Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варненската Kinetik направи на 3D принтер и електрическа картинг кола

| обновено на 02.11.20 в 10:40

През пролетта на 2021 г., варненската компания “Кинетик Аутомотив” започва производството на 3D принтирани електрически картове.

Първият подобен прототип в България - "Kinetik 27", вече беше представен в средата на октомври на международното състезание “Еко 24 часа на България" на
картинг пистата в Хасково. Там той беше тествана от известният български пилот Николай Върбицалиев и предстои да бъде изпробван и от редица други наши състезатели.

Това каза за Радио Варна Антон Иванов от екипа на компанията.

Пистовата машина е вторият 3D принтиран електрически автомобил на варненския екип. Преди година те изумиха автомобилната индустрия, когато представиха уникалния си 3D спортен електрически автомобил с AR и VR, както и с изцяло техен софтуер без аналог в света.

Картът има възможност за цялостно зареждане под 10 минути и още редица иновативни технически характеристики.
Дизайнът отново е дело на Костадин Костадинов. Той използва елементи от стилистиката на първия модел на компанията - “Kinetik 07”, чието представяне беше преди година.

Едно от най-големите предизвикателства, с които варненският екип се е сблъскал, е комлектовката или как да бъдат поместени всички нужни компоненти в ограничените обем и тегло, характерни за този тип машина. Благодарение на редица иновации, Кинетик Аутомотив успяват да създадат продукт, който по тегло не отстъпва на
бензиновите си еквиваленти, но притежава превъзхождащи ги мощност и ускорение.

Потребителският интерфейс както и софтуерът, който управлява карта, отново са дело на варненците. На практика това позволява ключови характеристики като мощността, въртящия се момент, реакцията при подаване на газ и много други да бъдат изменяни в реално време. Подобна гъвкавост е немислима при картинг автомобил с двигател с вътрешно горене и позволява машината да бъде карана с еднаква лекота както от професионални пилоти, така и от любители на високите скорости, пояснява Иванов.

Повече за eлектрическия 3D картинг автомобил Антон Иванов разказва в звуковия файл.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Честита Баба Марта

Всяка година на 1 март българите се окичваме с бяло-червени мартеници – за здраве, за радост и с предчувствие за края на зимата и настъпването на пролетта. Традициите, свързани с 1 март, отбелязват прехода между зимата и пролетта и датират от предхристиянската епоха. Най-позната и разпространена от тях е закичването с мартеници от усукан бял и червен..

публикувано на 01.03.21 в 06:54

Ябълките подобряват паметта

Консумацията на ябълки помага за развитие на паметта. Изследването е публикувано в списание "Stem Cell Reports". Експерти от Университета в Куинсланд и Германския център за невродегенеративни заболявания са провели проучване върху мишки. Те култивирали стволови клетки от мозъка на възрастни мишки и..

публикувано на 27.02.21 в 14:44

В очакване на Баба Марта

Варна отново ще посрещне един от най-обичаните български празници – Баба Марта, с двуметровите Пижо и Пенда, които бяха монтирани на входа на Морската градина. Композицията е дело на Венцислав Марков и Христина Цонкова, възпитаници на Националната художествена академия. Те са изработени от метал - желязо, арматура и ламарина, и са..

публикувано на 27.02.21 в 11:04

Март до 1 градус над нормата и по-малко валежи

Облаците ще се разкъсват на националния празник С близки до нормата температури или до градус над нея се очаква да бъде март тази година. В източната половина на страната обаче ще е относително по-хладно. Средните климатични максимални температури за март са между 9 и 13 градуса, а средните минимални - между -1 и 4 градуса. Във валежно..

публикувано на 27.02.21 в 08:12

Италианско изследване: Ултравиолетовите лъчи убиват заряда на вируса

Ултравиолетовите лъчи могат да угасят до 99,9 на сто от заряда на Sars-CoV-2. Това съобщи в.”Кориере дела сера”, цитирайки изследване на екип италиански учени по медицина и физика от Университета на Милано. То трябва да бъде публикувано тези дни. Екипът е стигнал до извода, че в различни капки, съдържащи вируса, неговият заряд се деактивира..

публикувано на 27.02.21 в 07:52

Да останеш на улицата

Изгонена от квартирата, сама, с багажа.  Това се случва на жена, която е живяла 15 години под наем в блок 23 във варненския квартал "Възраждане".  Случайно я забелязва Вартан Сетракян, който работи в известна куриерска фирма. Вчера сутринта й носи пратка, а по обяд тя е пред входа с целия си багаж.   Чуйте още какво се случва от разказа на Вартан пред..

публикувано на 26.02.21 в 12:19

Счетоводството, съчетано с бродиране "ражда" мартенички

Какво е общото между счетоводството и шиенето на мартеници? Отговорът е много лесен - цифрите помагат да се шие, подобно на гоблените. Още повече, че това хоби помага на човек като Антоанета Сърбова да си почине от тежкия ден, прекаран сред документи и изчисления. Антоанета превръща всяко нещо, до което се докосне в интересно бижу, практичен..

публикувано на 26.02.21 в 06:53