Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Поеми си дъх" - белодробният карцином вече не е смъртна присъда

| обновено на 19.11.20 в 10:08

За профилактика на белодробния рак: достатъчно е да се прави преглед с изследване със скенер веднъж годишно. Около този призив се обединяват участниците в старта на информационната кампания „Поеми си дъх - за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб“. Кампанията се провежда за втора поредна година през ноември - Месецът за профилактика на заболяването. Белодробният рак вече не е смъртна присъда, тъй като ранното поставяне на диагнозата дава много по-добри възможности за лечение, а съвременните терапии доказано удължават живота, каза за Радио Варна доц. д-р Димитър Калев,ръководител на направление "Медицинска онкология и лъчелечение" в СБАЛОЗ "Марко А. Марков" – Варна. 

У нас ракът на белия дроб често се открива в много напреднал етап, когато е съпроводен с оплаквания в други части на организма – например в черния дроб или костите, и възможностите за лечение са ограничени, обясни доц. Калев. Затова заболяването трябва да се търси насочено, особено ако човек има фамилно предразположение. Рискови фактори са и замърсяванията в големите градове, йонизиращите лъчения, някои професии и др., добавя доц. д-р Димитър Калев, част от кампанията „Поеми си дъх - за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб“.

Повече по темата може да чуете в интервюто на Нина Милошевич в прикачения звуковия файл.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ново начало": Българската стопанска камара представи Варна

Възможностите на Варна и региона за бизнес и развитие бяха представени в първия брой на специализираното издание на Българската стопанска камара - Noblesse oblige, което излезе под мотото "Ново начало". В него може да бъде намерена информация за природните ресурси, населението, пазара на труда, образованието, икономиката и БВП на човек от..

публикувано на 19.01.21 в 17:18
Снимката е илюстративна.

Участък от пътя преди село Разделна се наводнява след всеки дъжд

Пътят преди село Разделна в община Белослав в района на бившия керамичен завод редовно се наводнява, проблемът е от доста време.За това сигнализира слушател на Радио Варна, жител на селото. От години проблемът остава неразрешен, върпреки множеството работни срещи между институциите, обясни кметът на Белослав Деян Иванов. Пътят е тетретоксласен и е под..

обновено на 19.01.21 в 17:09

Стратегическият съвет към Радев предлага промяна на управленския модел

Стратегическият съвет към Радев предлага промяна на управленския модел Обществото ни се нуждае от промяна на управленския модел и оздравяване на отношенията между гражданите и държавата. Това е основният извод от продължилото няколкомесечно обществено обсъждане на проекта за Национален стратегически..

публикувано на 19.01.21 в 16:55

Ресторантьорите обявиха стачна готовност

Собственици на ресторанти, нощни клубове и дискотеки обявиха стачна готовност.  От бранша настояват  ресторанти и кафе-клубове да отворят от 1 февруари, а на 1 март да заработят и всички останали нощни клубове, като отпадне ограничението в работното време.  Властите обаче предлагат ресторантите да отворят най-рано на 18-20 февруари.  Марин Сотиров ,..

обновено на 19.01.21 в 16:46

Самоосигуряващите се могат да променят вида на вноските си до 1 февруари

Това напомнят от Национална агенция за приходите. Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”. Самоосигуряващите се лица,   които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо..

публикувано на 19.01.21 в 16:00

Здравната каса се договаря с изпълнителите на медицинска и дентална помощ

Здравната каса във Варна започна договаряне с изпълнителите на доболнична и болнична медицинска помощ и дентална помощ, съобщават от пресцентъра на ведомството. Заявления и документи   за сключване на договори и допълнителни споразумения се приемат в деловодството на РЗОК – Варна, или чрез услугата за електронна препоръчана поща - система..

публикувано на 19.01.21 в 15:40

В Дългопол набират кандидати за нова социална услуга

Нова социална услуга – „Асистентска подкрепа“ открива община Дългопол през тази година. Тя ще се предоставя на 48 души от 30 асистенти. Кандидатите за ползване на социалната услуга е необходимо да подават заявление до кмета на общината. Подкрепата ще се предоставя почасово в съответствие с индивидуалните потребности на..

публикувано на 19.01.21 в 15:23