Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

omnis.cool - новата платформа за музикално онлайн обучение

В интернет пространството вече функционира нов сайт за музикално онлайн обучение. omnis.cool е интерактивна обучителна платформа, която с времето ще се развива в различни области на музикалното изкуство. Съдържанието се допълва в посока, съобразена с нуждите на специализираните и общообразователните училища, като поетапно ще бъдат включени и видео уроци по различните инструменти и по пеене, както и насоки в звукозаписа, музикалната композиция и музикалното продуциране. Това прави платформата полезна на всички желаещи да се потопят в света на музиката или вече занимаващи се с някакъв инструмент, а също и на учителите като като средство за допълнително обучение.

Сайтът има ясно изразена практическа насоченост. Под формата на тест потребителите упражняват музикалните си умения, а след всеки тест се генерират резултати, отразяващи верните и грешни отговори. Основните упражнения са свързани с отгатване и четене на ноти на всички музикални ключове.

Създател на новата платформа за музикално онлайн обучение е Цветан Момчилов - музикант, композитор, продуцент и преподавател от Варна. Идеята му хрумва преди време, когато попада на картонени флаш карти, предназначени за музикално обучение на най-малките. Решава да развие тази идея в дигитален формат и за целта събира екип от съмишленици: холанският музикант Рул Холандер обезпечава платформата технически, Атанас Йорданов е автор на дизайна на платформата, логото на училището е дело на Ивайло Христов, а Хуан Руа Диаз помага за техническата поддръжка.

Ето какво сподели Цветан Момчилов за музикалната образователна платформа omnis.cool:


Проектът се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура” на Дирекция Култура и духовно развитие, Община Варна, и Национален фонд "Култура".

Цветан Момчилов е завършил националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна и националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София. Свирил е в Софийската филхармония, с оркестъра на Българското национално радио, Националната опера, Русенската опера, Варненската опера, Сaмървил Оркестра (САЩ). Международната му кариера включва изяви в САЩ, Италия, Испания, Германия, Швейцария, Сърбия. 

През 2020 г. е номиниран за награда "Икар" от Съюза на артистите в България.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Валентина Бъчварова с изложба в родната Варна

От 15 януари до 15 февруари варненската Галерия 8 представя изложбата „СЛЕД 20 ГОДИНИ“ - живопис от Валентина Бъчварова. След самостоятелните изложби през 1995, 1996 и 1997 година варненската художничка отново ни заинтригува със своите 9 платна.  От 2 десетилетия тя живее в чужбина и родният град много и липсва. Новите картини обаче са рисувани..

публикувано на 15.01.21 в 17:09

В новия си век Варненският театър влиза с амбициозна програма

За 100-ния си рожден ден на 12 март 2021 г. екипът на Варненския театър подготвя юбилейно представление с режисьор Боян Иванов. Поводът за поканата към него е култовата му постановка „Часът, в който не знаехме нищо един за друг“ от 2005 г., която дълго време шества на варненска сцена.   Сред режисьорите, с които ще работи театърът, са Бина Харалампиева,..

публикувано на 15.01.21 в 12:23

Започва филмовият фестивал MENAR

13-то издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка MENAR ще започне на 15 януари и ще продължи до 31 януари. Зрителите ще имат възможност да видят 30 пълнометражни и 12 късометражни филма. Всички филми ще може да се гледат на платформата @Neterra.TV в рамките на 2 седмици от цялата страна...

обновено на 15.01.21 в 08:33

София и нейната щастлива песен

София Димитрова-Sofia е едно от имената, които чуваме често през последните години, дори и през "затворената" 2020-а. Варненската певица е един от най-активните музиканти в морския град и пандемията не попречи на творческите ѝ планове. Напротив - през последните месеци тя издаде няколко нови сингли, а в момента завършва работата по втория си..

публикувано на 14.01.21 в 17:12
Кадър от филма

Когато любовта към киното говори

Първият варненец, снимал филми, е Панайот Кенков. Именно във Варна той основава и първият български киноклуб. Спомняме си за него в Деня на българското кино – 13 януари. Датата не е избрана случайно. На 13 януари 1915 г. в първото столично кино "Модерен театър" се състои публичната премиера на първия български игрален филм "Българан е..

публикувано на 13.01.21 в 12:29

С "Отело" Варненският театър започва днес новата 2021 година

„Отело“ от Шекспир е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския театър. Един многопластов прочит на вечния сюжет за любовта, ревността и предателството, който изтъкнатият режисьор Пламен Марков превръща във вълнуващо и неочаквано представление. На това внушение са подчинени също сценографията на Мира Каланова, костюмите на..

публикувано на 13.01.21 в 08:53

Най-рано след 10 февруари може да заработят кината у нас

Срив от 75% в общия брой на зрителите и приходите на кината, сочат обобщените данни за 2020 година. Мерките срещу пандемията и многократното затваряне на киносалоните очертаха една трудна година за бранша. Още е рано да се правят прогнози, но не е изключено да има и фалити.  Над милион и 300 хиляди зрители са ходили на кино у нас през миналата година...

публикувано на 12.01.21 в 16:54