Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мая Неделчева:

Дрехите с българска шевица предпазват и дават енергия

| обновено на 12.10.20 в 13:44

Българската шевица е изкуство, а в него е скрит шепотът на душата. Ако човек успее да вникне дълбоко в същността му, ще види много повече от разноцветни конци и геометрични фигури. И няма как да е иначе. Всяко истинско и съкровено изкуство минава далеч зад материалното и улавя космическите нишки на живота, за да свърже с тях в тънък възел добро, любов и време.

Шевицата е код, магия с много символи. Говорейки за време, това е един от лесните начини да общуваме с корена си, с миналото и предците си. Старите майстори споделят, че везмото  е познание, което се предава от сърце на сърце, от душа на душа, от майка на дъщеря.

Предците ни вярвали, че през отворените краища на дрехите може да излезе добрата сила или да влезе нечиста такава. За да се предпазят от тези влияния, те обграждали краищата с шевици.

В миналото всяко семейство е имало специфична шевица, която жените везали върху ризи, сукмани и елеци. Гайтаните се слагали по краищата на дрехите, за да предпазват от амортизиране, а шевиците са се везали по деколтетата, краищата на ръкавите и дрехите, за да предпазват тялото.

Думата “везба” идва от глагола “везам” и означава изработка на декорация чрез игла и конец.

Знаем, че има много българи, чиято мисия е опазването на традициите и го правят ежедневно. Те също трябва да получават внимание, подкрепа, разбиране и популярност.

„Нека запазим българското, българската шевица и всеки един от нас бъде привърженик на родното”,  каза Мая Неделчева-управител на фирма за производство на облекла с българска шевица.

Идеята да украси с шевица и ежедневни облекла е провокирана от сватба, на която присъства в Трявна. Младоженката толкова била пленена от красотата на автентичната бродерия, че й се приискало да носи такива дрехи във всекидневието.

Според Неделчева големи пазители на традициите си остават българските емигранти по света, които винаги искат да носят късче от родината със себе си.

Те са и сред основните й клиенти, които поръчват красивите одежди с шевици.

Много хора от емигрантските общности пазят българския дух и чрез народните танци, а носиите, в които са втъкани символи и кодове пазят енергията на българщината, посочи Неделчева.

Тя отбеляза, че е забелязала у много хора вече да възниква потребност да се върнат към корените си.

Чуйте още от разговора й с репортера ни Ваня Славова:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Русев: Васко Василев ме научи навсякъде да съм на 100 %

„Васко Василев зад сцена“ е новата фото книга с автор младия фотограф Христо Русев. В 240 страници са обединени черно-бели снимки на световноизвестния ни цигулар от негови участия из четири държави - Англия, Испания, Япония и България. На 14 октомври музикантът навършва 50 години. Според него работата с Русев по томчето е едно от..

публикувано на 13.10.20 в 11:41

Мария Петрова: МЗ не казва какъв е процента на достоверност на PCR тестовете

Всички данни, които се предоставят на обществото във връзка с коронавируса, трябва да бъдат аргументирани и обосновани. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова. Тя е изпратила запитване до Министреството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация...

публикувано на 10.10.20 в 12:50

Журналистика без маски: Политическият натиск се увеличава

Kато „развитие в застой“ може да се опише медийната среда в България през 2020 г. Това показва петото проучване за усещането за свобода на словото в страната ни, направено от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ).  Ирина Недева , председател на АЕЖ, отчита, че  се регистрира сериозно увеличаване на културата на..

публикувано на 09.10.20 в 15:29

За хубавото на лошото – със стих и китара

Музикално-поетичен спектакъл в две части: „За хубавото на лошото“ и „Тъмното свети“ събра почитателите на изящната словесност и музиката на турне из цяла България.  Авторките – Павлина Йосева и Надежда Цанкова се срещат в Испания и след дълъг престой в земята на Сервантес се завръщат в родината. Поетесата Павлина Йосева е родена в Шумен...

публикувано на 08.10.20 в 10:06

Теди Москов на 60: Ако човек се задържи някъде, той пуска корени и мухлясва

"Откакто се помня сме страна на лъжци" , казва режисьорът Теди Москов . Спектакълът "Професия лъжец" му донесе наградата "Икар" в категорията "Най-добър спектакъл" и "Аскеер" за режисурата му през 2014 година . "При всички български власти се говори едно, а се прави друго. Научният термин за това поведение е..

публикувано на 07.10.20 в 06:58

Тодор Балабанов: Действията на опозицията в пленарна зала рушат престижа на институцията и на град Варна

"Не смятам че, количествата на заседанията определят тяхното качество. Сесии се провеждат тогава когато има достатъчно материали за вземане на решение". Така отговори председателя на Общински съвет Варна Тодор Балабанов, на поисканата му оставка от групата на „Демократична България” в местния парламент. Според него, никъде в българското законодателство..

публикувано на 06.10.20 в 13:53

Дани Бел: Животът ни е дълъг колкото на пеперудите, а те не спират да летят

Даниела Белчева /Дани Бел/ е певица и композитор от Варна. През пролетта, по време на изолацията решава да запише своята музика и така на бял свят се появява дебютният ѝ албум Acoustic Me. Аз съм едно момиче на 41-а, влюбено в музиката, което живее във, със и от нея – така се представи Дани Бел в първото си интервю за Радио Варна:..

публикувано на 05.10.20 в 10:50