Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.
Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.
Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.
За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.
Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.
Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.
Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.
Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.
Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.
Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.
За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.
Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.
Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.
Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.
Неплануваните събития може да нарушат нашето ежедневие и да предизвикат стрес и финансови затруднения. Важно е да бъдем подготвени и да разполагаме със стратегии за защита, за да си осигурим спокойствие и стабилност. Предимствата на застраховката като основен инструмент за сигурност Застраховката е един от..
Океанските траншеи на Земята все още са забулени в мистерия, и за това има основателна причина. Намиращи се на дълбочина до 11 км под повърхността, техните тъмни, студени води са под страшното налягане - до 1088 атмосфери. Въпреки суровите условия там някак си виреят странни същества. И след десетилетия на борба за тяхното изучаване, учените..
Поп, рок и джаз, реге, диско хитове и богат репертоар от любими коледни песни – всеки ден до 29 декември (неделя) музикалната програма на коледния базар до Общината ще радва посетителите с разнообразни изпълнения на музиканти от различни формации и възрасти. Събраните средства ще бъдат за изграждането на зала за арт и трудотерапия за Комплекса за..
Музеят за нова история на Варна и Центърът за специална образователна подкрепа – Варна се присъединяват към каузата "Приятелите на Рали" на 19 декември, четвъртък, в сградата на Музея за нова история на Варна с благотворителен базар, интересни творчески занимания и представяне на книга. От 10 до 17 часа Центърът за специална образователна..
Православната ни църква почита свети пророк Данаил (Даниил) - един от четиримата големи библейски пророци от Стария Завет. Името Данаил идва от иврит и в превод означава "Бог е моят съдия". Старозаветният пророк се е прочул със своята дарба да тълкува правилно сънища. Християните почитат Данаил, защото от неговите пророчества прозират бъдни думи за..
Българската шопска салата е на 4-то място в класацията на най-добрите салати в света за 2024 година в класацията на престижното световно онлайн издание TasteAtlas. Един от символите на българската кухня получава оценка от 4.4 точки от възможни 5. В публикацията се отбелязва, че шопската салата е традиционно българско ястие, което може да се намери..
Често в дните преди най-свидния християнски празник – Рождество Христово, ставаме свидетели на показна благотворителност. За съжаление, случаят от днес е демонстрация на нещо още по-тъжно – показно бездушие. „По обяд една майка-украинска се молеше на минувачите за средства, за да лекува детето си. От време на време някой бъркаше в джоба си и и..