Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.
Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.
Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.
За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.
Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.
Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.
Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.
Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.
Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.
Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.
За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.
Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.
Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.
Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.
Родители, учители и деца от 1-ва “Б” група на варненската детска градина №17 „Петър Берон“ посетиха тази неделя Дома за възрастни хора „Гергана“. Визитата е осъществена в рамките на инициативата на екипа на детското заведение "Малки истории за доброто, доброто тръгва от теб". Начинанието е вдъхновено от желанието на учителите да възпитат и приучат..
Организацията на българските скаути отпразнува Международния ден на скаутството с представяне на първото издание на български език на бестселъра на 20-и век - "Скаутство за момчета" с автор лорд Бейдън-Пауъл. "Скаутство за момчета" оказва глобално влияние и продължава да вдъхновява поколения скаути по света. Тази книга е наръчник, който комбинира..
В навечерието на Националния празник Трети март ученици отбелязаха 147 години от Освобождението на Балчик от петвековното иго на османските турци. Това се случва в мразовития 31 януари 1878 година, когото с камбанен звън, хляб и сол балчиклии посрещат с неописуема радост освободителните руски войски. Трябва да се борим за идеологическата и..
Проект „Море от възможности“ на Морски клуб „Приятели на морето“ очаква 50 младежи от Варна, с които да се работи за подобряване на психическото и емоционалното им състояние след попадане в некомфортна за тях среда. Желаещите да се включат в това предизвикателство, могат да го направят до 15 март. Целта на проекта е повишаване на устойчивостта и..
Здравейте в началото на Сирната седмица, която в неделя ще завърши с един от важните празници в народния календар на българина! Празник, свързан с оцелялата през годините и съхранена в традициите символика, с прошката и духовното пречистване. Впрочем в народния календар седмицата, която започва днес, е изпълнена с радост и празнично настроение...
България е на последно място в Европейския съюз по онлайн пазаруване , показват данни на Евростат за миналата година. На "опашката" в тази класация заедно с нас са още Румъния и Италия. Първенец по онлайн пазаруване е Ирландия. Оказва се, че едва малко над 50% от потребителите у нас предпочитат да си купят дадена стока като си я поръчат..
Музеят за нова история и Учебният музей при Регионалния исторически музей във Варна организират за втора поредна година исторически куиз за ученици. Събитието ще се проведе от 16 часа на 28 февруари в зала "Одесос" в сградата на Археологическия музей. Местата вече са заети, а тази година 70 ученици, разпределени в 12 отбора, ще мерят сили по..