Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Пламен Димитров от Балчик: Някои работи със страх не стават

| обновено на 19.11.20 в 15:06

Седем дни работи вече секторът за болни с КОВИД19 в Балчик. Дванадесет са настанените пациенти там.

Първите пациенти са от региона – от Балчик и Каварна, насочени от лекар специалист или Бърза помощ, един пациент е в тежко, а останалите са в задоволително състояние, съобщи управителят на болницата д-р Пламен Димитров.  Чуйте още в репортажа на Албена Иванова:

Първоначално ръководството на болницата обособи пет легла за прием на болни с коронавирусна инфекция в бившето инфекциозно отделение, след това със заповед на здравните власти станаха девет, а според последните разпоредби са 18 легла (20 процента от капацитета на здравното заведение). Екип от лекар, медицинска сестра и санитар осигурява 24-часово дежурство.

„Болницата в Балчик има пет отделения, които са покрити с персонал спрямо изискванията на касата. Въпреки че новият сектор се води към вътрешно отделение, то се явява отделна структура, която изисква отделно сестри, санитари, лекари, които да са само там. И става малко трудно с персонала, още повече че в малките болници най-младите сме 55 плюс“,подчерта управителят д-р Пламен Димитров, посочвайки тежестта на работата в това специално звено:

„Една смяна е 24 часа. Така е по-лесно за изпълнение, с по-малко екипи можем да свършим повече работа. След това се предоставя два дни почивка, докато другите поемат графика. Работата не е като в другите отделения. Като влезеш с предпазни дрехи, очилата ти се изпотяват…“

Има забавено снабдяване с лекарства и предпазни средства.

„Динамично се развиват събитията. Преди няколко месеца щях да кажа – да, разполагаме с абсолютно всичко. Сега гледам с друго око, имаме проблем със снабдяването, бавят се някои неща – лекарства, които се отказват, поради липса по складовете. По-трудно се намират лични предпазни средства, цените се променят постоянно. Тези неща, които вървят най-много, е по- трудно, защото всеки се запасява в промишлени количества, особено в такива отделения. Там се работи с пълен набор предпазно облекло. Естествено това струва пари“, обясни главният лекар на Многопрофилната болница за активно лечение в Балчик.

Грубата работа в ковид сектора е свършена, но има много детайли. Засега сме изпълнили изискванията за медицински лица, но е трудно, коментира д-р Димитров. Той благодари за отношението на персонала. Няма такива, които да са напуснали заради притеснения.

Както отделението, така и атмосферата в него не е нормална.

„Пациентите са уплашени, и няма как да не са уплашени, след като медиите постоянно заливат с информация ковид и само това, друго не съществува. Започна сезонът на грипа и всеки който има кашлица и хрема или вдигне леко температура, хуква да си правиPCRтест, започва да го е страх, почват паник атаки. Въпросът става психологичен, хората са изплашени. Рядко има такъв да стои относително спокоен. Всеки ден се залива колко са умрели, а от другите болести умират много повече. Заради този ковид се загърбиха много хронични заболявания, ограничи се достъпът до оперативна дейност,спряха плановият прием. Това се отразява на психиката на хората“, категоричен е д-р Пламен Димитров.

Към момента временно остава затворено АГ отделение в МБАЛ – Балчик заради положителен и контактен персонал. От тях няма хора, които да са сериозно болни.

Благодарение на местната власт са извършени ремонтите в помещенията на новото звено, местна фирма окабелява за телевизия, внедрено е и видеонаблюдение в някои от стаите. Всички, които работят с хора, са на първа линия и  трябва да се пазим!, апелира медикът. Освен управител, той е анестезиолог и един от лекарите, които дежурят в ковид сектора. „Няма човек, който да не се притеснява за близките си, разбира се. Затова има лични предпазни средства. Правим каквото трябва, някои работи със страх не стават“, сподели той изавърши разговора с оптимизъм: „Да се надяваме, че ще се преборим! Трябва, заради децата ни и всичко друго!“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще свързва ли градската железница кварталите с центъра, попитаха варненци

Проектът за градска железница трябва да дава възможност за свързване на кварталите с индустриалната зона и центъра на Варна. Това мнение сподели по време на общественото обсъждане  Марио Кателиев, чийто дядо живее в кв. "Младост". Момчето коментира, че често е ставал свидетел как всяка сутрин и вечер се образуват задръствания от бул. "Република" до бул...

публикувано на 25.04.24 в 16:00

Задържаха двама наркодилъри във Варна

Задържаха мъж и жена от Варна за разпространение и държане на наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  По време на операция за противодействие на престъпността по линия на дрогата са задържани и  двама от клиентите им по време на сделка.  Проверката показала наличие на амфетамин в единия, а другият е отказал наркотест...

публикувано на 25.04.24 в 15:43

От 1 май такситата във Варна поскъпват

Одобриха нови, по-високи цени за таксиметровия превоз във Варна.  С 38 гласа "за", 1 "против" и 1 "въздържал се" общинските съветници гласуваха повишаване на минималната тарифа за километър пробег във Варна. С решението минималната дневна тарифа става 1,30 лева, а нощната - 1,50 лева. В момента цените са съответно 1,05 лв. и 1,15 лв...

публикувано на 25.04.24 в 15:28

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:57

Окончателно: Ограничават скоростта на тротинетките във Варна и забраняват движението им в паркове

Нови правила за електрическите тротинетки прие Общинският съвет във Варна, след като одобри промени в Наредбата за организация на движението на територията на общината. Измененията, внесени от групата на ГЕРБ, получиха подкрепата на 41 общински съветници. Въвежда се ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч. Забранява..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование

Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция, организирана от сдружение “Образователна общност -..

публикувано на 25.04.24 в 14:11

Димитър Трайчев е тазгодишният носител на голямата Награда "Варна" в областта на културата

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени по време на редовното заседание на Варненския общински съвет.  Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Димитър..

публикувано на 25.04.24 в 14:02