Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Севдалин Бакларев: Когато пея с каба гайда, пеенето ми е изконно, автентично

| обновено на 25.10.20 в 16:17
Севдалин Бакларев
Снимка: Личен архив

Ще се опитам с няколко песни да обрисувам душата си – с тези думи народният певец Севдалин Бакларев прие поканата да бъде поредният гост в предаването „Срещи в 7/8“, излъчено на 16 октомври, в което изпълнители от фолклорната сцена говорят за любимата си народна музика. Словесно-музикални миниатюри, които ни разказват за вдъхновяващите изпълнители. За срещите с тях – реални и имагинерни.

Кого Севдалин Бакларев титулува като идол? Кой е неписаният учебник за „правилното родопско пеене“? Кои са притежателите на най-красивите тембри в Родопите? На най-спокойното, шиороко и благо пеене. С какво го привлече тракийската музика и кога?

Това са само една малка част от въпросите, които обсъждахме със Севдалин, докато се наслаждаваме на избраната от него музика.

Чуйте в звуковия файл!


ВИЖТЕ ОЩЕ

Гари Барлоу оглави британска класация за албум

Гари Барлоу оглави британската класация за албуми с "Music Played by Humans", съобщи на сайта си компанията, която следи продажбите и изготвя класациите. Това е петият самостоятелен албум на Гари Барлоу и третият, който оглавява британската класация. Той има още осем албума, заели първо място в нея с групата "Тейк дет". На второ място е поп..

публикувано на 05.12.20 в 15:47

Мадона дава съвети как да не луднем в локдауна

"Облечете се. Направете си парти. Обещайте си, че няма да полудеете за 3-ти път в локдауна". Тези съвети даде Мадона в инстаграм, пусна видео и публикува няколко снимки. 

публикувано на 05.12.20 в 14:11

18 личности от Бургас в изложба за Никулден по емблематичната улица "Богориди"

В навечерието на празника на града бургазлии могат да разгледат една интересна изложба. "Личностите на Бургас. Вечните артисти" е експозиция, която представя 18 изявени творци, написали със златни букви името си в културната история на Бургас.  Паната са разположени във витрините по ул. "Богориди" срещу Часовника и вече се радват на вниманието на..

публикувано на 05.12.20 в 08:50

Кукленият театър подарява приказка за градините с деца на медици в цялата страна

Творческият екип на Държавен куклен театър - Варна подарява „Коледна приказка“ на всички детски градини в България, които в момента се грижат за децата на медиците на първа линия. Постановката ще достигне до малчуганите в дигитална форма от 15 до 22 декември. За целта директорите трябва да заявят желание на тел.: 0888 383 336. „С радост ще направим този..

публикувано на 04.12.20 в 16:48

"Коледни приключния в приказната гора" - на открито в Кукления театър във Варна

Приказна коледна гора изниква около кукления театър във Варна през декември. От 15 декември лятната сцена се превръща в причудлив кът, в който децата могат да видят работилницата на Дядо Коледа и къщичката на неговите помощници - джуджетата. Малчуганите могата да се докоснат до вълшебството на празника и с много други интересни игри и много сняг. Те ще..

обновено на 04.12.20 в 16:46

Варненски журналисти определиха призьорите в Media AwARTs

Вече са ясни победителите в шестото  издание на годишните награди за култура и изкуство Media AwARTs. Номинациите се извършват от варненски журналисти, които отразяват културния живот в морската столица. С отличията се удостояват актьори, художници, скулптори, режисьори, издатели, танцьори, културни институции и др., които имат значими постижения и..

публикувано на 04.12.20 в 13:44

10 млн. лв. годишно повече за българско кино

По-голяма субсидия за български филми, повече национални продукции и допълнителни финансови стимули – това са част от промените, които депутатите одобриха на първо четене в Закона за филмовата индустрия, предаде репортер на БГНЕС. Текстовете са изготвени от Министерство на културата, а през тази седмицата получиха и единодушно одобрение в ресорната..

публикувано на 04.12.20 в 10:41