Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

RADAR 2020 - специален фестивал в специално време

Фестивалът RADAR се завръща за седми път, този път от 23 до 25 октомври. В негово вдъхновение и обстоятелства се превръща социалната изолация, в която не само целият свят, но и изкуството постави под въпрос своите физически и духовни граници. Голяма част от творбите са създадени и репетирани именно в това време. Организаторите намират за най-логично да съберат основно български артисти, и то такива, които през годините вече са участвали. С това искат да покажат важността на близостта и подкрепата, от която всички ние се нуждаем именно сега. Така RADAR ще има своето „семейно“ издание – без августовските тълпи, без пристигащи от другия край на света артисти и мащабни проекти, а нещо различно – фина селекция на това, което авангардните артисти в България създадоха през последните месеци. Продукт на несигурността, страха, объркването, но и на любовта и надеждата.

Фестивалът RADAR e пресечна точка на разнолики артисти, чиито срещи позволяват музиката да общува с други сфери на изкуството. Оригинален и автентичен, това е форум без аналог в българското културно поле. Ето какво сподели в предаването Улица "Събота" Светлозара Христова, изпълнителен директор на фестивала - за различността на днешното време и за новата среда на културата и хората:


Във всяка от трите фестивални вечери ще бъдат представени по три проекта, а дом на събитията от основната програма отново ще бъде Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна. В Социалната чайна пък ще се проведат събитията от съпътстващата програма. Подробности за артистите и за техните проекти сподели Димитър Бодуров, артистичен директор на RADAR:

Билети могат да бъдат закупени онлайн в мрежата на ЕPAYGO, както и по време на фестивала непосредствено преди началото на всяко събитие. Екипът на RADAR ще дари 20% от стойността на всеки закупен билет за съпътстващата програма на Карин Дом за закупуване на оборудване за новата сграда на институцията. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура” на Дирекция Култура и духовно развитие, Община Варна, Министерство на културата и индивидуални дарения. А всеки, който има желание, може да подкрепи съществуването на форума, като стане покровител на фестивала в дарителската платформа Патреон.


ОСНОВНА ПРОГРАМА:

23.10 | 19:00-23:00

Mono No Aware | Поетичен пърформанс

Димитър Горчаков | Пиано импровизации

GORO | Електроника

……………………………………………………………………….

24.10 | 19:00-23:00

Градски Истории | Аудио-визуален концерт

Бодуров - Шопов | Джаз пиано и електроника

Ангел Симитчиев - Mytrip | Електроника

……………………………………………………………………….

25.10 | 19:00-23:00

Нищо няма да ти се случи | Поезия в звуци

Архитектура на изчезването | Аудио-визуален пърформанс

XDEX | Електроника


СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА:

24.10 | 16:00-18:00

Съвременно изкуство, звук и технология | Лекция на Теодора Константинова и Радослав Механджийски

……………………………………………………………………….

25.10 | 16:00-18:00

Саунд дизайн | Работилница с Иван Шопов
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синелибри" започва във Варна на 28 октомври

Международният кино-литературен фестивал "Синелибри" започва във Варна на 28 октомври с новия филм на Алехандро Аменабар „По време на войната“. Тази година изданието се провежда под мотото „Възпитание на чувствата“ в знак на почит към Гюстав Флобер, един от най-влиятелните френски писатели на XIX век. Фестивалът се финансира със съдействието на фонд..

публикувано на 19.10.20 в 10:48
Парк-музей Владислав Варненчик

Парк-музей „Владислав Варненчик“ има нов директор

Нов директор има Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“ , съобщиха от музея. Д-р Невян Митев е доктор по История на България (История на българските земи XV – XVII в.). Научните му интереси са насочени към средновековната история и археологията, ранния османски период и нумизматиката. От 2012 г. е част от екипа на Парк-музей..

публикувано на 19.10.20 в 10:28

Фолклорна работилница слага финала на Varna Jazz Days

Музикална работилница "Отвъд фолклора с кавала на Живко Василев" ще се проведе днес от 11ч. в НУИ „Добри Христов“ във Варна. Работилницата е част от фестивала Varna Jazz Days, който се реализира с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна. Идеята на организаторите е  по-младите да се докоснат до магията на фолклора по един неповторим..

публикувано на 19.10.20 в 09:39

Представят „Паяжината на паяка“ от Чела Серги в Художествената галерия в Балчик

Романът на Чела Серги „Паяжината на паяка“ ще бъде представен днес от 16.30 часа в Художествената галерия в Балчик. Организатори на събитието са Историческият музей, Народното читалище „Паисий Хилендарски“, издателство „Нордиан“ в Балчик и Художествената галерия в града. Румънската авторка е трайно свързана с морското място, родена в Констанца,..

публикувано на 19.10.20 в 09:35

Джаз триото JP3 представя нов албум във Варна

Четвърти студиен албум ще представи тази вечер във Варна JP3 – джаз триото на Живко Петров, Димитър Карамфилов и Димитър Семов. Началото на концерта е от 19 часа във Варненската опера. Албумът "Change the Way" е записан в студиото на Радио Варна. Варна оставя следа и върху снимката на обложката с бреговите тетраподи, направен от Димитър Семов, който е..

публикувано на 18.10.20 в 15:52

Годишна изложба на Сдружението на художниците – Варна, се открива в деня на Свети Лука

Откриването е на 18 октомври 20 20 г., от 1 7 ч. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна По традиция Сдружението на художниците – Варна, отправя покана към почитателите на изкуството в морския град за ежегодната представителна изложба на варненските творци, посветена на светеца покровител на художниците...

публикувано на 18.10.20 в 07:08

Varna Jazz Days 2020 - октомври ще бъде май

Поради извънредната обстановка, която 2020 г. донесе със себе си, културният календар на Варна претърпя основни промени. Много от събитията бяха пренасрочени за есента, като изключение не направи и Varna Jazz Days - фестивал, който по традиция се провежда през май. Началото му е поставено преди няколко години, когато по идея на варненския..

обновено на 17.10.20 в 15:23