Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката на Америка в последния концерт от „Варненско лято за деца"

На 26 ноември от 19:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център - Варна млади таланти от НУИ „Добри Христов“ ще срещнат деца и родители с музикални емблеми от Северна и Южна Америка. Ще има и танци, и много настроение в последния за годината концерт от съпътстващата програма на ММФ „Варненско лято“.

Концертът ще е под палката на маестро Страцимир Павлов, а директорът на училището - Румяна Петрова – обичаната от малчуганите Госпожа Виола, ще разкаже поредната от своите музикални приказки.

Ние няма да можем да обхване всичко, но ще акцентираме върху изключителни моменти от музикалната история, като например създаването на тангото в Аржентина, защото функцията на тези концерти е образователна, казва Румяна Петрова. Ще смесим жанрове, стилове, но разбира се, тъй като концертът е много близо до коледните празници, той ще има и коледен оттенък – в Америка има много силна традиция за музикално празнуване на Коледа. Ще включим различни пиеси, дори смятаме да завършим с „Тиха нощ, свята нощ“ на Грубер. Ще бъде един коледен концерт, декорът на сцената също ще подкрепи настроението на зимните празници.


Концертът е безплатен за децата до 6-годишна възраст, входът за по-големите и родителите е с билет на символичната цена от 2 лв.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В края на август излиза новата книга на Георги Господинов

На 27 август излиза новата книга "Градинарят и смъртта" на Георги Георгиев, съобщи самият той в профила си във Фейсбук.  "Макар че всичките ми книга са лични, тази май е най-личната след „Естествен роман“. Надявам се сама да намери пътя до следобедите на своите читатели", подчерта Господинов.  "Баща ми беше градинар. Сега е градина...

публикувано на 09.08.24 в 13:38

Започна археологическият сезон в община Каварна

Археологическият сезон в община Каварна беше подновен преди дни. На разкопките на нос Калиакра, на които през последните години бяха разкрити изключителни находки, отново работи екипът на директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова. През септември или октомври месец, при отпуснато финансиране, се очаква да започнат дейностите и на..

публикувано на 09.08.24 в 11:19

Национално антикварно изложение започва във Варна

Националното антикварно изложение започва от днес и ще продължи до 11 август във Варна.  Над 200 антикварни щанда са подредени на на алеите до Аквариума в Морската градина.  Събитието е организирано от Народно читалище "Стара Варна" със съдействието на Общината в морската столица и е посветено на Деня на Варна, 15 август. 

публикувано на 09.08.24 в 09:23
автор: Васил Петров

„in vino…” - изложба на художника Васил Петров

Откриването е на  08.08., ч етвъртък, от 18,30 във варненската  галерия „Арт Маркони”. Васил Петров отново оставя въображението да движи ръката и мисълта му. Живописните му разсъждения са своеобразно продължение на миналогодишната идея „Август, като осем, като безкрайност…” Този път тя намира конкретика, номинирайки за „осмо изкуство” изкуството..

публикувано на 08.08.24 в 16:59
автор: Николай Стоев

„Облакът на розовите желания” - живопис на Николай Стоев

„Чувството да хванеш облака е нещо фантастично. Това е една алегорична история, в която съм искал да кажа много неща. Основното е, че не можеш да хванеш неуловимото. Картината „Облакът на розовите желания”, в която всички, с едни чували, взимат от него и накрая като се приберат - няма никой. Пресъздавам илюзията, желанието да хванеш нещо, което лети...

публикувано на 08.08.24 в 14:33

Във Варна започва Десетият кинофестивал за късометражни филми "Карантината"

Днес, 6 август, започва Десетия международен кинофестивал за късометражни филми "Карантината". Събитието се открива от 20 часа  пред едноименното рибарско селище на плаж "Аспарухово".  Музикалните сетове започват от 20 часа, а прожекциите - час по-късно.  Фестивалът продължава до 10 август, а входът за него е свободен.  Организаторите..

публикувано на 06.08.24 в 14:30

Джаз до морето тази събота и неделя в Езерец

За шеста поредна година тази събота в село Езерец ще се проведе станалият вече традиционен фестивал на джаз музиката, известен сред хората под името ДжезЕрец. Музикалното събитие се организира от пианистката Павлета Проданова, чието вдъхновение е съчетанието от прекрасна музика с уникалната дива природа на Северното Черноморие. Джаз до морето ще зарадва..

публикувано на 06.08.24 в 11:15