Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Груповият лов не е забранен

Снимка: БГНЕС

Груповият лов няма да бъде спрян, въпреки заповедта на здравния министър, с която от петък вечерта се забраняват колективните спортни мероприятия. Тъй като ловът се провежда на открито, не влиза в забраните, съобщи Колю Панайотов, председател на Ловно-рибарското дружество във Варна. "Спазваме противоепидемичните мерки, понеже при нас дисциплината е почти като при военните. Ловува се на групи не повече от 20 човека". 

Атрактивният лов сега е на дива свиня. Африканската чума по свинете намали популацията, затова от началото на годината досега са  отстреляни едва 24 диви свине, за сравнение с други години, когато броят им е бил 300-350, обясни Панайотов.

 "Компенсираме с лов на яребици през ноември, а днес подписах графиците за ловуване на фазан през декември. Никога досега популацията на яребици не е била толкова висока, колкото през последните три години. Не можем да се похвалим с някакъв трофей, но имаме отстреляни 518 чакала и 114 лисици от март до октомври."

Ловно-рибарското дружество във Варна започна експериментално развъждане на див заек, тъй като цената му варира около 150-160 лева. "Започнахме с 6 чифта зайци, които развъдихме в една от нашите фазанарии. Експериментът излезе положителен. Миналата година разселихме 76 заека в Суворово, Чернево, Ветрино, Изворите и Неофит Рилски. След няколко дни ще разселим още зайци. Районите още не са определени, но ще са там, където броят на чакалите и лисиците е намалял, понеже двата хищника са основните врагове на зайците."  

Подробности чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Монети или как да станем финансово грамотни чрез игра

Monety - така се нарича най-новата опция за обучаване в основно финансови понятия в България. Настолна игра, която цели да ограмоти финансово децата, но и родителите у нас. Зад стартъпа , който само преди броени дни извади, че дори почти успя и да реализира първия тираж, стоят няколко души с различен опит и умения, но всички те обединени от идеята, че..

публикувано на 18.01.21 в 12:30
Силвия Василева и Димитър Ортаков по време на работния процес.

Български робот, който помага на хора с гръбначни наранявания да проходят, се бори за световно признание

Българският високотехнологичен стартъп I Rise Mechanics се бори за гласа на публиката в най-голямото независимо стартъп състезание в света . Гласуването вече е в ход, а победителите ще станат ясни на online събитие на 27 януари. Сред множеството претенденти в общо деветте категории, има двама български участника. Освен I Rise Mechanics,..

обновено на 18.01.21 в 11:31
negen_chovek

Световен ден на Снежния човек

На 18 януари се празнува международния ден на снежния човек. Идеята за рождения ден е на германския колекционер Корнелиус Граетц, който 30 години събира снежни човеци и колекцията му от над 3000 бр. е записана в Книгата на Гинес. Датата е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек. Най-простият снежен..

публикувано на 18.01.21 в 09:05

Ремонт на жилище - по-малко данъци

От тази година хората, които ремонтират свой жилищен имот, имат право на данъчно облекчение. При деклариране на доходите си през 2022 година, те ще могат да си приспаднат направените разходи за ремонт през настоящата година. Максималната сума от 2 хиляди лева ще бъде приспадната от годишната  данъчна основа, а дължимият данък общ доход ще..

публикувано на 18.01.21 в 09:03

Празнуваме Атанасовден

Православната църква почита днес паметта на свети Атанасий Велики - един от най-видните богослови и радетели за чистотата на християнската вяра. Светецът е роден в края на III век в Александрия. На 28-годишна възраст е бил ръкоположен за архиерей. Участвал е в Първия Вселенски събор, проведен в Никея през 325 година, където се показал като..

публикувано на 18.01.21 в 06:25
Попупотънала лодка в Камчия

Камчия достигна пълноводието си отпреди повече от две години

Камчия достигна пълноводието си, което за последно е наблюдавано преди малко повече от две години . Основната причина са дъждовете и оттичащите се води. Около 4 метра е височината на реката в най-дълбоката ѝ част - при рибарското селище преди устието. Реката се завръща и към обичайните си равнища и при с. Гроздьово, където се намира един от..

обновено на 17.01.21 в 08:15

2021 ще има най-късите дни от десетилетия

Не сте го осъзнали, но някои дни през 2020 г. Земята се въртеше по-бързо от „нормалното“ и има изчисления, които показват, че през 2021 г. планетата ще следва същата тенденция на ускорение. Не сте го забелязали и няма да го забележите, тъй като тези промени в..

публикувано на 17.01.21 в 08:07