Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дончев: България е сред шампионите по най-нисък дълг сред държавите членки на ЕС

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви по време на брифинг в МС, че в тежки времена, когато се натрупва пандемична, социална, икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата. По думите на вицепремиера държавата си влиза в тази функция.
Правим всичко възможно мерките да са бързи, фокусирани или да стигат до всеки. Най-безспорни са мерките, които стигат до всеки, заяви вицепремиерът при представянето на проектобюджета на държавата за следващата година.

Много ми хареса думата "разоряващ", коментира вицепремиерът и цитира данни, според които и към настоящия момент, дори след тегления дълг, съотношението дълг - БВП е 23,5 процента, с което, по думите на Дончев, България продължава да е сред шампионите по най-нисък дълг сред държавите членки на ЕС. Той изтъкна, че амбицията е тази позиция не просто да бъде съхранена, а и подобрена.

Вицепремиерът съобщи, че в проектобюджета на държавата са съхранени традиционните приоритети, които са част от програмата на правителството - образование, инфраструктура, модернизация на армията. С бърза реакция се справяме с кризата, допълни той.

Ако следваме призивите и препоръките на президента, това, което правим, едновременно е правилно и неправилно, коментира Дончев, като напомни, че през април е имало призиви за още мерки и помощ за компаниите, хората, семействата, ангажираните държавни служители. В тази връзка той изтъкна, че в проектобюджета за следващата година са предвидени 1,647 млрд. лева за мерки за подкрепа на домакинствата, 577 млн.лева за мерки в подкрепа бизнеса, 749 млн. лева - мерки за органите на държавното управление, натоварени с дейности по овладяване на пандемията. 

Всичко това е без един милиард лева препрограмирани средства от оперативните програми, които се изразходват през 2020 и 2021 г., това е без допълнителното финансиране от програмата REACT-EU на стойност близо 1,3 млрд. лева, огромната част от което отива за мерки за подкрепа на компаниите, за социалното подпомагане, за здравната система и за образованието, каза Дончев.
"Кога грешим? Сега, когато изпълняваме призива от пролетта за още и още мерки в подкрепа на всички сектори. Какво конюнктурно, предизборно или разоряващо има в описаното до момента?", попита вицепремиерът.\БТА

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

9 училища във Варна започват работа с Chromebook

Близо 270 деца и младежи в девет училища във Варна ще учат със свое персонално образователно устройство Chromebook, което ще ползват в класната стая и извън нея, а над 80 учители ще се обучат, за да повишат своите дигитални умения.    Над 138 000 лв. ще предостави Община Варна за въвеждане на иновативния образователен модел 1:1 („Едно към едно”)...

публикувано на 04.12.20 в 13:17

Раздават 300 коледни пакета на хора в нужда във Варна

300 коледни пакета с храна от първа необходимост ще получат социално слаби граждани във Варна за празниците. Инициативата се изпълнява от Община Варна, която осигурява 7000 лв. за осигуряване на продуктите, в партньорство с Българския Червен кръст и дирекция "Социално подпомагане". Във връзка с епидемичната обстановка пакетите ще бъдат предоставяни по..

публикувано на 04.12.20 в 12:57

Журналист на Радио Варна с номинация за наградата за журналистика на морска тематика "Тинко Трифонов"

Управителният съвет на фондация „Кор Кароли“ обявяви внесените кандидатури за наградата за най-добро българско ветроходно постижение „Златен глобус” на Фондация и за наградата за журналистика на морска тематика „Тинко Трифонов“ за 2020 година. Журналистът на Радио Варна - Олга Карова, е сред претендентите за наградата „Тинко Трифонов“, за..

публикувано на 04.12.20 в 12:33

Коледната елха във Варна грейва навръх Никулден

Варна посреща коледните празници с красива украса - сфера с разноцветни светлини грее в пространството между сцена „Филиал“ и сградата на Държавния архив, а на площад "Свят" край хотел "Черно море" има нова елха.  На пл. "Независимост" са поставени фигурата на Дядо Коледа, както и влакчето с подаръци. Общо над 600 тематични елемента – свещи, елхички,..

публикувано на 04.12.20 в 12:22

БНБ пуска в обращение златна възпоменателна монета „Рождество Христово“

От 7 декември 2020 г. Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета на тема „Рождество Христово“ от серията „Българска иконография“. Цената на монетата е 1300 (хиляда и триста) лева, съобщиха от БНБ. Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център..

публикувано на 04.12.20 в 11:20
Снимката е илюстративна.

В бургаски квартал нередовни абонати точат нелегално вода от пробити тръби

Шест тръби от водопреносната мрежа на територията на бургаския квартал "Победа" са пробити незаконно.  Към направените дупки са прикрепени маркучи, от които денонощно и безконтролно се излива с пълен дебит питейна вода. Тръбите се намират на улица "Тамара", а маркучите са отведени към четири съседни на нея улици. Това съобщи..

публикувано на 04.12.20 в 11:16

Борисов: Готови сме за първите доставки на ваксини

„Изпълняваме нашия ангажимент и в срок приемаме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Страната е готова и логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и без да се губи никакво време да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното..

публикувано на 04.12.20 в 10:44