Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна обследване на състоянието на къщата на Антон Новак

5
Снимка: Дигитален фонд на РБ"П.Славейков"

Започна обследване на състоянието на къщата на чешкия архитект Антон Новак - създател на Морската градина във Варна. Целта е изготвяне на технически паспорт на сградата и превръщането й в музей, след като държавата я предостави на община Варна за безвъзмездно управление. Това съобщиха от общинската дирекция „Култура и духовно развитие“. 

Къщата е проектирана като еднофамилна жилищна сградаИзградена е в началото на 20-ти век с решение на Общинския съвет. Обектът не е претърпял промени, засягащи неговата цялост, съхранил е своята материална и образна автентичност, казаха за Радио Варна от общината. 

Предоставена е на Антон Новак и семейството му и до 1937 г. След този период сградата е имала различни функции. Настоящото предназначение на имота е за „обществен обект, комплекс“. Наследници на Антон Новак са готови да предоставят богат архив от снимки и кореспонденция, които не са публикувани. Затова от общината обявиха също, че подготвят проектно предложение за дигитализиране на архива на паркостроителя с европейско финансиране.

Цялата информация, предоставена по въпроси на Радио Варна вижте по-долу. А за Новак и превратностите на съдбата му в България разказ изследователя на Стара Варна Християн Облаков и на журналиста Бистра Варнева, която засне документален филм за работата и живота на Анон Новак, чуйте в репортажа.

Къщата, в която е живял Антон Новак, е проектирана като еднофамилна жилищна сграда с един жилищен и един полуподземен етажИзградена е в периода 1899 г. - 1909 г. с решение на Общинския съвет. Предоставена е на Антон Новак и семейството му и до 1937 г. е използвана с първоначалното си предназначение. След този период сградата е имала различни функции. Настоящото предназначение на имота е за „обществен обект, комплекс“. Сградата е в оригиналната си паркова среда. Състои се от основна сграда и малка пристройка със складово предназначение.

Обектът не е претърпял промени, засягащи неговата цялост, съхранил е своята материална и образна автентичност.

Въпреки че през годините е имал различни предназначения, обектът е съхранил своята функционалност. В градоустройствено отношение представлява допълващ елемент в парковата среда, в която се намира. По-скромната архитектура не търси акцент.

Най-висока е ценността на обекта в историческо отношение. Тя се състои в това, че е планиран, изграден и ползван за жилище на създателя на Морската градина - Антон Новак.

В стилово отношение сградата следва архитектурните принципи за времето си. Търсена и постигната е симетрия в главната фасада и фасадата към бул. „Приморски“. Както при много сгради от този период, мазилката на цокъла е рустицирана, създаваща впечатление за здрава основа. Височината на жилищния етаж е голяма. Фасадите са семпли, лишени от декоративни елементи.

В момента Община Варна е предприела обследване на къщата на Антон Новак в Морската градина,с цел изготвянето на технически паспорт на сградата, съобразно изискванията на Закона за устройство на територията и Наредба №5/28.12.2006 г. за техническите паспорти на строежите.

Ще бъдат определени основните характеристики на сградата, мерките за поддържането й и указания и инструкции за безопасната й експлоатация. Тези документи ще послужат като изходна информация за съставяне на техническо задание и изготвяне на инвестиционен проект. След което ще бъдат определени стойността на обекта и сроковете за неговото изпълнение.

Всички дейности ще бъдат възлагани след провеждане на съответните процедури по реда на Закона за обществените поръчки. Идеята е сградата да бъде превърната в културно-исторически център, свързан с живота на Антон Новак и изграждането на Морската градина.

Документите, които ще бъдат включени в дигиталния архив на Антон Новак са картички и лична кореспонденция, архивни материали и изработени от него проекти /цветни/, по които е направено озеленяването на различни зони в Морската градина.

Информацията е подготвена от дирекция „Култура и духовно развитие“ и дирекция „Европейски и национални оперативни програми“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Маратон на четящите хора във Варна

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които..

публикувано на 22.04.24 в 19:04

Седмица на камерната музика започва днес в Добрич

Седмица на камерната музика започва от днес в Добрич. Настоящото ѝ издание е посветено на 100-годишнината от рождението на създателя ѝ проф. Константин Илиев – диригент, композитор, музикален педагог и критик. Програмата е избрана внимателно и с професионализма на диригента на Българския камерен оркестър маестро Арто Чифчиян.  Проф. Константин Илиев..

публикувано на 22.04.24 в 10:30

Варненската IV ЕГ спечели специалната награда на кмета във „Франкофонските сцени на България“

Варненската IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ спечели специалната награда на кмета на Община Варна Благомир Коцев на XXVII-ия Фестивал за франкофонски училищен театър „Франкофонските сцени на България“. Френската култура и образование имат дългогодишна история и традиции в България и аз съм щастлив, че сме домакини на този фестивал. Надявам се още дълги..

публикувано на 21.04.24 в 08:11

Колеца и Вантката ни предизвикват да се поразходим из Лос Одесос

Добре дошли в Лос Одесос! Величественият град от сънищата. Мистичният метрополис, скрит за хорските предубеждения. Ако минавате наблизо, отбийте се, разходете се, пийте по едно, запознайте се с местните. Ще ви хареса! Лос Одесос определено пленява със своята фантастичност. Тук илюзиите се сливат с реалността и възбуждат въображението. Открай време..

публикувано на 20.04.24 в 15:45

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Актьорът Свилен Стоянов - живот, отдаден на театъра

Свилен Стоянов е театрален актьор, роден в средата на миналия век. Или по-конкретно на 5 октомври 1957 година. Проплаква за първи път в Шумен. Завършва ВИТИЗ със специалност Актьорство за драматичен театър в класа на проф. Енчо Халачев през 1981 година. И на момента е поканен от ръководството на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Повече от 40..

публикувано на 15.04.24 в 16:26

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28