Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стартира проучване на достъпната среда за хора със специални потребности до базите на вузоветв

Екипът на Националното представителство на студентските съвети стартира инициатива под наслов „Достъпна среда за всеки студент”, която цели да проучи достъпността на университетските бази, общежития и спортни комплекси за студенти, докторанти и специализанти със специфични двигателни нужди, както и такива с нарушени зрителни, говорни или слухови способности.

Идеята за инициативата се заражда от желанието всички обучаващи се на територията на страната, включително представителите на посочените уязвими групи, да се обучават в достъпна среда и да живеят в подходящи за нуждите им условия в студентските общежития, съобщават оттам.

В тази връзка екипът на НПСС заяви необходимостта да получи информация относно актуалното състояние на университетските бази, общежития и спортни комплекси и до колко те са пригодени за хора със специфични двигателни, зрителни, говорни или слухови нужди.

В резултат от проучването ще бъде изготвен доклад, който ще бъде представен пред Министерството на образованието и науката, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на младежта и спорта, Съвета на ректорите и Омбудсмана на Република България.

Представянето на доклада няма да представлява финална част от инициативата. Той ще бъде първата крачка от стартирането на една широка дискусия по тази тема с изключително важно значение. Подобен диалог е необходим, тъй като чрез него ще бъдат набелязани конкретните стъпки, които ние като студентска общност следва да предприемем, за да вървим заедно към създаването на достъпна университетска среда за всеки учащ, която да отговаря на европейските стандарти, подчертават авторите на инициативата.

Запитването беше отправено до Ректорите на висшите училища, студентските съвети, изпълнителния директор на "ССО" ЕАД - Г-н Сергей Миланов, директорите на поделения "Социално-битово обслужване" и ръководителите на спортни катедри.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Да можем да купуваме ток по "директен кабел" предлагат от Българската соларна асоциация

Да можеш да купиш слънчева енергия от съседа си, предвижда предложена промяна в закона за енергетиката.  Производителите на енергия настояват вече да могат да продават енергия с директен електропровод и през електропреносната мрежа не само на небитови, но и на битови клиенти. Българската соларна асоциация(БСА) е внесла мотивирано допълнение относно..

публикувано на 21.01.21 в 07:50

Ще се затопли

Днес ще е предимно слънчево. Със слаб, а в следобедните часове умерен вятър от юг-югозапад ще продължи да нахлува топъл въздух. Максималните температури ще се повишат до 6°-11°, за Варна 10°. Вълнението на морето ще се увеличи до 2-3 бала. Температура на морската вода 7°-9°. Изгрев на Слънцето за Варна в 7 часа и 33 минути, залез в 17 часа и 7..

публикувано на 21.01.21 в 05:56

Къде спира токът днес

В периода  20.01.2021 - 05.02.2021 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Синдел – абонатите, електрозахранени от ТП 4. Прекъсването ще бъде само в делничните дни за посочения период. В периода  20.01.2021 -..

публикувано на 21.01.21 в 05:30

Йонко Мермерски за клетвата на Джо Байдън: Човек, който разделя столицата с бодлива тел, не може да бъде обединител на нацията

Встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън ще се случи на церемония без публика. За инаугурацията са мобилизирани над 20 000 войници от Националната гвардия.   Досега събитието по приемане на властта от новоизбрания президент е събирало над милион американци на церемонията, този път празненствата ще са по-скромни, както..

обновено на 20.01.21 в 19:47

Френски медици: Не носете домашно ушити маски

Френски здравни служители посъветваха хората да не носят домашно ушити маски от плат, тъй като предлагат по-малка защита срещу силно заразните нови варианти на COVID-19. Според тях е малко вероятно такива маски да спрат разпространението на „английския..

публикувано на 20.01.21 в 18:19

Няма да е все така – варненци коментират смяната на властта в САЩ

Прорицатели, скептици, ентусиасти – фигурата на американския президент фокусира цяла палитра от настроения. Часове преди иногурацията на Джо Байдън, продавачи и клиенти на един от пазарите в центъра на Варна споделят своите очаквания за новия и оценка за отиващия си президент на САЩ. Експресна социология или Ганковото кафене – чуйте в анкетата на Таня..

публикувано на 20.01.21 в 18:17
Д-р Антония Григорова

Д-р Антония Григорова: Ефектът на ваксините трябва да се обяснява разбираемо

Ефектът на ваксините трябва да се обеснява на разбираем език, буквално в такава ситиуация нещата трябва да се рисуват, ако трябва в картинки, да се обясняват за да могат хората да повярват, да знаят какви са рисковете и какви са ползите, за да вземат едно информирано решение. Тов а смята  д-р Антония Григорова, магистър по психология, сертифициран..

обновено на 20.01.21 в 17:36