Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

През декември се очакват резултати от ваксината на Оксфорд срещу Ковид-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Университетът Оксфорд се надява да представи резултатите от изпитанията на своята разработка на ваксина срещу Ковид-19 тази година и това дава надежди, че Великобритания може да произведе ваксината в края на декември или началото на 2021 г, съобщи Ройтерс.
Сята се, че успешната ваксина ще е ключова в битката срещу новия коронавирус, който погуби повече от милион и двеста хиляди души по света, порази глобалната икономика и преобърна живота на милиарди хора.

"Оптимист съм, че можем да стигнем до този момент преди края на настоящата година", заяви пред британски депутати ръководителят на изследванията на оксфордската ваксина Андрю Полард.
Той уточни, че след като стане ясно дали ваксината е ефективна, информацията трябва да бъде внимателно проверена от регулаторните органи и след това да се вземе политическо решение кой трябва да се ваксинира.

На въпрос дали очаква ваксината да може да се прилага преди Коледа, той отговори: "Има малък шанс това да е възможно, но не знам".

Очаква се ваксината на Оксфорд и "АстраЗенека" да бъде сред първите, произведени от големите фармацевтични компании и внесени за одобрение от регулаторите, заедно с кандидата на американската фармацевтична лаборатория "Пфайзър" и германската компания "Бионтех".

"Ако си сложа розовите очила, бих се надявала, че ще имаме положителни временни резултати едновременно от Оксфорд и от Пфайзър/Бионтех в началото на декември и ако стане така, смятам, че ще имаме възможност да ги пуснем до края на годината", каза Кейт Бингам, която ръководи британската работна група по ваксините.
Премиерът Борис Джонсън заяви, че има перспектива за наличие на ваксина през първото тримесечие на 2021 г. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
ОУ

Втора рисунка грейна на фасадата на ОУ "Васил Априлов" във Варна

Изображение на Св. Св. Кирил и Методий краси от днес фасадата на ОУ „Васил Априлов“ във Варна. След лика на патрона на училището, това е второто изображение, което   кварталното училище има отвън. Има и още едно – в една от класните стаи на първокласниците, където са изрисувани Хан Тервел и неговата войска. ОУ „Васил Априлов“ е на..

обновено на 21.01.21 в 18:15

Фентъзи романът на книжния пазар - настояще и перспективи

„Ехо на отминал свят“ – така се нарича ръкописът на варненеца Евгени Филипов. Фентъзи роман, един нов свят, който хората не са виждали досега. Авторът го описва като криминална история с елфи.  Разкази и новели на Евгени са включени в различни сборници. Решава да напише първия си роман. Това му отнема пет години – редактира, праща на приятели за..

публикувано на 21.01.21 в 16:16

Варненци се прегръщат напук на пандемията

Международният ден на прегръдката се ражда през 1986 година в САЩ по инициатива на протестантски пастор. Защо обаче точно 21 януари? Датата не е избрана случайно. Според пасторът, точно в този период хората се чувстват изтощени от емоциите покрай Коледните и новогодишните празници и имат нужда да се заредят положително. Учени са установили, че..

публикувано на 21.01.21 в 13:52

"Училища за пример" с кандидатури до 30 март

Училищата от Варна и региона вече могат да кандидатстват за втория випуск на програмата за професионално развитие “Училища за пример” на фондация “Заедно в час”. Програмата е двугодишна и подкрепя училищата да разработват и прилагат устойчиви и ефективни практики за преподаване и управление на училището, които допринасят за успеха на всеки ученик...

публикувано на 21.01.21 в 11:08

Отбелязваме Бабинден

На 21 януари по стар стил отбелязваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден. Датата се приема за професионален празник на родилната помощ, на акушерките и гинеколозите.  Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността..

публикувано на 21.01.21 в 07:51

С карвинг се занимават все по-малко майстори у нас

Заради коронавируса отпаднаха множество събития и фестивали.  Това е причината някои хобита и специални умения да останат скрити и показани единствено на снимка като карвинг изделията, изработени от видни кулинари.  Карвингът всъщност е древно изкуство, което придава разнообразен и привлекателен вид на храната, произлиза от Азия и е особено развит в..

публикувано на 20.01.21 в 10:38

Разнос по домовете на стоки в село Зорница

Навремето в селата съществуваха магазини, в които се продаваха най-различни стоки: на едно място-хранителни, строителни и най-различни други.  Миксът за някои може да е странен, но за тези, които нямат избор и заради едно кранче за чешма се налага да ходят до големия град, идеята е повече от удачна и адекватна.  Обратно към корените, близо до..

публикувано на 20.01.21 в 08:35