Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кавалджията Недялко Недялков - 7 прелюдии на желанията

| обновено на 13.10.20 в 12:21
Недялко Недялков
Снимка: БНР

Всеизвестно е, че всяко време носи своите кумири. Хора, които с постиженията си, отдадеността си в определена сфера увличат след себе си последователи. А и с харизмата си също. Поставена на полето на калваджийското изкуство, тази тема веднага се пълни с одухотворено съдържание, благодарение на редица имена. Като започнем от Досю Милков, Цвятко Благоев, Драган Карапчански, Стоян Величков, Никола Ганчев (...), чийто живот и творчество е част от фолклорната история на XX век. И тези, които активно творят в наше време.

Без съмнение кавалджията Недялко Недялков е от съвременните идоли. За мнозина музиканти свиренето на именития първи кавалджия в Оркестъра за народна музика на БНР е като жива библейска реч. Изключително добре усвоил опита на своите предшественици, той изгради нови нишки, по които личната му инвенция нанася музикални илюстрации с печата Недялко Недялков. Наред със забележителната му инструментална техника, роденият в Хасково музикант умее да „говори“ със собствен език. Ясно разпознаваем, умерено стилизиран, жив и гъвкав. И не на последно място - харесван.

В петъчното издание на делничната фолклорна линия „Срещи в 7/8“ (изл. на 7.08.2020 г.) поканих Недялко Недялков, за да поговорим за музиката, която харесва. Тази, която го вдъхновява. За музикантите, които той идеализира в някакъв аспект. Седем прелюдии на желанията.

Цялото интервю и музиката чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 10

Предаването за култура на Радио Варна „Гравитация нула“ днес празнува десетата си слънчева обиколка. Не е нужно да летите до космоса, за да изпитате безтегловност. Между 14 и 18 часа, всеки петък, на честотите на Радио Варна влизате в друго измерение, а с изкуството намирате вдъхновение. Предаването за 10 години се превърна в..

публикувано на 14.05.21 в 12:46

"Преминаващи фигури" - скулптура и живопис от Христо Христов

Варненският скулптор и художник Христо Христов представя последните си енигматични фигури изпълнени в бронз и цвят във варненската галерия "Папийон". Признат като един от най-добрите български скулптори с автентичен разпознаваем стил, той е ценен в последните години и за прекрасната си асоциативна абстрактна живопис, разкриваща цветните пластове на..

публикувано на 14.05.21 в 10:11

Фолклорна пиеса, записана в Радио Варна, донесе международна награда на БНР

Пиесата „Тракийски напеви“, записана в Радио Варна, е отличена със специалната награда на международния музикален конкурс „Светозар Страчина“ за запис на фолклорна музика.   Това е  поредно признание  за БНР през годините. Записът е осъществен в Радио Варна на 14 май 2020 година, продуцент е Кристиян Неделчев, звукорежисьор - Христо Николов...

обновено на 13.05.21 в 15:40

Десета нощ на литературата днес във Варна

Десетата нощ на литературата тази година ще бъде организирана на две открити читателски пространства, за да предостави оптимален комфорт на всички участници и посетители. Само тази година текстовете ще бъдат четени еднократно. Входът е свободен. Всеки, който обича книгите, може да се включи във всеки един момент между 18 и 22.30 ч., дори и да..

обновено на 12.05.21 в 14:19

Нощта на музеите в Балчик се отлага, но изложбите по този повод остават

По традиция всяка година в средата на месец май, с откриване на изложби и с провеждане на култур-на програма, Исторически музей - Балчик отбелязва Европейската нощ на музеите. Събитието е отложено в цялата страна за неопределен период от време, но организираните изложби по този повод могат да бъдат разгледани, без официално представяне, съобщиха от..

публикувано на 12.05.21 в 12:17

Писателката Неда Антонова се срещна с клуба на жените-социалистки във Варна

Писателката  Неда  Антонова, автор на над 20 романа, повечето свързани с българската история, се срещна във Варна с представители на клуба на жените- социалистки.  Даниела Стойнова разговаря с нея за творчеството и и за новия  и роман „Безмълвие”, посветен на младостта на Паисий Хилендарски. Неда Антонова обясни защо е избрала именно Паисий:..

обновено на 11.05.21 в 17:45

Фотоизложба "Старото школо разказва" в Областна управа в Добрич

Фотоизложба „Старото школо разказва“ на Регионален исторически музей - Добрич е подредена от днес във фоайето на Областна управа. Тя проследява моменти от училищния живот в Добрич от 60-те години на ХIХдо началото на ХХ в. В изложбата са включени фотоси на учителски колективи и ученически класове от периода до войните за национално обединение, от..

публикувано на 11.05.21 в 17:09