Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Пламен Димитров от Балчик: Някои работи със страх не стават

| обновено на 19.11.20 в 15:06

Седем дни работи вече секторът за болни с КОВИД19 в Балчик. Дванадесет са настанените пациенти там.

Първите пациенти са от региона – от Балчик и Каварна, насочени от лекар специалист или Бърза помощ, един пациент е в тежко, а останалите са в задоволително състояние, съобщи управителят на болницата д-р Пламен Димитров.  Чуйте още в репортажа на Албена Иванова:

Първоначално ръководството на болницата обособи пет легла за прием на болни с коронавирусна инфекция в бившето инфекциозно отделение, след това със заповед на здравните власти станаха девет, а според последните разпоредби са 18 легла (20 процента от капацитета на здравното заведение). Екип от лекар, медицинска сестра и санитар осигурява 24-часово дежурство.

„Болницата в Балчик има пет отделения, които са покрити с персонал спрямо изискванията на касата. Въпреки че новият сектор се води към вътрешно отделение, то се явява отделна структура, която изисква отделно сестри, санитари, лекари, които да са само там. И става малко трудно с персонала, още повече че в малките болници най-младите сме 55 плюс“,подчерта управителят д-р Пламен Димитров, посочвайки тежестта на работата в това специално звено:

„Една смяна е 24 часа. Така е по-лесно за изпълнение, с по-малко екипи можем да свършим повече работа. След това се предоставя два дни почивка, докато другите поемат графика. Работата не е като в другите отделения. Като влезеш с предпазни дрехи, очилата ти се изпотяват…“

Има забавено снабдяване с лекарства и предпазни средства.

„Динамично се развиват събитията. Преди няколко месеца щях да кажа – да, разполагаме с абсолютно всичко. Сега гледам с друго око, имаме проблем със снабдяването, бавят се някои неща – лекарства, които се отказват, поради липса по складовете. По-трудно се намират лични предпазни средства, цените се променят постоянно. Тези неща, които вървят най-много, е по- трудно, защото всеки се запасява в промишлени количества, особено в такива отделения. Там се работи с пълен набор предпазно облекло. Естествено това струва пари“, обясни главният лекар на Многопрофилната болница за активно лечение в Балчик.

Грубата работа в ковид сектора е свършена, но има много детайли. Засега сме изпълнили изискванията за медицински лица, но е трудно, коментира д-р Димитров. Той благодари за отношението на персонала. Няма такива, които да са напуснали заради притеснения.

Както отделението, така и атмосферата в него не е нормална.

„Пациентите са уплашени, и няма как да не са уплашени, след като медиите постоянно заливат с информация ковид и само това, друго не съществува. Започна сезонът на грипа и всеки който има кашлица и хрема или вдигне леко температура, хуква да си правиPCRтест, започва да го е страх, почват паник атаки. Въпросът става психологичен, хората са изплашени. Рядко има такъв да стои относително спокоен. Всеки ден се залива колко са умрели, а от другите болести умират много повече. Заради този ковид се загърбиха много хронични заболявания, ограничи се достъпът до оперативна дейност,спряха плановият прием. Това се отразява на психиката на хората“, категоричен е д-р Пламен Димитров.

Към момента временно остава затворено АГ отделение в МБАЛ – Балчик заради положителен и контактен персонал. От тях няма хора, които да са сериозно болни.

Благодарение на местната власт са извършени ремонтите в помещенията на новото звено, местна фирма окабелява за телевизия, внедрено е и видеонаблюдение в някои от стаите. Всички, които работят с хора, са на първа линия и  трябва да се пазим!, апелира медикът. Освен управител, той е анестезиолог и един от лекарите, които дежурят в ковид сектора. „Няма човек, който да не се притеснява за близките си, разбира се. Затова има лични предпазни средства. Правим каквото трябва, някои работи със страх не стават“, сподели той изавърши разговора с оптимизъм: „Да се надяваме, че ще се преборим! Трябва, заради децата ни и всичко друго!“


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят Крайбрежната алея за коли заради маратон "Варна"

Във връзка с провеждането на Маратон Варна 2021 ще бъде затворен достъпа за превозни средства до крайбрежна алея "Кап. Георги Георгиев" от 00.00 ч. до 15.30 ч. на 9.05.2021.Влезлите превозни средства ще бъдат допускани да излизат до 06.00 ч. на 9.05.2021 г.

публикувано на 07.05.21 в 17:01

От юни входът за автомобили в Албена се покачва на 10 лева

До края на май синята и зелена зона за паркиране в курорта Албена е на цена 5 лева за денонощие. В периода юни-октомври обявената такса е 10 лева, се посочва на сайта на комплекса край Балчик. До края на месеца безплатни са паркингите „Лазур“ и „Автогара“, като в активния сезон цената за паркиране на автогарата ще бъде 5 лева. Първите 30 минути..

публикувано на 07.05.21 в 16:53

Парламентът отказа доставка на „Спутник V”

В последния си работен ден депутатите от 45-ия парламент отхвърлиха проекторешението за доставка на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V”. Автор на предложението отново бяха депутатите от „БСП за България“, които настояваха за това и в предходното Народно събрание, но отново не срещнаха необходимата подкрепа. Според левицата с руския препарат..

публикувано на 07.05.21 в 16:00
Община Балчик

За финансовото си оздравяване Балчик ще поиска над 3 милиона лева държавен заем

Балчик ще отправи искане до министъра на финансите за подпомагане на общината под формата на временен безлихвен заем от централния бюджет в размер на 3,200 млн. лв. Това е записано в изготвения проект на план за финансово оздравяване, който е обявен на сайта на администрацията за обществено обсъждане. Ползването на заема се налага заради голям обем..

публикувано на 07.05.21 в 15:51

Глобиха голяма дискотека във Варна заради 12-часов маратон

Голяма дискотека във Варна е санкционирана по празниците за нарушения, сред които и неспазване на работното време. Клубът е работил 12 часа без прекъсване, а персоналът не е носил маски. Припомняме, забраната за работа на нощните клубове отпадна на 29 април.  Във Варна и региона продължават активните проверки на заведения и търговски обекти за..

обновено на 07.05.21 в 15:45

Спад на новозаболелите от Covid-19 във Варна

Спад на новозаразените с коронавирус във Варна отчитат от Регионалната здравна инспекция за 7 -дневен период (от 30 април до 6 май). Коефициентът на заболеваемост е 259 на 100 000 население. Това съобщи д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна, по време на съвместния седмичен брифинг на властите, на който бяха оповестени актуални данни за..

публикувано на 07.05.21 в 15:29

825 свободни места са обявени в детските ясли през май във Варна

825 свободни места са обявени за целодневен прием в детските ясли за класиране на 28-ми май , съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. В тази връзка електронната система за прием ще бъде затворена за редакции и регистрации на нови заявления от 26-ти до 28-ми май, включително. На 29.05.2021 г. системата се отваря за редакции и..

публикувано на 07.05.21 в 14:55