Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирми във Варна ще тестват безплатно товарни велосипеди за разнос

5
Снимка: Румен Сарандев

Шест товарни електрически  велосипеда, които могат да пренасят до 100 килограма всеки, ще бъдат предоставени от общината във Варна безвъзмездно на фирми за тестване. Проектът е финансиран със 100 000 евро по програма "Хоризонт2020". Това съобщи Младен Иванов-координатор на проекта. След зареждане, велосипедите имат пробег от 100 километра, подобни велосипеди се използват масово в Дания, Холандия  и Белгия, но производителят тук е варненска фирма. По този начин цената е двойно по-ниска, посочи Иванов.

 Фирми вече са проявили интерес към придобиване на товарни велосипеди.

Осигуряването на товарните електрически автомобили е част от политиката на Община Варна за стимулиране на екологичния транспорт в града. Целта е да се внедри новаторски подход при извършването на различен вид доставки на територията на града, като постепенно се наложи товарният велосипед като удобен вид превоз за извършване на услуги.

Подробности чуйте от разговора на Даниела Стойнова с Младен Иванов:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът в гората край Каменар е овладян

Пожарът в гористите местности под село Каменар е овладян, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във Facebook. Тлеещият огън е ограничен в определен периметър. Изкопана е бразда за спиране на разпространението и пламъците са почти погасени, допълва той. Няма опасност да бъдат засегнати къщи или имущество. През нощта ще останат да бдят пожарни екипи,..

публикувано на 26.08.24 в 23:17

Платиха над 4 млн. лв. на хотелиери, държавни и общински бази, осигурили подслон на бежанците от Украйна

Над 4 млн. лева са средствата преведени на хотелиери, държавни и общински бази, предоставяли подслон и изхранване по Програмата за хуманитарно подпомагане на хора от Украйна с предоставена временна закрила в България.  В одобрения на 14 август с Решение на Министерския съвет Списък № 23 са включени дължими суми към хотелиери, държавни, общински и..

публикувано на 26.08.24 в 19:53

Започва спешно почистване на шахтите и отстраняване на сухи дървета и клони

Започват спешни действия по почистване на шахтите и за отстраняване на сухи дървета и клони във връзка с краткосрочните прогнози за гръмотевични бури. Предстои ново възлагане за почистването на шахтите в града. Фирмата-изпълнител е заявила готовност да изпълни необходимите мерки заради листопадния период и преди обилните дъждове през есента, съобщават..

публикувано на 26.08.24 в 19:15

Гори гората край Каменар

Пожар е възникнал в покрайнините на село Каменар и е достигнал до гората. Първоначално два екипа на пожарната са изпратени на мястото на инцидента, но по-късно се включват още екипи, съобщиха от пресцентъра на полицията във Варна.  Тепърва ще се изясняват причините, довели до огнената стихия. Няма данни огънят да е стигнал до къщи в населеното място...

обновено на 26.08.24 в 18:44

Агенцията по безопасност на храните във Варна откри Ешерихия коли в миди, предлагани на пазара

Агенцията по безопасност на храните във Варна откри Ешерихия коли в миди, предлагани на пазара. Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Варна затвори пречиствателен и експедиционен център за миди след констатираните нарушения, съобщават от БАБХ. Взетите проби от черноморски миди, предлагани на пазара, показват повишени нива на..

публикувано на 26.08.24 в 18:12

Наесен започва ремонт за 1,6 млн. лв. на ул. „Капитан Райчо“ във Варна

След началото на учебната година Община Варна започва ремонт за 1,6 млн. лв. на ул. „Капитан Райчо“ в участъка на територията на район „Младост“, от ул. „Под игото“ до бул. „Васил Левски“ (под Автогарата), съобщават от общинския пресцентър. Ремонтът ще включи подмяна на водопровод, тъй като гражданите в района страдат от непрекъсната липса на вода и..

публикувано на 26.08.24 в 17:45

Полицията във Варна издирва изчезнал възрастен мъж

Полицията във Варна издирва изчезнал възрастен мъж. БОРИС ГЕОРГИЕВ ЦВЕТКОВ е на 84 години, напуснал домa си във Варна, ул. Александър Дякович № 26, около 15,30 часа на 18.08.2024г., от тогава е в неизвестност. Страда от старческа деменция. Губил се е около 10 – 15 пъти до момента, като е намиран на различни места и връщан в дома му. Той е висок е 188..

публикувано на 26.08.24 в 16:30