Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко чист е въздухът във Варна?

Снимка: Архив

Колко чист е въздухът във Варна?

Картата, която показва запрашеността на въздуха над Варна се променя постоянно, иначе казано – влиза или излиза от норма, указвайки по-конкретно каква е концентрацията на фините прахови частици – същите тези, които биват сочени за главния виновник за мръсния въздух в нас.

Близо три години, след като повечето българи започнаха да се интересуват за това колко чист е въздуха, който дишаме, хиляди са тези, които ежедневно проверяват данните за фините прахови частици в атмосферния въздух, превръщайки се в „осиновители” на измервателни станции, които сглобяват сами и поставят на прозорците или балконите си.

Страната ни е на първо място в Европейския съюз по смъртни случаи, причинени от замърсения въздух. В последните години фините прахови частици (ФПЧ) са причина за преждевременната смърт на близо 13 хиляди българи, сочат данните на Европейската агенция по околна среда.

От април 2019 г. във Варна е в действие програма, която цели ограничаване на количеството на фините прахови частици (ФПЧ). Тя акцентира основно върху трафика и битовото отопление. Противно на очакванията, от 2017 г. в общината средногодишно дните, в които ФПЧ превишават нормите са значително под законово заложените 35 дни. Веселина Савова, главен експерт в дирекция "Опазване на околната среда" в община Варна разяснява повече.


Иначе,

две са станциите на Изпълнителната агенция по околна среда във Варна, които замерват ФПЧ във въздуха над Варна. Данните от тях се отразяват и в карта за качеството на въздуха в Европа на Европейската агенция по опазване на околната среда.

Преди близо пет години в Германия, гражданите на Щутгарт, Германия стартират проекта Luftdaten.info, за да насочат вниманието на всички към хроничните проблеми, свързани със замърсения въздух в техния град и хроничното нежелание на властите да вземат устойчиви мерки за решаване на проблема.

Днес гражданската инициатива работи в над 30 държави по света и една от тях е България.

Понастоящем у нас има действащи над 600 станции, като във Варна техният брой е 32.

Понастоящем варненци имат две възможности да проверяват сами, във всеки един момент концентрацията на фините прахови частици  над Варна и оттам и колко чист е въздухът, който дишаме. За целта е нужен достъп до интернет и буквално два клика.

Първата опция е интерактивната карта за качеството на въздуха в Европа. Тя е на Европейската агенция по опазване на околната среда, в която страната ни представя данните от всичките 34 станции в мрежата на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОЗ). Данните там се представят в реално време, актуализацията им е на всеки час.

Втората опция е именно инициативата AirBulgaria, където може да видите и районите, в които се правят замерванията.

И още.
Според Европейската комисия, в градската среда на България, най-голямата причина за замърсяването на въздуха също са емисиите от домакинствата, следвани с два пъти по-малък процент от тези на трафика. Освен битовото отопление и трафика, проблем за качеството на въздуха във Варна се оказва и .... климата. Иначе казано мъглите и температурните инверсии.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кученца от приюта в с. Каменар очакват бъдещи осиновители тази събота в Морската градина

Кученца от приюта за безстопанствени животни в село Каменар ще бъдат специалните гости на летния фестивал „Сръчко“ и ще очакват своите бъдещи осиновители, съобщават от общинския пресцентър. На 17 август от 11:00 до 15:00 ч. на алеята между Морското казино и сцена „Раковина“ в Морската градина любителите на животни ще имат възможност да се запознаят с..

публикувано на 16.08.24 в 13:25

Как да разпознаем качествените детски играчки: Полезни съвети за родители

Изборът на подходящи играчки за вашето дете е отговорна задача. Щандовете по магазините са отрупани с артикули, но е добре да знаете, че не всички са еднакво безопасни и полезни, обръщат внимание специалистите от Рая Тойс . За да направите правилния избор, е важно да сте наясно как да разпознавате качествените детски играчки. 1...

публикувано на 16.08.24 в 10:00

Над 4,4 милиарда души на Земята нямат постоянен достъп до вода

Изследователи от Швейцария и експерти от ООН и СЗО стигнаха до заключението, че повече от 4,4 милиарда души в 136 държави с ниски и средни доходи нямат устойчив достъп до чиста и безопасна вода, както е предвидено в Целите на ООН за устойчиво развитие (ЦУР). Констатациите на учените са публикувани в статия в научното списание Science. Това е почти два..

публикувано на 16.08.24 в 09:45
автор: Светла Косева

Духът на Варна в картините на Светла Косева

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се открива самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с..

публикувано на 15.08.24 в 15:30

Младежи от цялата страна са категорични: Варна е морската столица!

Рано-рано си стоя аз пред радиото, за да получа задължителната си доза сутрешно кафе и изведнъж се оказвам заобиколен от група младежи, които веднага започват буквално да ме бомбардират с въпроси: „Вие кой град избирате – Варна или Бургас?“ Казвам: „Варна разбира се“. „Ама защо избирате Варна, какво ви харесва?“. Обяснявам аз, че според мен въобще..

публикувано на 15.08.24 в 10:27

Оградиха със защитна мрежа Пантеона във Варна

Оградиха със защитна мрежа Пантеона във Варна, за да бъде предпазен от вандалски прояви по време на празничния концерт в Деня на Варна. Две сцени ще бъдат изградени в района. Основните изпълнители са вече, съобщи късно в сряда кметът на Варна във Facebook.  Служители на сектор „Общинска полиция“ към ОД на МВР – Варна и частна охранителна фирма ще се..

публикувано на 15.08.24 в 09:39

Честваме Успение на пресв. Богородица

Светата Църква от древни времена е установила празника Успение на пресв. Богородица. Исторически сведения за живота на Божията Майка след възнесението на Господ Иисус Христос не са запазени. Въпреки това първите християни са съхранили предание за смъртта на пресв. Богородица. Днес ние, православните християни, отдаваме прослава на блажената кончина на..

публикувано на 15.08.24 в 06:05