Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Некартираните от МРРБ дюни отварят врата за продължаващи беззакония

Снимка: БГНЕС

Десетки декара с дюни по Черноморското крайбрежие изчезнаха между две министерства - МОСВ и МРРБ. 

Все още няма конкретен и ясен отговор на писмото до министерствата на околната среда и водите (МОСВ), на регионалното развитие и благоустройството и на туризма, както и до ресорната комисия в Народното събрание, с което от „Зелени закони” питат защо има фрапиращи разминавания между картирането на дюни на МОСВ и специализираната карта на МРРБ по Черноморското ни крайбрежие. През лятото екипът на „Зелени закони” проучи дюните по българското Черноморие. Проверени са терени от Ахтопол до Шабла. На практика, картирани в кадастъра се оказали само половината от известните дюни в България. Защо десетки декари с дюни по Черноморието изчезнаха от кадастралните карти? Потърсихме за отговор Вера Стаевска, която е част от екипа на „Зелени закони” и председател на Сдружение за изследователски практики.


В публикация на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е заявен отказ да бъдат признати дюните на Вая и Иракли, картирани от  Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през 2012 година. Струва ми се малко глупаво да делим Иракли на два различни плажа. Знаете, че това се случи механично преди десетина години, когато определиха като Вая началото на плаж Иракли, за да може то да бъде концесионирано. МРРБ признава само 21 от картираните от МОСВ 40 дка дюни, и то като ембрионални дюни. Проблемът е, че в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) ембрионалните дюни са отбелязани като дюни, но за тях не важи нито едно от наказателните разпоредби на закона.

Откъде идва това разминаване в картите на двете министерства и коя е меродавната?

Меродавни са и двете и това е проблемът. Проблемът е, че екооценките се правят според картите на МОСВ. Това са официални карти на дюните в България. Когато се обсъжда възможност за ново строителство и всякакви други бизнеспроекти, се вземат предвид тези дюни, тъй като те са отразени в съответните защитени зони и територии. Но институцията, задължена да изготви единна карта на всички дюни в България, е Агенцията за геодезия, картография и кадастър (АГКК), подчинена на МРРБ. Именно от тази карта липсват картираните от МОСВ дюни. Проблемът е сериозен, тъй като в различни случаи се цитират различни карти. Концесионери и собственици на земи се позовават на картата на МРРБ и фактически, се отваря врата за продължаващи беззакония.
Остатъци от някогашните бели дюни има все още, най-вече около устието на река Вая. Нашето теренно обхождане през юни, заедно с учени от БАН и Софийския университет, констатира, че тези дюни са вече доста увредени – знаете, около устието ан река Вая има много преместваеми – и не толкова преместваеми, постройки.
Искам да отбележа, че проблемът е доста по-сериозен от конкретния случай на плажа Иракли. Цел на нашето теренно пътуване, макар и много кратко – само за една седмица, беше да обходим имоти, за които имахме предварителни данни, че има дюни, липсващи в картите. Анализите на нашите експерти за това колко и къде точно липсват продължават и до момента. Наистина, хаосът е голям, но част от проблемите са системни, повтарящи се. Това, което установихме при Китен, е, че има приватизирани дюни, които са защитени местообитания от европейска значимост, според Закона за биоразнообразието, но попадат в концесионирани имоти и се разорават, за да се увеличи...

Това, според мен, е добре организиран хаос.

Тъй като видяхме същото при къмпинги „Градина“ и „Златна рибка“, се поражда съмнение, че тези пропуски на властта не са случайни. Там има защитена местност и едновременно с това, голяма част от дюните, отбелязани като някогашни земеделски земи, са върнати при реституцията през `90-те години. Което е безумно – нали си представяте каква земеделска земя са били пясъчните комплекси? Но в момента това са не концесионирани площи, а частни терени и къмпинги, чиито собственици, може би съвсем логично, терасират, прокарват пътища, засипват с пръст, за да не потъват автомобилите на туристите. Тоест заради тези несъответствия между картите, дюните, които са изключителна държавна собственост, на много места всъщност не са.

Цялото интервю на Валери Великов с Вера Стаевска може да чуете в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31