Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започна обследване на състоянието на къщата на Антон Новак

5
Снимка: Дигитален фонд на РБ"П.Славейков"

Започна обследване на състоянието на къщата на чешкия архитект Антон Новак - създател на Морската градина във Варна. Целта е изготвяне на технически паспорт на сградата и превръщането й в музей, след като държавата я предостави на община Варна за безвъзмездно управление. Това съобщиха от общинската дирекция „Култура и духовно развитие“. 

Къщата е проектирана като еднофамилна жилищна сградаИзградена е в началото на 20-ти век с решение на Общинския съвет. Обектът не е претърпял промени, засягащи неговата цялост, съхранил е своята материална и образна автентичност, казаха за Радио Варна от общината. 

Предоставена е на Антон Новак и семейството му и до 1937 г. След този период сградата е имала различни функции. Настоящото предназначение на имота е за „обществен обект, комплекс“. Наследници на Антон Новак са готови да предоставят богат архив от снимки и кореспонденция, които не са публикувани. Затова от общината обявиха също, че подготвят проектно предложение за дигитализиране на архива на паркостроителя с европейско финансиране.

Цялата информация, предоставена по въпроси на Радио Варна вижте по-долу. А за Новак и превратностите на съдбата му в България разказ изследователя на Стара Варна Християн Облаков и на журналиста Бистра Варнева, която засне документален филм за работата и живота на Анон Новак, чуйте в репортажа.

Къщата, в която е живял Антон Новак, е проектирана като еднофамилна жилищна сграда с един жилищен и един полуподземен етажИзградена е в периода 1899 г. - 1909 г. с решение на Общинския съвет. Предоставена е на Антон Новак и семейството му и до 1937 г. е използвана с първоначалното си предназначение. След този период сградата е имала различни функции. Настоящото предназначение на имота е за „обществен обект, комплекс“. Сградата е в оригиналната си паркова среда. Състои се от основна сграда и малка пристройка със складово предназначение.

Обектът не е претърпял промени, засягащи неговата цялост, съхранил е своята материална и образна автентичност.

Въпреки че през годините е имал различни предназначения, обектът е съхранил своята функционалност. В градоустройствено отношение представлява допълващ елемент в парковата среда, в която се намира. По-скромната архитектура не търси акцент.

Най-висока е ценността на обекта в историческо отношение. Тя се състои в това, че е планиран, изграден и ползван за жилище на създателя на Морската градина - Антон Новак.

В стилово отношение сградата следва архитектурните принципи за времето си. Търсена и постигната е симетрия в главната фасада и фасадата към бул. „Приморски“. Както при много сгради от този период, мазилката на цокъла е рустицирана, създаваща впечатление за здрава основа. Височината на жилищния етаж е голяма. Фасадите са семпли, лишени от декоративни елементи.

В момента Община Варна е предприела обследване на къщата на Антон Новак в Морската градина,с цел изготвянето на технически паспорт на сградата, съобразно изискванията на Закона за устройство на територията и Наредба №5/28.12.2006 г. за техническите паспорти на строежите.

Ще бъдат определени основните характеристики на сградата, мерките за поддържането й и указания и инструкции за безопасната й експлоатация. Тези документи ще послужат като изходна информация за съставяне на техническо задание и изготвяне на инвестиционен проект. След което ще бъдат определени стойността на обекта и сроковете за неговото изпълнение.

Всички дейности ще бъдат възлагани след провеждане на съответните процедури по реда на Закона за обществените поръчки. Идеята е сградата да бъде превърната в културно-исторически център, свързан с живота на Антон Новак и изграждането на Морската градина.

Документите, които ще бъдат включени в дигиталния архив на Антон Новак са картички и лична кореспонденция, архивни материали и изработени от него проекти /цветни/, по които е направено озеленяването на различни зони в Морската градина.

Информацията е подготвена от дирекция „Култура и духовно развитие“ и дирекция „Европейски и национални оперативни програми“.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Господинов получава литературната награда на фестивала Узедом

Българският писател Георги Господинов получава днес наградата на фестивала Узедомски литературни дни, съобщи посолството на ФРГ в София. Узедомските литературни дни се провеждат тази година онлайн под мотото "Божественото" от 14 до 17 април. Господинов ще участва в литературно четене днес по обяд, когато ще му бъде връчена наградата...

публикувано на 17.04.21 в 11:43

Портрети на български царици в изложба на Марина Варенцова-Русева

От 16 април до 9 май 2021 г. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ ще бъде представена изложба - живопис на Марина Варенцова-Русева. Тя е известна на варненската публика със символните и митологични теми, пейзажи и натюрморти, но този път акцентът е друг. С Марина Русева ни среща Светлана Вълкова. От какъв период сте избрали..

публикувано на 16.04.21 в 06:56

Да поиграем с трите прасенца на открито

Поредната премиера в Държавен куклен театър - Варна е спектакълът за деца "Трите прасенца". Поради изключителния интерес към новия спектакъл той ще се играе три пъти  тази събота, 17-ти април от 11.00, 12.00 и 13.00 ч., на откритата сцена в театъра. Представлението "Дядовото дворче", планувано за 11.00 ч. в закритата зала отпада, като закупените..

публикувано на 15.04.21 в 11:55

Любо Киров с нова песен, предстоящ албум и лятно турне

"Целуни ме" е заглавието на новия сингъл на Любо Киров, който поставя началото на предстоящия му албум. В предаването "Алея на музиката" в ефира на Радио Варна , изпълнителят разказа какво се е променило за него през изминалата година: Усетихме колко са важни за нас простичките неща, като това свободно да пътуваме, да се виждаме, да..

публикувано на 15.04.21 в 10:59

Номинират екипа на ДТ "Стоян Бъчваров" за златен знак за заслуги към Варна

Екипът на ДТ "Стоян Бъчваров" ще бъде номиниран от кмета на Варна Иван Портних за удостояване с почетен знак за заслуги към Варна - златен, по случай 100-годишнината на театъра. Най-големите отличия на Варна се връчват на празника на града - 15 август. Това стана ясно снощи, след финала на юбилейния спектакъл "100", с режисьор Боян Иванов, хореограф..

публикувано на 13.04.21 в 15:45

Златни страници юридическа литература представя Икономически университет-Варна

„Златни страници нормативни актове и юридическа литература от фонда на Икономически университет-Варна“ – така е озаглавена изложбата, организирана от катедра „Правни науки“ съвместно с университетската библиотека. Събитието се провежда в рамките на Седмицата на правото, която продължава до 16 април – Денят на българската конституция. Виртуална..

публикувано на 13.04.21 в 14:10
Spectrum Vocal Band

Фолклорни отпечатъци в новите сингли на Spectrum Vocal Band

От началото на творческия сезон 2020-2021 акапелната група Spectrum Vocal Band работи върху своя втори самостоятелен албум. Проектът е озаглавен "Singerprints" и се фокусира върху нов, съвременен поглед към българския фолклор чрез композиции за 5-гласна акапелна формация, в която единственият музикален инструмент е човешкият глас...

обновено на 13.04.21 в 11:06