Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как един българин в САЩ отчете рекорд в бизнеса си по време на Covid-криза

Иван Иванов
Снимка: личен архив

Американците избират президент днес и не случайно погледите на всички са насочени към тях в очакване да стане ясно кой ще е следващият президент на една от държавите с най-силно икономическо влияние в света. И ако за едни изборът ще бъде от ключово значение, за други, в голяма степен, нещата ще си останат както до сега. 

Сред последните е българинът Иван Иванов, който живее в Бостън. Той е родом от село Гроздьово, община Долни Чифлик. В България е известен с уникалната Ботаническа градина „Маргарита“, която направи в двора на родната си къща. 

Бизнесът му в Америка е свързан с професионало почистване на хотели и домове. Оказа се, че Covid кризата многократно е увеличила работата и съответно печалбата му. И във време, в което много хора останаха без работа, той е работил извънредно, за да успее да изпълни възложените му поръчки. Причина за това е фактът, че американците са подкрепили местния си бизнес, подкрепили са местните туристически обекти, като са предпочели  да посещават тях, вместо да пътуват по време на почивките си в чужбина. 

Така на практика работата на Иван Иванов в сферата на почистването се увеличава и той отчита рекорден сезон в сравнение с минали години. Среща трудности с намирането на допълнителни работници за бизнеса си, защото при много работа трябва да разчита на местната работна ръка. Такава, обаче, трудно намира, защото градът е изцяло свързан с туризма и  всички местни са ангажирани. Намира решение на проблема, като помага на  български студенти, отишли на летни бригади в САЩ, да започнат работа.

В САЩ мерките за безопасност срещу коронавирус се спазват много по-стриктно, отколкото в България, споделя Иван Иванов. Там маската и ръкавиците са задължителни дори и навън, а ако американец види друг човек със свалена маска под носа, му прави забележка, че така не е правилно да се носи.

Иван остава учуден, че у нас много хора не вярват, че има коронавирус. При пътуването си до България вижда по летищата случаи, в които се установява зараза с коронавирус на човек току-що слязъл от самолета. Според него трябва всеки да се проверява дали е носител на зараза преди да се качи на самолет, а не след като слезе от него. 

Преди да дойде в България той си прави PCR-тест. В САЩ той струва 160 долара.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Принцесата на Уелс се появи на финала на Уимбълдън

Втора публична изява на Уелската принцеса Катрин след диагнозата рак. Съпругата на принц Уилям се появи на финала на тенис турнира Уимбълдън . Кейт пристигна с широка усмивка и заслепителна лилава рокля. Тя е патрон на "Ол Ингланд Клъб" от 2016 година, като сред задълженията ѝ е да награждава победителите на "Уимбълдън" . За последно..

публикувано на 14.07.24 в 16:13

Благотворителен концерт и демонстрации в подкрепа на децата на загинали полицаи

Демонстрации на полицейска техника и пъстър концерт ще съберат варненци и гостите на морския град край Слънчевия часовник в Морската градина на Варна. Полицаи, пожарникари и спасители ще запознаят любопитните малчугани със своята работа в рамките на благотворителната инициатива „С обич за децата, в памет на бащите герои“ . Тя се провежда за..

публикувано на 14.07.24 в 16:07

Ветроходен лагер започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се проведе..

публикувано на 14.07.24 в 10:05

Пръскат срещу кърлежи и комари

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 14.07.24 в 09:35

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11