Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Градските пространства за култура на открито - нови възможности с малка инвестиция

Каталог "Градски пространства за култура" беше създаден и представен във Варна. Той е иницииран от независимия културен сектор в града с цел осигуряване на алтернативни пространства за провеждане на събития по време на пандемия. И не само. Каталогът цели да даде обща представа за възможните културни пространства на открито във Варна.


След старателно обследване са включени над 60 места /съществуващи и потенциални/ с избрани 10 параметъра, онагледяващи най-съществените характеристики на локациите:

• характер на пространството - в близост до морска панорама, природен пейзаж или недвижима културна ценност;

• максимална ползваема площ на пространството;

• максимален брой зрители;

• наличност на постоянна сцена;

• наличност на покритие/навес;

• наличност на постоянно ограждение;

• достъп до вода и санитарни помещения;

• достъп до електричество;

• близост до жилищни сгради;

• близост до контейнери – разделно сметосъбиране.


В каталога споделят своите позиции за активната градска среда няколко специалисти. Според урбаниста Милена Герасимова атрактивният град е живият град. По думите на урбаниста Силвия Чакърова градовете по света дерзаят по тази тема и каталогът е изключително навременен и ценен. Културологът Светлозара Христова говори за отворени системи, хоризонтални методи на работа и споделени ресурси. Актрисата Мануела Саркисян - за важността на устойчивостта. Десислава Георгиева - началник отдел "Фестивали и проекти" в Община Варна, споделя своята визия за фестивалния град на четири сезона.

Предвидено е разпространение на книжното издание, както и дигитален вариант на каталога, който може да бъде обогатяван с нова информация. Радио Варна е медиен партньор на проекта. При желание да получите дигиталната версия на каталога, пишете на: varnaspaces@gmail.com

Проектът "Каталог "Градски пространства за култура"" е финансиран от Фонд "Култура" на Община Варна.


Подробности за каталога пред Светлана Вълкова разказват двама от авторите арх. Максим Недков и арх. Венцислава Недялкова:
 

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Записват за Десетото издание на Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик

Отложеното заради Ковид пандемията десето издание на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик ще се проведе през тази година. Събитието е планирано да премине както присъствено, така и онлайн, съобщи директорът на фестивала Валентина Георгиева,  председател на Сдружение „Музикален свят-Балчик“. „Така ще можем да се съобразим с..

обновено на 22.01.21 в 17:37

Изложба графики "Из колекциите"

За 14-та поредна година галерия "Папийон", по традиция през януари, обявява среща на почитателите на графичното изкуство в малък и голям формат. Любителите на изкуството отново имат шанса да се запознаят, както със селекция от наградени творби, така и с последните произведения на обичани, утвърдени, награждавани, а и млади художници, изразяващи..

публикувано на 22.01.21 в 13:56

Въведение в Иван Вазов

"Въведение в Иван Вазов" и най-новият труд на Панко Анчев. В него авторът проследява идеите в трудно обхватното творчество на Патриарха на българската литература. „Въведение в...” е поредица изследвания на Панко Анчев, в които той обяснява на достъпен език определени посоки от търсенията на значими български писатели. За Иван Вазов Панко Анчев е..

публикувано на 22.01.21 в 13:46

„Котешка джаз симфония" - симбиоза между джаз и класика

В края на миналата година във Варна своята премиера трябваше да има новият проект на Христо Йоцов и Варненската опера „Котешка джаз симфония”.            Заради усложнената здравна обстановка, тя беше отложена и получи дата на двадесетия ден от новата 2021 година. Т.е. днес от 19 часа на сцената на операта във Варна ще бъде световната..

обновено на 22.01.21 в 13:37

Дават по 5000 лв. на индивидуални артисти за проекти, полуляризиращи Варна

Общината ще подкрепи индивидуални артисти и организации в създаването на проекти, свързани с честването на „100 години Варна – курортен град“. Това е заложено в насоките  за кандидатстване по направленията на общински фонд „Култура“ за 2021 г., които  ресорната комисия към местния парламент  одобри на първото за годината заседание, съобщават от..

публикувано на 22.01.21 в 12:30

"Midnight Call" - новата песен на Чавдар Гочев

" Midnight Call"  е заглавието на новия сингъл на Чавдар Гочев . Песента ще бъде включена в дебютния албум на варненския артист "Завинаги" , който ще се появи до няколко дни. Тя е първата за него, изпята на английски език. Текстът е дело на Костадин Костадинов , а музиката и аранжиментът - на Чавдар Гочев. Единственият гост-музикант в..

публикувано на 22.01.21 в 07:41

Зарадвай любим човек, подари му книга!

Под мотото „Зарадвай любим човек“ продължава кампанията „За да я има книгата“ на Асоциация "Българската книга". В продължение на три месеца ще се проведе кампанията през сайта  https://kupi1kniga.com.   Това каза за Радио Варна Виктория Бисерова, инициатор на кампанията, издател и книготърговец. Асоциация „Българска книга“  ще продължи с  редица..

обновено на 21.01.21 в 17:07