Испания, Япония и България. На 14 октомври музикантът навършва 50 години. Според него работата с Русев по томчето е едно от..

публикувано на 13.10.20 в 11:41

Дрехите с българска шевица предпазват и дават енергия

Българската шевица е изкуство, а в него е скрит шепотът на душата. Ако човек успее да вникне дълбоко в същността му, ще види много повече от разноцветни конци и геометрични фигури. И няма как да е иначе. Всяко истинско и съкровено изкуство минава далеч зад материалното и улавя космическите нишки на живота, за да свърже с тях в тънък възел добро,..

обновено на 12.10.20 в 13:44

Журналистика без маски: Политическият натиск се увеличава

Kато „развитие в застой“ може да се опише медийната среда в България през 2020 г. Това показва петото проучване за усещането за свобода на словото в страната ни, направено от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ).  Ирина Недева , председател на АЕЖ, отчита, че  се регистрира сериозно увеличаване на културата на..

публикувано на 09.10.20 в 15:29

За хубавото на лошото – със стих и китара

Музикално-поетичен спектакъл в две части: „За хубавото на лошото“ и „Тъмното свети“ събра почитателите на изящната словесност и музиката на турне из цяла България.  Авторките – Павлина Йосева и Надежда Цанкова се срещат в Испания и след дълъг престой в земята на Сервантес се завръщат в родината. Поетесата Павлина Йосева е родена в Шумен...

публикувано на 08.10.20 в 10:06

Теди Москов на 60: Ако човек се задържи някъде, той пуска корени и мухлясва

"Откакто се помня сме страна на лъжци" , казва режисьорът Теди Москов . Спектакълът "Професия лъжец" му донесе наградата "Икар" в категорията "Най-добър спектакъл" и "Аскеер" за режисурата му през 2014 година . "При всички български власти се говори едно, а се прави друго. Научният термин за това поведение е..

публикувано на 07.10.20 в 06:58

Тодор Балабанов: Действията на опозицията в пленарна зала рушат престижа на институцията и на град Варна

"Не смятам че, количествата на заседанията определят тяхното качество. Сесии се провеждат тогава когато има достатъчно материали за вземане на решение". Така отговори председателя на Общински съвет Варна Тодор Балабанов, на поисканата му оставка от групата на „Демократична България” в местния парламент. Според него, никъде в българското законодателство..

публикувано на 06.10.20 в 13:53

Дани Бел: Животът ни е дълъг колкото на пеперудите, а те не спират да летят

Даниела Белчева /Дани Бел/ е певица и композитор от Варна. През пролетта, по време на изолацията решава да запише своята музика и така на бял свят се появява дебютният ѝ албум Acoustic Me. Аз съм едно момиче на 41-а, влюбено в музиката, което живее във, със и от нея – така се представи Дани Бел в първото си интервю за Радио Варна:..

публикувано на 05.10.20 в 10:50