Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Varna Jazz Days 2020 - октомври ще бъде май

| обновено на 17.10.20 в 15:23

Поради извънредната обстановка, която 2020 г. донесе със себе си, културният календар на Варна претърпя основни промени. Много от събитията бяха пренасрочени за есента, като изключение не направи и Varna Jazz Days - фестивал, който по традиция се провежда през май. Началото му е поставено преди няколко години, когато по идея на варненския тромпетист и композитор Нейко Бодуров в града започва да се чества Международният ден на джаза - инициатива на ЮНЕСКО, която определя 30 април като празник на най-свободния стил в музиката.

Всяка година Varna Jazz Days среща талантливите български музиканти с изявени имена от европейската сцена, но това издание ще бъде посветено на младите независими артисти на България, чиято дейност беше засегната в най-голяма степен от рестрикциите, причинени от пандемията. Организаторите са заложили на четири авторски проекта, като и тази година форумът запазва традицията всяко издание да се отличава от предходните от стилистична гледна точка - основната характеристика на това издание ще бъде българският фолклор, преплетен със съвременните изразни средства на новата музика. Фестивалът ще се проведе на 17 и 18 октомври в Народно читалище "Отец Паисий - 1934 г." - Варна.

Ето какво сподели Нейко Бодуров за програмата и за концепцията на Varna Jazz Days 2020 в предаването "Улица "Събота":


17.10 | 19:30 ч. ROSSITZA MILEVSKA TRIO

Арфата такава, каквато не сме я чували, с нов модерен облик и с достойно място в света на джаза. Зад уникалното за Европа френско трио стои българката Росица Милевска. Лекотата, с която музикантитесъчетават своите гласове и инструменти, правят изпълненията им енергични и емоционални, а в композициите и интерпретациите си използват влиянията на класическата музика, фолклора и джаза. През годините печелят публиката на много фестивали по света, откъдето си тръгват и с редица награди.

Росица Милевска - арфа и глас
Фредерик Лакроа - бас
Седрик Льо Дон - ударни

……………………………………………………………………….

17.10 | 21:00 ч. NEYKO BODUROV QUINTET

Варненският тромпетист Нейко Бодуров събира своите „partners in crime“, за да представят отново албума NIKOBO (2019 г.), който бе издаден от холандския лейбъл Optomusic. Джаз имровизации, бийтове и електроника, вплетени в оригиналните композиции, носят духа на Nu Jazz стила.

Нейко Бодуров - тромпет
Димитър Льолев – алт саксофон, тенор саксофон
Димитър Горчаков - клавишни инструменти
Михаил Иванов - бас
Димитър Семов - ударни инструменти, ел. перкусии

………………………………………………………………………

18.10 | 19:30 ч. LINA NIKOL LIVE

Лина Никол съчетава със собствен почерк стиловете R&B, Pop, Soul. Нейната авторска музика и стил са повлияни както от легендарни артисти като Стиви Уондър, Принс, Майкъл Джаксън, така и от много нови вдъхновяващи изпълнители като Сноу Алегра, НАО, Шанейд Харнет и много други.

Лина Никол - вокал
Алекс Васев – пиано
Радослав Славчев-Riverman – бас
Богомил Енчев – барабани

…………………………………………………………………….

18.10 | 21:00 ч. OUTHENTIC

Аутентик (в превод от англ. - "извън автентичното") е българска етно-джаз формация, която избира да търси и развива своя индивидуален стил отвъд определени музикални граници. Създадена през 2012 г., групата основава и фондация със същото име, чиято цел е да съхранява, разпространява и утвърждава българския фолклор и традиции извън рамките на България. Имат издадени два авторски албума: “YesToday” и “Transparent”.

Живко Василев - кавал, пиано
Райна Василева - вокал, перкусии
Виктор Джоргов - китара
Борислав Илиев - китара
Стоил Иванов - ударни инструменти

…………………………………………………………………..

19.10 УЪРКШОП

"Отвъд фолклора с кавала на Живко Василев"

 НУИ „Добри Христов“

Фестивалът Varna Jazz Days се реализира с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синелибри" започва във Варна на 28 октомври

Международният кино-литературен фестивал "Синелибри" започва във Варна на 28 октомври с новия филм на Алехандро Аменабар „По време на войната“. Тази година изданието се провежда под мотото „Възпитание на чувствата“ в знак на почит към Гюстав Флобер, един от най-влиятелните френски писатели на XIX век. Фестивалът се финансира със съдействието на фонд..

публикувано на 19.10.20 в 10:48
Парк-музей Владислав Варненчик

Парк-музей „Владислав Варненчик“ има нов директор

Нов директор има Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“ , съобщиха от музея. Д-р Невян Митев е доктор по История на България (История на българските земи XV – XVII в.). Научните му интереси са насочени към средновековната история и археологията, ранния османски период и нумизматиката. От 2012 г. е част от екипа на Парк-музей..

публикувано на 19.10.20 в 10:28

Фолклорна работилница слага финала на Varna Jazz Days

Музикална работилница "Отвъд фолклора с кавала на Живко Василев" ще се проведе днес от 11ч. в НУИ „Добри Христов“ във Варна. Работилницата е част от фестивала Varna Jazz Days, който се реализира с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна. Идеята на организаторите е  по-младите да се докоснат до магията на фолклора по един неповторим..

публикувано на 19.10.20 в 09:39

Представят „Паяжината на паяка“ от Чела Серги в Художествената галерия в Балчик

Романът на Чела Серги „Паяжината на паяка“ ще бъде представен днес от 16.30 часа в Художествената галерия в Балчик. Организатори на събитието са Историческият музей, Народното читалище „Паисий Хилендарски“, издателство „Нордиан“ в Балчик и Художествената галерия в града. Румънската авторка е трайно свързана с морското място, родена в Констанца,..

публикувано на 19.10.20 в 09:35

Джаз триото JP3 представя нов албум във Варна

Четвърти студиен албум ще представи тази вечер във Варна JP3 – джаз триото на Живко Петров, Димитър Карамфилов и Димитър Семов. Началото на концерта е от 19 часа във Варненската опера. Албумът "Change the Way" е записан в студиото на Радио Варна. Варна оставя следа и върху снимката на обложката с бреговите тетраподи, направен от Димитър Семов, който е..

публикувано на 18.10.20 в 15:52

Годишна изложба на Сдружението на художниците – Варна, се открива в деня на Свети Лука

Откриването е на 18 октомври 20 20 г., от 1 7 ч. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна По традиция Сдружението на художниците – Варна, отправя покана към почитателите на изкуството в морския град за ежегодната представителна изложба на варненските творци, посветена на светеца покровител на художниците...

публикувано на 18.10.20 в 07:08

RADAR 2020 - специален фестивал в специално време

Фестивалът  RADAR  се завръща за седми път, този път от  23 до 25 октомври.  В негово вдъхновение и обстоятелства се превръща социалната изолация, в която не само целият свят, но и изкуството постави под въпрос своите физически и духовни граници. Голяма част от творбите са създадени и репетирани именно в това време. Организаторите намират за..

публикувано на 17.10.20 в 22:43