Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Павлина Михайлова: До два месеца ще стане възможно даряването на плазма във Варна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Даряването на плазма във Варненския кръвен център ще стане възможно до два месеца. Центърът бе одобрен от Европейската комисия и ще получи необходимата апаратура. Това съобщи в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” председателят на Сдружение „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“ д-р Павлина Михайлова.

Тя допълни, че сега Националният кръвен център в София е единственият в страната, в който може да се  дарява плазма. Той обаче работи от 8 до 15 часа, само в делнични дни . От сдружението са изпратили писмо до Министерството на здравеопазването, в което настояват работното време на центъра да бъде удължено и той да функционира и през почивните дни, за да може да се осигури повече плазма за пациентите. Д-р Павлина Михайлова подчерта:

"Все още нямаме отговор от министерството. Очакваме реакция от тяхна страна". 

Д-р Михайлова анонсира и започващата национална информационна кампания за даряването на кръвна плазма от пациенти, преболедували коронавирус. Тя апелира в кампанията да се включат повече мъже, които са преболедували от Ковид-19, защото:

"Знае се, че мъжете боледуват по-тежко от този вирус. А, колкото по-тежко е боледуването, толкова повече антитела се образуват в кръвната плазма".

Чуйте подробностите в интервюто:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

34-годишен загина при катастрофа край с. Старо Оряхово

34-годишен турски гражданин е починал вследствие на пътнотранспортно произшествие, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна.  Вчера около 04.17 часа по пътя Бургас – Варна, на около 400 метра преди началото на с. Старо Оряхово, е възникнала катастрофа. Водачът на лек автомобил е изгубил контрол над превозното средство и е навлязъл..

публикувано на 17.07.24 в 09:02

БСП ще отидат на разговори с ПП-ДБ

БСП ще отидат на разговори с "Продължаваме промяната - Демократична България". Това заяви Иван Иванов от политическата партия, цитиран от БГНЕС.  “Ще отидем на разговори с ПП-ДБ, ще чуем какво ще предложат, най-вече ни интересува действително дали ще има опит за съставяне на правителство, или това е опит за забава и политическа игра”, подчерта Иванов...

публикувано на 17.07.24 в 08:49

Горещините продължават, червен код за опасно време в няколко общини в областта

С все още приятна утринна прохлада и слаб североизточен вятър ни посреща утрото в сряда. Днес е обявен червен код за опасно горещо време в няколко общини във Варненска област - Провадия, Ветрино, Дългопол, Суворово, Белослав, Вълчи дол и Девня. На останалите места кодът е оранжев. Днес ще преобладава слънчево време, следобед главно във..

обновено на 17.07.24 в 08:35
ГКПП „Кардам

Интензивен е трафикът по граничните пунктове

На границата с Румъния и Гърция трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили при пунктовете "Оряхово" и "Кардам", и на "Кулата", предаде БНР.  На българо-сръбката граница, при "Калотина", трафикът е интензивен на вход за леки автомобили, а на границата с Турция той е натоварен на изхода за леки и товарни автомобили на ГКПП "Капитан Андреево"...

публикувано на 17.07.24 в 08:31

Продължава борбата с пожарите в страната

На фона на издадения червен код за високи температури в цялата страна продължава борбата с пожарите на различни места в страната. Часове наред продължи борбата с огъня до пограничните села Горска поляна и Воден в боляровската община, предаде БНР. През цялата нощ на мястото останаха десет екипа на противопожарните служби от Ямбол, Сливен и Бургас...

публикувано на 17.07.24 в 08:20

Адресите без ток на 17 юли

На 17.07.2024 от 08:00 ч. до 14:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Варна - Промишлена зона Метро, Западна промишлена зона, фирмите: ФАЙТЪР ООД, ХЕРА БГ ООД, ГЕЯ КОМЕРС 5 ООД, ХИЛТИ БЪЛГАРИЯ ЕООД, ЗОРА - М.М.С. ООД, АНДИ-Л ЕООД,..

публикувано на 17.07.24 в 06:11

Изведоха от дома им две деца, държани четири години заключени от майка си

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, предаде БНР. След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на..

публикувано на 16.07.24 в 19:45