Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градските пространства за култура на открито - нови възможности с малка инвестиция

Каталог "Градски пространства за култура" беше създаден и представен във Варна. Той е иницииран от независимия културен сектор в града с цел осигуряване на алтернативни пространства за провеждане на събития по време на пандемия. И не само. Каталогът цели да даде обща представа за възможните културни пространства на открито във Варна.


След старателно обследване са включени над 60 места /съществуващи и потенциални/ с избрани 10 параметъра, онагледяващи най-съществените характеристики на локациите:

• характер на пространството - в близост до морска панорама, природен пейзаж или недвижима културна ценност;

• максимална ползваема площ на пространството;

• максимален брой зрители;

• наличност на постоянна сцена;

• наличност на покритие/навес;

• наличност на постоянно ограждение;

• достъп до вода и санитарни помещения;

• достъп до електричество;

• близост до жилищни сгради;

• близост до контейнери – разделно сметосъбиране.


В каталога споделят своите позиции за активната градска среда няколко специалисти. Според урбаниста Милена Герасимова атрактивният град е живият град. По думите на урбаниста Силвия Чакърова градовете по света дерзаят по тази тема и каталогът е изключително навременен и ценен. Културологът Светлозара Христова говори за отворени системи, хоризонтални методи на работа и споделени ресурси. Актрисата Мануела Саркисян - за важността на устойчивостта. Десислава Георгиева - началник отдел "Фестивали и проекти" в Община Варна, споделя своята визия за фестивалния град на четири сезона.

Предвидено е разпространение на книжното издание, както и дигитален вариант на каталога, който може да бъде обогатяван с нова информация. Радио Варна е медиен партньор на проекта. При желание да получите дигиталната версия на каталога, пишете на: varnaspaces@gmail.com

Проектът "Каталог "Градски пространства за култура"" е финансиран от Фонд "Култура" на Община Варна.


Подробности за каталога пред Светлана Вълкова разказват двама от авторите арх. Максим Недков и арх. Венцислава Недялкова:




 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Графа с концерт във Варна тази неделя

Владимир Ампов-Графа ще изнесе концерт в Летния театър във Варна тази неделя на 28 юли. Концертът в морската ни столица е третият от „Най-щастливото турне“ на Графа, което вече се проведе в Русе и Стара Загора; следват Бургас на 30 юли (Летен театър) и Пловдив на 11 август (Античен театър).  Формулата на „Най-щастливото турне” е базирана на..

публикувано на 25.07.24 в 12:45

Концерт за Освобождението на Варна на площад "Независимост" на 27 юли

На 27 юли от 20.30 часа, в традиционния концерт на площад „Независимост“ по повод Освобождението на Варна от османско владичество, оркестърът на Държавна опера Варна ще поднесе на варненци и гостите на Варна интересна програма от български и руски композитори. Кръстин Настев ще дирижира концерта, в който участват солистите на оперния театър Линка..

публикувано на 22.07.24 в 16:14

В събота започва 15-ото издание на Дните на класиката в Балчик

От 20 до 28 юли в Балчик ще се проведе поредното 15-о издание на Дните на класиката. Първата фестивална вечер е посветена на пианото и поверена на Аглика Генова и Любен Димитров. В неделя край морето в Белия град ще гостуват Стоян Караиванов и неговият оркестър "Либертанго". Барокови превъплъщения в изпълнение на Добричкия камерен оркестър ще звучат на..

публикувано на 19.07.24 в 14:54
Художествената галерия в Балчик

Откриват изложбата "Хоризонти" на Николай Тихолов в Балчик днес

От 19 юли до 16 август Художествената галерия в Балчик представя "Хоризонти"- изложба на Николай Тихолов. Откриването е днес, 19 юли, от 18:30 часа. Николай Тихолов е роден в гр. Кюстендил. Завършил е Средно художествено училище по приложни изкуства, гр. София (1987) и Педагогически колеж по изобразително изкуство в гр. Дупница (1991). Притежава..

публикувано на 19.07.24 в 08:50

Магърдич Халваджиян представя автобиографията "Без реклами" във Варна

Автобиографията "Без реклами" представя Магърдич Халваджиян в Концертното студио на Радио Варна от 18 часа днес.  В автобиографията си „Без реклами“ Магърдич Халваджиян повдига завесата и разкрива всичко от своето минало - без сценичен грим, откровено, лично. Като в приятелски разговор телевизионният визионер грабва вниманието на книжните зрители и..

публикувано на 18.07.24 в 17:12

Мюзикълът "Дух" с премиера на открита сцена днес във Варна

С две премиерни дати - на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия мюзикъл „Дух“ в програмата на XV Опера в Летния театър. "Дух" е създаден по едноименния холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг. Автор на либретото е Брус Джоел Рубин, а музиката е на Глен Балард и Дейв Стюарт.  Сюжетът разказва за влюбените Сам и Моли,..

публикувано на 17.07.24 в 13:52

“Моят Балчик” на Надежда Александрова до 1 август в ХГ

Надежда Александрова експонира свои творби за втори път в Художествена галерия – Балчик. Изложбата е озаглавена ,,Моят Балчик" и представя 36 живописни платна. Вдъхновението е черпено от суровите варовикови скали, прекрасната архитектура, тихите и стръмни улици, които спират дъха и носят една особена енергия, присъща само за Балчик. Копнежът и към..

публикувано на 15.07.24 в 16:41