Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Румъния подкрепя компромисното предложение на Германия за общия европейски бюджет

Снимка: БГНЕС

Румъния подкрепя компромисното предложение на Германия за общия европейски бюджет за периода 2021-2027 година. Това стана ясно след телефонен разговор между румънския президент Клаус Йоханис и германския канцлер Ангела Меркел, проведен вчера по инициатива на германската страна, пише в. "Ромъния либера".
Президентът Клаус Йоханис е подчертал пред германския канцлер, че от самото начало Румъния е подкрепяла обвързване на бюджетните разходи със състоянието на върховенството на закона и следователно подкрепя и споразумението, постигнато от Германия по този въпрос, пише "Ромъния либера".
Йоханис и Меркел са обсъдили преговорите за многогодишния бюджет на ЕС и Плана за възстановяване на европейската икономика. Йоханис е уточнил, че Румъния е подкрепяла постоянно необходимостта от по-скорошно приключване на тези преговори. Поради тази причина румънската страна се е съгласила с компромисните предложения, направени от германското председателство на ЕС.
Йоханис и Меркел са обсъдили и мерките, предприети в двете страни във връзка с пандемията от Ковид-19. Румънският президент е подчертал, че разпространението на новия коронавирус в ЕС остава на тревожно равнище и това изисква по-засилено сътрудничество и координация между държавите членки.
Германският канцлер е изразила пред румънския президент съболезнования за жертвите на пожара в събота в интензивно отделение за Ковид-19 в болница в град Пятра Нямц и е изразила надежда, че пострадалите ще се възстановят възможно най-скоро.
Телефонният разговор се е състоял в контекста на вчерашната среща на Европейския съвет, посветена на въпроси на управлението на пандемията от Ковид-19, отбелязва "Ромъния либера".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Предлагат още по-строги мерки в ЕС заради новия щам на COVID-19

Страните членки на Европейския съюз трябва да подготвят още по-строги мерки, за да противодействат на разпространението на по-агресивни щамове на коронавируса през следващите няколко седмици. Това се казва в публикуван днес доклад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, цитиран от Франс прес. Здравната агенция на..

публикувано на 21.01.21 в 19:31
След миг ще е високо, високо

Шест рекламни филма за Балчик ще привличат туристи за лято 2021

За по-малко от месец рекламните клипове на Балчик, които Общината подготви в края на миналата година и разпространи в мрежата, вече имат над 72 хиляди гледания и множество споделяния. Филмчетата показват изключителните природни дадености на региона, поредицата културни събития, възможностите за спорт. Едно от споделянията с коментар..

публикувано на 21.01.21 в 17:36

Другата седмица започва масовото тестване на учителите за COVID-19 във Варна

От 25 януари до 3 февруари ще се проведе масовото тестване на учителите с бързи антигенни тестове , в момента във Варна се създава организация по този повод. Това съобщи д-р Дочка Михайлова-директор на РЗИ, която каза, че тестването е по желание. До момента във Варна са ваксинирани 1425 медицински специалисти, остават още 400, което ще се случи..

публикувано на 21.01.21 в 17:09

Предлагат епидемичната обстановка да се удължи с 3 месеца

Здравният министър проф. Костадин Ангелов ще предложи на Министерския съвет извънредната епидемична обстановка да бъде удължена с 3 месеца. Това обяви самият той в отговор на въпрос по време на изслушването му в здравната комисия в парламента. Ангелов каза, че мерките ще продължат и след 31.01, но ще има разхлабване на други. „ Допускаме, че новият..

публикувано на 21.01.21 в 16:10

Собствениците на заведения излизат на национален протест на 27 януари

Собствениците на заведения излизат на национален протест на 27 януари.   Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) ще излязат на протест под на слов "Марш към Свободата". Той е планиран за 27 януари и ще се проведе пред Министерския съвет. Това съобщават организаторите в социалните мрежи. „Отново сме..

публикувано на 21.01.21 в 16:09

Новата социална услуга „Асистентска подкрепа“ стартира в община Добричка

Нова социална услуга „Асистентска подкрепа“ стартира в община Добричка от днес. Тя ще се предоставя на деца и възрастни с трайни увреждания и на хора в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване. Съгласно Закона за социалните услуги община Добричка ще предоставя услугата на 214 нуждаещи се. Определеният с решение на Министерския..

публикувано на 21.01.21 в 16:04

Трайно намаляват новите случаи на COVID-19 във Варна

С всяка следваща седмица във Варна се установяват все по-малко новозаразени от коронавирус. Това каза д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ- Варна, по време на брифинг, на който бяха оповестени актуални данни за епидемичната обстановка във Варна и областта. Общият брой на новозаболелите от COVID-19 за седмица е 172-ма души, а за последното денонощие 24...

публикувано на 21.01.21 в 15:16