Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Пламен Димитров от Балчик: Някои работи със страх не стават

| обновено на 19.11.20 в 15:06

Седем дни работи вече секторът за болни с КОВИД19 в Балчик. Дванадесет са настанените пациенти там.

Първите пациенти са от региона – от Балчик и Каварна, насочени от лекар специалист или Бърза помощ, един пациент е в тежко, а останалите са в задоволително състояние, съобщи управителят на болницата д-р Пламен Димитров.  Чуйте още в репортажа на Албена Иванова:

Първоначално ръководството на болницата обособи пет легла за прием на болни с коронавирусна инфекция в бившето инфекциозно отделение, след това със заповед на здравните власти станаха девет, а според последните разпоредби са 18 легла (20 процента от капацитета на здравното заведение). Екип от лекар, медицинска сестра и санитар осигурява 24-часово дежурство.

„Болницата в Балчик има пет отделения, които са покрити с персонал спрямо изискванията на касата. Въпреки че новият сектор се води към вътрешно отделение, то се явява отделна структура, която изисква отделно сестри, санитари, лекари, които да са само там. И става малко трудно с персонала, още повече че в малките болници най-младите сме 55 плюс“,подчерта управителят д-р Пламен Димитров, посочвайки тежестта на работата в това специално звено:

„Една смяна е 24 часа. Така е по-лесно за изпълнение, с по-малко екипи можем да свършим повече работа. След това се предоставя два дни почивка, докато другите поемат графика. Работата не е като в другите отделения. Като влезеш с предпазни дрехи, очилата ти се изпотяват…“

Има забавено снабдяване с лекарства и предпазни средства.

„Динамично се развиват събитията. Преди няколко месеца щях да кажа – да, разполагаме с абсолютно всичко. Сега гледам с друго око, имаме проблем със снабдяването, бавят се някои неща – лекарства, които се отказват, поради липса по складовете. По-трудно се намират лични предпазни средства, цените се променят постоянно. Тези неща, които вървят най-много, е по- трудно, защото всеки се запасява в промишлени количества, особено в такива отделения. Там се работи с пълен набор предпазно облекло. Естествено това струва пари“, обясни главният лекар на Многопрофилната болница за активно лечение в Балчик.

Грубата работа в ковид сектора е свършена, но има много детайли. Засега сме изпълнили изискванията за медицински лица, но е трудно, коментира д-р Димитров. Той благодари за отношението на персонала. Няма такива, които да са напуснали заради притеснения.

Както отделението, така и атмосферата в него не е нормална.

„Пациентите са уплашени, и няма как да не са уплашени, след като медиите постоянно заливат с информация ковид и само това, друго не съществува. Започна сезонът на грипа и всеки който има кашлица и хрема или вдигне леко температура, хуква да си правиPCRтест, започва да го е страх, почват паник атаки. Въпросът става психологичен, хората са изплашени. Рядко има такъв да стои относително спокоен. Всеки ден се залива колко са умрели, а от другите болести умират много повече. Заради този ковид се загърбиха много хронични заболявания, ограничи се достъпът до оперативна дейност,спряха плановият прием. Това се отразява на психиката на хората“, категоричен е д-р Пламен Димитров.

Към момента временно остава затворено АГ отделение в МБАЛ – Балчик заради положителен и контактен персонал. От тях няма хора, които да са сериозно болни.

Благодарение на местната власт са извършени ремонтите в помещенията на новото звено, местна фирма окабелява за телевизия, внедрено е и видеонаблюдение в някои от стаите. Всички, които работят с хора, са на първа линия и  трябва да се пазим!, апелира медикът. Освен управител, той е анестезиолог и един от лекарите, които дежурят в ковид сектора. „Няма човек, който да не се притеснява за близките си, разбира се. Затова има лични предпазни средства. Правим каквото трябва, някои работи със страх не стават“, сподели той изавърши разговора с оптимизъм: „Да се надяваме, че ще се преборим! Трябва, заради децата ни и всичко друго!“


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Covid-сектора на МБАЛ-Добрич се подготвя разкриването на реанимация

Covid-сектора в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич се подготвя разкриването на реанимация, в която вече безвъзмездно са извършени ремонтни работи от строителна фирма , изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Георги Желязков, предаде БТА. По думите му настаняването на пациенти в тежко състояние с коронавирусна инфекция..

публикувано на 27.11.20 в 17:08

До дни личните лекари ще могата да издават направление за PCR тест

До дни личните лекари ще могата да издават направление за PCR тест , предаде БНР.  Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай..

публикувано на 27.11.20 в 16:08

От понеделник учениците минават към онлайн обучение

Учениците и децата в предучилищна възраст от детските градини във Варна преминават към работа в електронна среда от понеделник (30.11.2020 г.), съобщиха от дирекция "Образование и младежки дейности". В общинските детски градини се използват многообразни дигитални ресурси за връзка с родителите, с цел постоянна информираност и безпроблемно..

публикувано на 27.11.20 в 14:52
Емил Димитров

Екоминистърът: Водна криза няма да има

Водна криза няма да има, заяви пред премиера Бойко Борисов министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Екоминистърът е докладвал пред министър-председателя ситуацията с водоснабдяването в Бургас и мерките, които ще се предприемат в следващите месеци, за да няма проблеми, ако сушата продължава. Целта е догодина земеделските производители да..

публикувано на 27.11.20 в 14:32

Девета жертва на COVID-19 в Балчик

Мъж на 73 години от Балчик е починал с коронавирусна инфекция, показват данните, въведени в единния регистър за последното денонощие. Той е издъхнал в добричката болница, където е бил приет с тежки симптоми на Ковид 19 – повишена температура, суха кашлица, отпадналост.  Поставената му диагноза е пневмония, а записаните придружаващи заболявания –..

публикувано на 27.11.20 в 14:29

Отварят детска градина и ясла за децата на медици на първа линия и във Варна

От следващата седмица една детска градина и една ясла във Варна ще приемат деца на медици, които са на първа линия в борбата с Covid-19, съобщи областният управител Стоян Пасев. Това ще стане със заповед на кмета, в момента се уточнява броят на децата, за които ще се грижат в детските заведения. Директорите на ДГ "Петър Берон" и детска ясла № 4..

публикувано на 27.11.20 в 14:00

Виртуален екскурзовод показва забележителностите във Варна

„Bulgaria easy” се казва проектът за виртуални туристически турове, разработен от фирма в столицата с финансиране по европейска оперативна програма. Проектът беше представен от Светлозар Георгиев –представител на фирмата, която е стартъп.Черз мобилно приложение, туристите могат да посетят виртуално туристически обекти и да бъдат стимулирани да ги..

публикувано на 27.11.20 в 13:38