Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Полицаите във Варна на протест днес

| обновено на 21.10.20 в 08:42


Протест на служителите от  МВР, организиран от Синдикалната федерация на служителите от МВР ще има днес. Той ще е първи в страната от серия протести по повод пренебрегването от ръководството на вътрешното ведомство на участието им на първа линия в борбата с коронавируса. Полицаите искат незабавно започване на преговори с ръководството на МВР и увеличение на заплатите.

Даниела Стойнова разговаря с Ивайло Янчев,пожарникар и председател на структурата на синдиката във Варна, с Йоана Вълова - разследващ полицай във второ районно управление на МВР и с Живко Железов – полицай от гранична полиция на летището във Варна:

Протестът ще се състои от 18.30 пред градската часовникова кула, където първите пожарникари са се събирали и са съобщавали на гражданите за бедствените ситуации. Протестът ще е мълчалив.

Чуйте повече в звуковия файл.

И още по темата.

„Принудени бяхме да преминем към ефективни протестни действия. От 12 октомври до момента не бяха положени никакви усилия от страна да министерството да се получат официални преговори между нас по темата с увеличението на основните месечни възнаграждения на служителите в МВР“.

Това заяви пред БГНЕС зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов.

Недоволни от своето възнаграждение служителите на реда започват серия от регионални протести, а след това ще преминат и към национални протестни действия. Първата проява е днес с протест във Варна, след това са Русе, Кърджали, Пловдив, Видин. После Перник, Благоевград и т.н.

"Ако в рамките на тези регионални протести не започнем официални преговори и на тях не бъдат постигнати задоволяващи и двете страни резултати, ние ще продължим с национален протест. Дали сме си краен срок до 8 ноември. Ако и той не постигне необходимите резултати, сме подготвили последващи действия, за които е рано да бъдат оповестявани“, каза Кузманов.

Той подчерта, че е воден неформален диалог с политическото ръководство на министерството, но от там е получено предложение единствено за 10-процентно увеличение, което е залегнало в проектобюджета за догодина.

„Това категорично не ни удовлетворява, защото се направи в последния момент. Другата причина да не го приемаме е вече известното постановление, с което бяха увеличени заплатите в държавната администрация – министерства, фондове, агенции, в рамките на до 30%. Колеги с професии, съизмерими с нашите, взеха увеличение от порядъка на 28% под предлог работа в условията на пандемия. Аз не мисля, че има друга държавна служба, изключвам медицинските работници, които да са преди нас по отношение на борбата и участието в мерките по ограничаване на епидемията. Към това може да прибавите и протестите. Въобще МВР живее в един друг свят през последните 7 месеца – свръхнатоварване, тежки условия на работа, опасност от заразяване. Мисля, че 10% при това положение е подигравка“, коментира още Илия Кузманов.

Той припомни, че в протеста участие ще участват всички служители на МВР, а не само полицаите.

В Русе протеста ще бъде на 22 октомври от 18.00 ч. на площада пред Общината.
Кърджали - 23 октомври от 12.00 ч. до 13.00 ч. на парадната улица.
Бургас -27 октомври. от 18.15 ч. до 19.30 ч., до Съдебната палата.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

От 1 юни социалните помощи ще се определят според линията на бедност

От 1 юни размерът на социалните помощи ще се определя в зависимост от линията на бедност в страната и няма да бъде обвързан с гарантирания минимален доход, както е в момента. Вече е качен за обществено обсъждане подготвен от социалното министерство проект за промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане за въвеждането на новия..

публикувано на 24.03.23 в 19:31

10 са задържаните рибари за улов на акула, забранен в Румъния преди дни

В румънското пристанище Констанца продължава разследването на случая, при който 10 души - част от екипажи на три риболовни кораба - от Варна, Бургас и Каварна, са задържани в румънски териториални води за незаконен улов на акула. Забрана в Румъния за улов на хищната риба има от 15 март до 15 април, каза доц. Ваня Стаматова, изпълнителен директор на..

публикувано на 24.03.23 в 18:00

Във Варна пристигнаха бюлетините и ролките за машините за вота (СНИМКИ)

Общо 406 000 хартиени бюлетини за предстоящите парламентарни избори на 2 април пристигнаха днес във Варна. 300 000 са осигурените бюлетини за град Варна. Доставени бяха и ролките за машинния вот. Материалите ще бъдат съхранявани под охрана в районните администрации във Варна и в общините от областта.   Във Варненска област ще гласуваме в 643 секции, в..

публикувано на 24.03.23 в 17:40
Мобилен пункт за опасни отпадъци

На 29 март мобилен пункт в Балчик за събиране на опасни отпадъци от домакинства

Мобилен пункт за събиранe на опасни отпадъци от домакинствата организират в Балчик. Той ще бъде бъде разположен в кв. "Балик" пред магазин за хранителни стоки на ул. "Христо Ботев"21 на 29 март от 10 до 16 часа. Ще се събират уреди, съдържащи живак – стари термометри, луминесцентни тръби и други отпадъци; лакове и бояджийски материали,..

публикувано на 24.03.23 в 16:20

Все още не се знае колко вериги ще участват в платформата за цените

Заработи електронната платформа за наблюдение на цените на основните храни у нас. Адресът е foodprice.bg . Информацията в платформата ще се въвежда от Министерство на икономиката. Държавната комисия по стокови борси и тържища /ДКСБТ/ ще представя цените на едро, цените на вносител ще се получават от НАП и Агенция "Митници", а..

публикувано на 24.03.23 в 16:07

ОУ „Стоян Михайловски“ отбеляза 35 години от създаването си

Основното училище „Стоян Михайловски“ чества днес 35 години от създаването си. Патронният празник на учебното заведение беше отбелязан с различни събития, организирани от различните класове. В коридора бяха представени най-добрите творби от конкурса за макети „Аз обичам България“, за рисунки, за писма на английски език и други...

публикувано на 24.03.23 в 15:52

Премахват пясъчните наноси от рибарското пристанище "Карантината" (СНИМКИ)

Започна изгребване на пясъчните наноси от входа на рибарското пристанище "Карантината". Ще бъдат възстановени проектните дълбочини на порта. 17 хил. куб. метра пясък трябва да бъдат премахнати, търси се и дългосрочен вариант за справяне с проблема, обясни вчера Младен Иванов, директор на ОП "Паркинги и синя зона", дружеството - оператор на порта. Той..

обновено на 24.03.23 в 15:32