Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

И в Балчик вече са поставени контейнери за дрехи и обувки

Два кон­тей­не­ра за дре­хи и обув­ки са на раз­по­ло­же­ние на жи­те­ли­те на Бал­чик от та­зи сед­ми­ца - еди­ният е до ма­га­зин “Ак­ви­лон” в кв. “Ба­лик”, а дру­гият е в цен­тъ­ра на гра­да, пред чи­та­ли­ще­то. Мо­же­те да ос­та­вя­те дре­хи, обув­ки, чан­ти, ак­се­соа­ри, до­ма­кин­ски тек­стил. Апе­лът е в кон­тей­не­ри­те да не се из­хвър­лят стък­ло, хар­тия, ме­тал, би­тов от­па­дък.

Кон­тей­не­ри­те са съз­да­де­ни та­ка, че да пред­паз­ват съб­ра­ни­те из­де­лия от ат­мос­фер­ни­те влия­ния и да ги за­щи­та­ват от краж­би. Вмес­ти­мост­та на едине око­ло 150-200кг. Об­служ­ва­не­то ще се из­вър­шва вед­нъж сед­мич­но, съоб­щи­ха от екоот­де­ла в Об­щи­на­та.

Ако не искате вашите ненужни дрехи да замърсят природата, използвайте системата. Стефан Стойчев – организатор дейност във фирмата доставчик „Текс сайкъл“, обясни, че хората трябва да следват упътванията, изписани на контейнера, а най-важното е дрехите да се поставят в торбички, по възможност завързани. 

След това дрехите се сортират. Годните се изнасят за повторна употреба извън страната, друга част се ре­цик­ли­ра­т ка­то парцали за почистване, като пъл­неж, тек­стил­ни от­па­дъ­ци може да се опол­зот­во­рят и за енер­гия.

До момента фирмата е разположила контейнери в общините Бургас, Стара Загора, София, Шумен, Добрич, Велико Търново, Благоевград, Поморие, сега и в Балчик.

Наблюденията са, че гражданите не са съвестни. „Не сме с такава култура и манталитет. Хвърлят битови отпадъци в тях“, коментира Стефан Стойчев, с повторен апел дрехите да се опаковат, за да се избегне повредата им.

Подробностите чуйте от репортажа на Албена Иванова:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама моряци загинаха при потъването на кораб в Черно море

Двама моряци загинаха край брега на турската провинция Бартън след потъването на кораб, плаващ под  флага на Палау. Плавателният съд е построен през 1975 година в Русия. На него е плавал 13-членен екипаж. Всички моряци са граждани на Руската федерация. Спасителната операция е в ход. Открити и спасени са най-малко петима дущи,..

публикувано на 17.01.21 в 14:50
Банско

Близо 48 милиона лева са усвоени от компании в туристическия сектор

Близо 48 милиона лева са усвоени от компании в туристическия сектор по данни на Министерството на туризма. На редовното си заседание в сряда Министерския съвет реши да осигури допълнителни 40 милиона лева от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и..

публикувано на 17.01.21 в 14:31

Земетресение разлюля Шумен

Три труса са усетени тази нощ на територията на община Шумен. По данни на Европейският сеизмологичен център те са с магнитуд между 2,3 и 3,2 по Рихтер. Първият е бил в 23.29 часа с епицентър между селата Радко Димитриево и Ивански, вторият в 23.47 часа в село Дибич и третият с епицентър Шумен шест минути след полунощ. Няма информация за..

публикувано на 17.01.21 в 10:08

Лъвчетата и камилчето от Варненския зоопарк в конкуренция

120 хиляди посетители са преминали през 2020 г. през Варненския зоопарк, а приходите са в размер на 270 хил. лв. Това съобщи за Радио Варна директорът на Зоопарк-Варна, Иванка Стоянова. Тя уточни, че 13 хил. лв. са приходите само от дарения за осиновените животни, които са около 20-сет. От началото на 2021г. броят на посетителите е 2000 до 14-ти януари...

обновено на 17.01.21 в 09:41

Спад в заразените от COVID-19

233 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал, обновени в полунощ.  Положителни са 5 на сто от направените 4 628 теста. Във Варна случаите са само 11, 14 - в Бургаска област, 10 са в Добрич.

публикувано на 17.01.21 в 07:02

Застудяването продължава, под 0 градуса навсякъде

Днес ще преобладава облачно време, почти без валежи. Ще духа слаб до умерен, по крайбрежието временно силен вятър от север, следобед ще се завърти от север-северозапад и ще започне да отслабва. Застудяването ще продължи и максималните температури почти навсякъде ще са отрицателни – от –5 до 0 градуса, за Варна около –2. Вълнение на морето..

публикувано на 17.01.21 в 06:23

Тръмп получи най-високото държавно отличие на Мароко за дейността си в Близкия изток

Президентът на САЩ Доналд Тръмп получи най-високото държавно отличие на Мароко за работата си по нормализирането на отношенията между Израел и Рабат, съобщи за Ройтерс високопоставен правителствен представител на Вашингтон. На частна церемония в Овалния кабинет принцеса Лала Джумала Алауи, която е посланик на Мароко в САЩ, връчи на Тръмп "Ордена на..

публикувано на 16.01.21 в 20:30