Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулинарна фиеста завладява Варна във второто издание на фестивала Restaurant Week

4
Снимка: restaurantweek.bg

Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.

Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.

Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.

За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.

Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.

Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.

Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.

Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.

Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.

Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.

За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.

Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.

Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.

Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.


Форматът „Restaurant week“ води началото си още преди 28 години от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 000 репортери от цял свят. С обслужването и изхранването им се включват почти всички ресторанти в града на една и съща преференциална и достъпна цена. "Restaurant Week" бързо печели популярност в целите Съединени щати и малко по-късно покорява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Колаген и биотин, строителните материали на красотата

В днешния свят, където външният вид играе важна роля, много жени търсят начини да подобрят здравето и красотата на косата, ноктите и кожата си. Колагенът и биотинът са две ключови съставки, които могат да ви помогнат да постигнете тази цел. Тези хранителни добавки предлагат множество ползи, които ще разгледаме в тази статия. Какво е Колаген?..

публикувано на 09.07.24 в 13:56

ВСУ "Черноризец Храбър" е домакин на обучение, организирано от Българския олимпийски комитет и Червения кръст

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще бъде домакин на обучение по проект „Спортен треньор+“, организирано от Българския олимпийски комитет и Българския червен кръст. Очаква се в него да се включат треньори по над 10 вида спорт от Варна и региона, които работят с бежанци и/или с деца и младежи в риск. Събитието ще бъде открито на 10..

публикувано на 09.07.24 в 11:37

Турция и България с най-ниски нетни доходи в Европа

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи в Европа, съответно 8 968 евро за Турция и 9 355 евро за България, съобшава БГНЕС. Според Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, Швейцария оглавява списъка с впечатляващата средна годишна нетна заплата от 85 582 евро, която е значително по-висока от всяка друга..

публикувано на 09.07.24 в 07:23
Черна чайка

Черната чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 08.07.24 в 14:01

Лесна работа: Пътуване с влак

Когато лятото обгърне с гореща ласка всяко място, далеч от брега, жадуваме за дълъг уикенд край морето. И ето ме, трийсет години след последното си пътуване с железниците, решавам да се метна във влака. В нощния, разбира се, за да получа колкото може повече море. Вече съм на гарата. На електронното табло се мъдри половинчата..

публикувано на 08.07.24 в 12:00

Православната църква отбелязва Св. Прокопий Пчелар

На 8 юли православната църква чества Великомъченик Прокопий, който умира мъченически за вярата си, посечен след жестоки изтезания от император Диоклетиан през 303 г. заради изповядването на християнски религиозни убеждения. В народните представи светецът е покровител на пчеларите и е известен като..

публикувано на 08.07.24 в 03:47

Мисия възможна ли е разширението на пътя Варна-Добрич?

Все още не е ясно дали е започнала работата по проекта за разширение на пътя Варна – Добрич. Пари за тази цел са предвидени в държавния бюджет за 2024 година. Това съобщи за Радио Варна депутатът от БСП от Добрич Мая Димитрова. Тя е задала въпрос до министъра на регионалното развитие и благоустройството във връзка с това на какъв етап е..

публикувано на 07.07.24 в 13:21