Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава борбата за отмяна на Закона за запрещението

| обновено на 13.12.20 в 08:10

Осем години след като България ратифицира Конвенцията на ООН за правата на хората с умствени увреждания, според която тези с психична болест или умствена изостаналост не могат да бъдат поставяни под запрещение и трябва да са равнопоставени пред закона, наред с всички останали граждани, у нас все още функционира създаденият преди повече от 70 години Закон за запрещението.

Той засяга хората с вродени интелектуални затруднения или придобити като заболяване впоследствие. В този смисъл да попадне в рамките на този закон, отменящ всички граждански права, е заплашен всеки един от нас, тъй като никой не е застрахован от това един ден да бъде диагностициран с умствено заболяване. От години Фондацията „Николай Чудотворец“ в Добрич се бори за внасянето на Законопроект, който да осигурява на тези хора подкрепа и правото на личен асистент и да отмени тяхното изчезване от картата на свободните хора, пояснява председателят ѝ Мария Методиева.

Седем са делата в България, при които съдилища са отменяли запрещението на даден човек, шест от тях са с решение на Окръжния съд в Добрич и те се разглеждат от бъдещите юристи като прецедент в правната история на страната ни.

Законът за запрещението обаче продължава да съществува в стария си вид, а България да не спазва цитираната конвенция на ООН.

Колкото и странно да звучи в нашата демократична страна все още е допустимо човек да съществува само по документи и физически и това, по думите на Методиева, е крайно време да се промени. Затова и Фондацията започна поредната си кампания в тази посока, която тръгва от техния социален проект „Чудната градина“. Там именно работят и лица с отменено запрещение.

На 10 декември започна и националната кампания "Родени готови" за отмяна за запрещението. Инициатори са Български център за нестопанско право, Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения и още десетки други организации в подкрепа на хората с увреждания.

Около 7 000 са хората, поставени под запрещение в България, като за тях все още няма точен регистър.

Днес, на хиляди хора с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми не се позволява да участват в обществото. Не им се разрешава да работят, да се женят, да разполагат със средства, да са свободни. Това се нарича запрещение.

Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, ратифицирана от почти всяка държава по света, изисква всички форми на запрещение да бъдат отменени.

За да подпомогнете кампанията „Родени готови“, можете да посетите страницата на „Чудната градина“ във фейсбук.

По какъв начин продължава битката срещу този остарял закон чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Пловдив полицай бе смъртоносно прострелян от 6-годишното си дете при нелеп инцидент

Полицай от Пловдив е загинал при нелеп инцидент, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.   6-годишно дете е убило баща си, който е полицейски служител, предаде Радио Пловдив. Момчето е убило баща си със служебния му пистолет на работното му място в базата на Специализираните полицейски сили. Инцидентът е станал към 17:30 ч. Образувано..

публикувано на 12.08.24 в 19:48

Започва ревизия на всички документи, касаещи сеч на дървета във Варна

Ревизия на всички документи, издавани от предходното управление, касаещи сеч на дървета на територията на черноморската община, е поискал кметът на Варна Благомир Коцев. По време на среща със застъпници за зелената система на Варна днес е обсъдено и налагането на временен мораториум върху отсичането на дървета, докато трае ревизията. Решенето се налага..

публикувано на 12.08.24 в 19:35

След протеста за отсечените кедри внасят мораториум върху сечта

Мораториум върху промишлената сеч на територията на община Варна ще бъде внесен на заседание на Постоянната комисия по собственост и стопанство към Общинския съвет, а след това и на заседание на местния парламент. Това договориха след среща с кмета на града Благомир Коцев общинските съветници от „Възраждане“ Николай Костадинов и Мартин Златев от..

публикувано на 12.08.24 в 19:15
Снимката е илюстративна.

Гърция поиска помощ от ЕС за борбата с горските пожари в Атина

Европейският съюз съобщи, че четири държави ще изпратят пожарникари в Гърция, след като тя поиска помощ за борба с огромен горски пожар, обхванал предградията на Атина, предаде АФП. "Механизмът на ЕС за гражданска защита беше активиран по искане на гръцките власти", заяви говорителят на ЕС Балаж Уйвари, като добави, че Италия, Франция, Чехия и Румъния..

публикувано на 12.08.24 в 18:01

Общински еколози следят зони с повече замърсяване с битови отпадъци

Експерти от общинската дирекция „Екология и опазване на околната среда“, съвместно със служители от „Общинска полиция“ ще следят места с концентрация на замърсяване от бита. За изминалата седмица това е бил районът между улиците „Прилеп“ и „Праскова“, където редовно се изхвърлят нерегламентирано отпадъци. Засечени са номерата на няколко автомобила,..

публикувано на 12.08.24 в 17:09

Близо половин тон хероин заловиха митничари на пристанище Бургас

Над 430 килограма хероин задържаха на едно от бургаските пристанища, информират от прокуратурата, предаде БНР-Бургас.  По-късно днес се очаква да се проведе брифинг с окръжния прокурор Георги Чинев и наблюдаващия прокурор Андрей Червеняков, Стефан Бакалов, началник отдел "Борба с наркотрафика" при Централно митническо управление и Иван Соколов,..

публикувано на 12.08.24 в 16:07

Животновъди притеснени от вероятен внос на чума по овцете от Румъния

Опасения чумата по дребните преживни животни в Румъния да се пренесе в България заради внос на единични бройки овце, имат животновъди в Североизточна България. Това каза за Радио Варна Данаил Николов фермер от варненското село Доброглед, който отглежда близо 400 овце. По думите му има хора, които се примамват от по-ниските цени на животните в северната ни..

публикувано на 12.08.24 в 15:50