Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започна обследване на състоянието на къщата на Антон Новак

5
Снимка: Дигитален фонд на РБ"П.Славейков"

Започна обследване на състоянието на къщата на чешкия архитект Антон Новак - създател на Морската градина във Варна. Целта е изготвяне на технически паспорт на сградата и превръщането й в музей, след като държавата я предостави на община Варна за безвъзмездно управление. Това съобщиха от общинската дирекция „Култура и духовно развитие“. 

Къщата е проектирана като еднофамилна жилищна сградаИзградена е в началото на 20-ти век с решение на Общинския съвет. Обектът не е претърпял промени, засягащи неговата цялост, съхранил е своята материална и образна автентичност, казаха за Радио Варна от общината. 

Предоставена е на Антон Новак и семейството му и до 1937 г. След този период сградата е имала различни функции. Настоящото предназначение на имота е за „обществен обект, комплекс“. Наследници на Антон Новак са готови да предоставят богат архив от снимки и кореспонденция, които не са публикувани. Затова от общината обявиха също, че подготвят проектно предложение за дигитализиране на архива на паркостроителя с европейско финансиране.

Цялата информация, предоставена по въпроси на Радио Варна вижте по-долу. А за Новак и превратностите на съдбата му в България разказ изследователя на Стара Варна Християн Облаков и на журналиста Бистра Варнева, която засне документален филм за работата и живота на Анон Новак, чуйте в репортажа.

Къщата, в която е живял Антон Новак, е проектирана като еднофамилна жилищна сграда с един жилищен и един полуподземен етажИзградена е в периода 1899 г. - 1909 г. с решение на Общинския съвет. Предоставена е на Антон Новак и семейството му и до 1937 г. е използвана с първоначалното си предназначение. След този период сградата е имала различни функции. Настоящото предназначение на имота е за „обществен обект, комплекс“. Сградата е в оригиналната си паркова среда. Състои се от основна сграда и малка пристройка със складово предназначение.

Обектът не е претърпял промени, засягащи неговата цялост, съхранил е своята материална и образна автентичност.

Въпреки че през годините е имал различни предназначения, обектът е съхранил своята функционалност. В градоустройствено отношение представлява допълващ елемент в парковата среда, в която се намира. По-скромната архитектура не търси акцент.

Най-висока е ценността на обекта в историческо отношение. Тя се състои в това, че е планиран, изграден и ползван за жилище на създателя на Морската градина - Антон Новак.

В стилово отношение сградата следва архитектурните принципи за времето си. Търсена и постигната е симетрия в главната фасада и фасадата към бул. „Приморски“. Както при много сгради от този период, мазилката на цокъла е рустицирана, създаваща впечатление за здрава основа. Височината на жилищния етаж е голяма. Фасадите са семпли, лишени от декоративни елементи.

В момента Община Варна е предприела обследване на къщата на Антон Новак в Морската градина,с цел изготвянето на технически паспорт на сградата, съобразно изискванията на Закона за устройство на територията и Наредба №5/28.12.2006 г. за техническите паспорти на строежите.

Ще бъдат определени основните характеристики на сградата, мерките за поддържането й и указания и инструкции за безопасната й експлоатация. Тези документи ще послужат като изходна информация за съставяне на техническо задание и изготвяне на инвестиционен проект. След което ще бъдат определени стойността на обекта и сроковете за неговото изпълнение.

Всички дейности ще бъдат възлагани след провеждане на съответните процедури по реда на Закона за обществените поръчки. Идеята е сградата да бъде превърната в културно-исторически център, свързан с живота на Антон Новак и изграждането на Морската градина.

Документите, които ще бъдат включени в дигиталния архив на Антон Новак са картички и лична кореспонденция, архивни материали и изработени от него проекти /цветни/, по които е направено озеленяването на различни зони в Морската градина.

Информацията е подготвена от дирекция „Култура и духовно развитие“ и дирекция „Европейски и национални оперативни програми“.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Военноморският музей отваря за посещения

От днес Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция, с изключение на кораб-музей „Дръзки“, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19. Временно се отменят груповите посещения  Ще се спазват конкретни правила. Няма да се допускат посетители с грипоподобни симптоми; носенето..

публикувано на 19.01.21 в 15:09
ДТ

Културните акценти за 19 януари

Две сценични театрални постановки – приказно пътешествие за най-малките и комедия – за порасналите, са включени в тазседмичния културен афиш на Община град Добрич. До 24 януари жители и гости на града ще могат да посетят постановки на Драматичния театър “Йордан Йовков” и на Държавния куклен театър “Дора Габе”. От началото на 2021 година, с отворени..

публикувано на 19.01.21 в 07:57
Галина Дурмушлийска

Галина Дурмушлийска: В българския фолклор народът ни ще намери и сила, и път!

Удоволствието да срещнеш музикант, който да завладее вниманието ти, хем с таланта и изпълнителските си качества, хем със споделеното знание и опит в разговор, е несравнимо изживяване. Тези, които го могат, печелят в пъти повече почитатели. Но умението да владееш аудиторията не е притежание на всеки. От една страна, ти е необходима харизма,..

публикувано на 18.01.21 в 20:05

Дворецът в Балчик с първи румънски гости, готви богат културен календар

След като  Румъния премах н а задължителната 14-дневна карантина за влизащите от България  и не изисква  PCR тест,  в Двореца в Балчик отчетоха посещения от северната ни съседка още в първия ден. Няма групови визити, но вече има запитвания за други дати, съобщи директорът на Двореца Жени Михайлова. Двореца в Балчик очаква една много по-добра..

публикувано на 18.01.21 в 13:00
Карта на българския език на ново място по света на Института за пългарски език, БАН

Как и защо се сменя име на държава или град

През 2011 г. тогавашният държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън се оказа в много трудна ситуация. Тя пристигна на официално посещение в Мианмар, където военна диктатура беше на власт в продължение на две десетилетия, но сега страната беше на пътя на либерализацията, съобщава Би Би Си...

публикувано на 17.01.21 в 08:14

Валентина Бъчварова с изложба в родната Варна

От 15 януари до 15 февруари варненската Галерия 8 представя изложбата „СЛЕД 20 ГОДИНИ“ - живопис от Валентина Бъчварова. След самостоятелните изложби през 1995, 1996 и 1997 година варненската художничка отново ни заинтригува със своите 9 платна.  От 2 десетилетия тя живее в чужбина и родният град много и липсва. Новите картини обаче са рисувани..

публикувано на 15.01.21 в 17:09

В новия си век Варненският театър влиза с амбициозна програма

За 100-ния си рожден ден на 12 март 2021 г. екипът на Варненския театър подготвя юбилейно представление с режисьор Боян Иванов. Поводът за поканата към него е култовата му постановка „Часът, в който не знаехме нищо един за друг“ от 2005 г., която дълго време шества на варненска сцена.   Сред режисьорите, с които ще работи театърът, са Бина Харалампиева,..

публикувано на 15.01.21 в 12:23