Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов от брега на Варненското езеро: Стотици милиони отиват за "порт Доган"

Силно токсична тиня се депонира в защитена зона край Варна, твърди още съпредседателят на „Демократична България“

| обновено на 21.10.20 в 14:47

Стотици милиони левове отиват за изграждането на пристанището на Ахмед Доган във Варна вместо за развитието на пристанище Варна. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Той посочи, че в момента се строи „порт Доган“ и се обслужват неговите интереси. Това става чрез удълбочаването на подстъпите на Варненското езеро към териториите, с които почетният председател на ДПС разполага.

Драгажните маси, които са вадят от дъното са силно токсични и опасни за здравето на хората и околната среда. „Районът практически е в границите на град Варна и се създават опасности, които не са ясни. За това е трябвало да се направи ОВОС, за да се оцени дали околната среда може да поеме такава дейност и дали има място, където този обем да бъде депониран“, предупреди Христо Иванов и добави, че депото, където трябва да се съхраняват тези драгажни маси отдавна е изчерпало своя капацитет – още през 2009 г.

Христо Иваноя обясни, че депото "Налбанка" е било закрито през 2009 г., именно поради факта, че е с изчерпан капацитет, но и поради факта, че се намира на границата с едноименната защитена местност, включена в Натура 2000.

Обемът, за който отново е отворено депото, са 3 милиона куб.м., докато по план при удълбочаването ще бъдат извадени 7-8 милиона. „Не е много ясно, къде ще бъде депониран този остатък... Има изследвания, които са констатирали завишени норми на отровни съединение,така че има какво да се съмняваме“, изрази своите притеснения лидерът на „Демократична България“. Той обеща да бъде пуснато видео, от което ще се види как кораб изсипва тиня и се замърсява водата.

„Това отново обслужва „порт Доган“. Би било нормално тези изкопни и драгажни маси да бъдат изкарвани някъде на дълбоко в 12-милната зона, но това не се случва“, отбеляза Христо Иванов.

Той заяви, че са сезирали МОСВ, защо не е направен ОВОС. Също така се чака и проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция защо не е направена обществена поръчка за това удълбочаване.

„Чрез заобикалянето на Закона за обществените поръчки Държавно предприятие Пристанищна инфраструктура директно възлага дейностите на едно ЕАД, което по-късно наема една руска фирма. Има и решение на Министерски съвет, с което се отпускат едни 350 милиона“, заяви Иванов, цитиран от БГНЕС.

„Става дума за едни 350 милиона лева наши пари, които виждаме как със съдействието на българските институции отиват не на ползу роду, а на ползу Догану. В момента се намираме в предизборен период, всички са се засилили да махат Бойко Борисов и ГЕРБ. Няма никакво съмнение, че Бойко Борисов най-малкото трябва да слезе от политическата сцена и ГЕРБ трябва да минат в опозиция, да бъдат премахнати от управлението. Рискуваме Бойко Борисов да се отиде, а да остане Доган. Големият въпрос е как българските държавни институции са превърнати в обслужващ персонал на сараите. Този модел трябва да бъде премахнат. „Демократична България“ е единствената политическа сила, която ясно назовава модела и има ясна програма за това, как този модел да бъде разрушен“, подчерта Христо Иванов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светият Синод ще избере наместник-председател

На заседание на Светия Синод  се очаква да бъде избран наместник-председател, който да отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца. 9 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Според устава на БПЦ - те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години. Междувременно Пловдивският..

обновено на 19.03.24 в 07:13

До обяд преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да бъдат финализирани

Очаква се днес кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел да отиде днес при президента Румен Радев с окончателното решение относно структурата и състава на Министерския съвет . До тук се стигна след като вчера президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на кандидата за премиер Мария Габриел,..

публикувано на 19.03.24 в 07:09
ток

Адресите без ток днес

П ланови прекъсвания на територията на област Варна за в торник, 19.03.2024 г.: На  19.03.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – карето, заключено между ул. Шипка, ул. Петър Парчевич,..

публикувано на 19.03.24 в 06:18

Облачно време във вторник

Днес ще преобладава облачно време. На места отново ще превали слаб дъжд. Сутринта на места ще е мъгливо. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от север-североизток. С него ще прониква по-студен въздух – максимални температури между 7° и 12°, за Варна около 10°.  Вълнение на морето 2, следобед 2-3 бала. Температура на морската вода 8°-9°. В 5 часа..

публикувано на 19.03.24 в 05:55

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От 19 март до 2 април за ремонт на фуги на мост се променя организацията на движение в посока Бургас при 339-ти км на АМ „Тракия“. Трафикът ще се осъществява двупосочно в платното за София. За извършването на ремонтните дейности ще бъде затворен участък от около 300 метра, съобщиха от АПИ. От 19 март до 2 април се променя организацията на движение в..

публикувано на 18.03.24 в 19:41

Проверяват ремонта на СУ „Димчо Дебелянов“ за нарушения

Пълна проверка на всички нарушения, допуснати през годините от 2019 г. насам при ремонта на покрива на СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна, поиска кметът на Варна Благомир Коцев. Той нареди на администрацията да му се докладва за всички пропуски в строително-ремонтните работи, така че отговорните лица да понесат пълна отговорност за некачественото..

публикувано на 18.03.24 в 19:25

Община Варна с нов секретар

Силва Крикорян е новият секретар на Община Варна. Тя става част от екипа  на кмета Благомир Коцев на мястото на досегашния секретар Нора Момчева,  която остава на работа в общинската администрация на друга позиция. От края на 2008 г. досега Силва Крикорян е директор на Регионална дирекция - Варна на Агенцията по вписванията, а преди това – длъжностно..

публикувано на 18.03.24 в 18:46