Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаите във Варна на протест днес

| обновено на 21.10.20 в 08:42


Протест на служителите от  МВР, организиран от Синдикалната федерация на служителите от МВР ще има днес. Той ще е първи в страната от серия протести по повод пренебрегването от ръководството на вътрешното ведомство на участието им на първа линия в борбата с коронавируса. Полицаите искат незабавно започване на преговори с ръководството на МВР и увеличение на заплатите.

Даниела Стойнова разговаря с Ивайло Янчев,пожарникар и председател на структурата на синдиката във Варна, с Йоана Вълова - разследващ полицай във второ районно управление на МВР и с Живко Железов – полицай от гранична полиция на летището във Варна:

Протестът ще се състои от 18.30 пред градската часовникова кула, където първите пожарникари са се събирали и са съобщавали на гражданите за бедствените ситуации. Протестът ще е мълчалив.

Чуйте повече в звуковия файл.

И още по темата.

„Принудени бяхме да преминем към ефективни протестни действия. От 12 октомври до момента не бяха положени никакви усилия от страна да министерството да се получат официални преговори между нас по темата с увеличението на основните месечни възнаграждения на служителите в МВР“.

Това заяви пред БГНЕС зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов.

Недоволни от своето възнаграждение служителите на реда започват серия от регионални протести, а след това ще преминат и към национални протестни действия. Първата проява е днес с протест във Варна, след това са Русе, Кърджали, Пловдив, Видин. После Перник, Благоевград и т.н.

"Ако в рамките на тези регионални протести не започнем официални преговори и на тях не бъдат постигнати задоволяващи и двете страни резултати, ние ще продължим с национален протест. Дали сме си краен срок до 8 ноември. Ако и той не постигне необходимите резултати, сме подготвили последващи действия, за които е рано да бъдат оповестявани“, каза Кузманов.

Той подчерта, че е воден неформален диалог с политическото ръководство на министерството, но от там е получено предложение единствено за 10-процентно увеличение, което е залегнало в проектобюджета за догодина.

„Това категорично не ни удовлетворява, защото се направи в последния момент. Другата причина да не го приемаме е вече известното постановление, с което бяха увеличени заплатите в държавната администрация – министерства, фондове, агенции, в рамките на до 30%. Колеги с професии, съизмерими с нашите, взеха увеличение от порядъка на 28% под предлог работа в условията на пандемия. Аз не мисля, че има друга държавна служба, изключвам медицинските работници, които да са преди нас по отношение на борбата и участието в мерките по ограничаване на епидемията. Към това може да прибавите и протестите. Въобще МВР живее в един друг свят през последните 7 месеца – свръхнатоварване, тежки условия на работа, опасност от заразяване. Мисля, че 10% при това положение е подигравка“, коментира още Илия Кузманов.

Той припомни, че в протеста участие ще участват всички служители на МВР, а не само полицаите.

В Русе протеста ще бъде на 22 октомври от 18.00 ч. на площада пред Общината.
Кърджали - 23 октомври от 12.00 ч. до 13.00 ч. на парадната улица.
Бургас -27 октомври. от 18.15 ч. до 19.30 ч., до Съдебната палата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Костадин Костадинов във Варна: Бъдещото развитие на България е заложник на един човек - Пеевски

Бъдещото развитие на България е заложник в момента на един човек - Пеевски. Tака коментира във Варна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов ситуацията с неодобрения от президента състав на бъдещия служебен кабинет. Той каза още, че протестите на служители на МВР в подкрепа на Калин Стоянов показват кои са зависимите служители на вътрешното..

публикувано на 19.08.24 в 17:10

Задържаха за хулиганство мъж от село Самуилово

Мъж от добричкото село Самуилово е бил задържан от полицията за непристойно поведение и хулиганство. Вследствие на инцидента е проведена и Специализирана полицейска операция на територията на населеното място с цел профилактика на криминалния контингент и осигуряване на обществения ред. Сигналът за възникнал конфликт на територията на село Самуилово,..

публикувано на 19.08.24 в 16:11

Петима са задържани с наркотици при специализирана полицейска операция в Добричко

Петима души са задържани от служители на Първо Районно управление в Добрич и на Районното управление Балчик  при специализирана акция на полицията в Добричко.  Акцията (от 10 до 16 август ) е била срещу разпространението на наркотици след проведени оперативно – издирвателни мероприятия на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при..

публикувано на 19.08.24 в 16:03

Удължиха забраната за износ на инсулин с месец

Срокът за забрана за износ на инсулин и някои антибиотици се удължава до 19 септември. Това се посочва в заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, която е в сила от днес до 19 септември. Заповедта е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването, цитиран от БНР. Анализ показва, че има забавяне или отказ за доставка..

публикувано на 19.08.24 в 16:00

Възрастна пешеходка загина на място в Кранево, блъска я водач, употребил амфетамин

За трагичния инцидент, станал на 16 август, около 13:00 часа, съобщават днес от пресцентъра на областната дирекция на МВР.  На място е установено, че микробус „Мерцедес“, управляван от 58-годишен мъж блъска пресичаща пътното платно жена на 81 години, която загива на място. При извършената проверка на водача на товарния автомобил за употреба на..

публикувано на 19.08.24 в 15:33
Снимката е с илюстративна цел

Служители на МВР се събраха във Варна в подкрепа на министър Калин Стоянов

Служители на Областната дирекция на МВР във Варна излязоха пред сградата на дирекцията в знак на подкрепа за министър Калин Стоянов. Това е втората подобна акция на служителите по същия повод.  "С  колегите сме се събрали да изразим подкрепа към министър Стоянов. П од негово ръководство в системата се усеща сигурност и спокойствие от..

публикувано на 19.08.24 в 15:31
Димитър Главчев

Главчев изрази готовност да участва в процедурата за назначаване на служебен премиер

Служебният премиер Димитър Главчев реагира на днешните събития с публикация във Фейсбук. Той декларира, че ще изпълнява задълженията си на служебен министър-председател толкова време, колкото е необходимо, за да не изпада държавата в конституционна криза, предаде БНР.  Главчев подчертава, че негово задължение е страната да бъде преведена и през тази..

публикувано на 19.08.24 в 15:23