Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Тервел кастрират безплатно дворните кучета

Снимката е илюстративна.
Снимка: Моника Йончева

Община Тервел ще извършва безплатно кастрация на дворни кучета в населените места, за да бъде намален броят на уличните животни. Това предвижда новата общинска програма за овладяване на популацията на безстопанствените животни в периода до 2024 година, която предстои да бъде обсъдена в общинския съвет.

След две раждания годишно по пет-осем кученца само няколко изгонени домашни животни могат за кратко време да увеличат популацията на безстопанствените. Ако не се вземат навременни мерки, броят на уличните животни нараства, докато достигне определен максимум, наричан "носещ капацитет на средата", се описва проблемът в общинската програма.

Общината ще насърчава и гражданите и неправителствени организации за защита на животните да се грижат за уличните кучета като ги обезпаразитяват и реваксинират и заверяват всяка година паспортите им в общинската администрация. Общината ще поддържа информационна база за обработените кучета като се посочват включително и местата на обитаване, на които животните са върнати. След манипулации в общинската ветеринарна амбулатория уличните животни няма да бъдат връщани само в дворовете на детски ясли и градини, на здравни заведения и в близост до детски площадки.\БТА

ВИЖТЕ ОЩЕ

Навални ще изтърпи присъдата си в колония във Владимирска област

Алексей Навални е откаран във Владимирска област, където ще изтърпи присъдата си в поправителна колония номер 2 в град Покров. Това потвърди пред ТАСС източник, запознат със ситуацията. "Според наличната в момента информация Навални е откаран в района в петък. Той ще изтърпи наказанието си в ИК-2 в..

публикувано на 27.02.21 в 15:19

Жителите на Добрич да не бързат да посещават заведенията апелират от РЗИ

Областният управител на Добрич Красимир Кирилов отправя апел към гражданите отговорно да спазват противоепидемичните мерки, след като регионът премина днес в червената зона по заболеваемост от коронавирус със 121.1 заразени на 100 000 жители. Това съобщиха от пресцентъра на областната управа. За отговорност в епидемичната обстановка призова..

публикувано на 27.02.21 в 15:15
Българска народна банка

77 млн. лв. е печалбата на банките към края на януари

77 милиона лева е печалбата на банковата система към края на януари, сочат данните на БНБ. С 25 милиона лева нараства печалбата в банковата система през януари спрямо същия месец година по-рано, когато страната ни все още не бе ударена от пандемията от коронавирус. Собственият капитал в баланса в края на януари е 15.4 млрд...

публикувано на 27.02.21 в 15:12
Александър Македонски в битката при Иса, детайл от мозайката в гр. Помпей

Уникална находка от древен Помпей: церемониална колесница за знатни личности

Археолози, разкопаващи на мястото на древния римски град Помпей, който през 79 г. сл. Хр. е бил погребан под пепел поради изригването на вулкана Везувий, откриха почти напълно запазена колесница, според сайта на археологическия парк в Помпей. „Голяма церемониална колесница с четири колела, с красиви..

публикувано на 27.02.21 в 14:39

Борисов: Трябва да минем 3% ръст на БВП до декември

„България има нужда да се съвземе от пандемията и за целта до декември трябва да минем 3% ръст на Брутния вътрешен продукт. Това трябва да бъде в съзнанието на всеки един, който казва, че е политик и милее за държавата“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Чирпан. „Всички са се..

публикувано на 27.02.21 в 14:04

Всяко трето дете в Германия има психични проблеми заради пандемията

Експертите по детско психично здраве в Германия изразиха нарастваща загриженост от затварянето на училища и ограниченията, влошаващи стреса от пандемията сред 13,7 милиона деца и тийнейджъри в страната. Те подчертават възможността за бъдеща криза заради психичното здраве, съобщи "Гардиън". Едно на..

публикувано на 27.02.21 в 13:49

Ремонтират Бачковския манастир с 4 млн. лв.

Реконструкция на Бачковския манастир ще го направи още по-желан за поклоннически, религиозен и културен туризъм. Това предвижда проект на стойност близо 4 милиона лева, който ще се финансира от европейската програма "Региони в растеж". С парите ще бъде ремонтирана оригиналната порта. Ще бъдат изградени и помещения за хора с увреждания...

публикувано на 27.02.21 в 13:40