Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Редуцират водата за Варна от язовир "Камчия" заради Бургас

Захранване от деривация „Китка“ няма да доведе до поскъпване за потребителите

За Варна захранването с вода ще бъде осигурено чрез превключване към деривация „Китка“. За да се намалят загубите на вода по нея, тръбата ще бъде подменена с европейския проект, финансиран по ОПОС, бенефициент по който е ВиК - Варна. Има вече подписани договори, обществена поръчка. Това няма да остане за сметка на варненци. Няма да има повишаване на цената на водата заради помпажното добиване на вода от деривация “Китка”, каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и добави, че е разработен механизъм за покриване на загубите на ВиК оператора. Това ще даде възможност поне 2 месеца по-дълго Бургаска област да черпи вода от язовир „Камчия“, съобщават от МРРБ.

Осигуряването на вода за питейни нужди за хората е приоритет, подчерта Николай Нанков и обърна внимание на ангажираността на регионалното министерство към темата.

Варна не е заплашена от водна криза, дори да не вали до края на зимата, а цената на водата за варненци няма да бъде увеличавана, въпреки многото спекулации  по  темата. Това заяви за  Радио Варна  кметът на града Иван Портних, който участва в Бургас в срещата с министър Емил Димитров - МОСВ  и заместник - министър Николай  Нанков - МРРБ, посветена на водоснабдяването  на двата града.

Подробностите по тази тема чуйте от репортажа на Даниела Стойнова:


През бюджета на „Българския ВиК холдинг“ ЕАД е осигурено финансиране за свързване на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ към водоснабдителната система на Бургас. Изготвени са графици, за да може да стане максимално бързо. Това съобщи още в Бургас Нанков. С изпълнението на проекта ще се осигури алтернатива за водоснабдяването в дългосрочна перспектива, а не само за 2021 г. и напомни, че през 10-15 години има периоди на цикличност със засушаване, като например към октомври 2007 г. водните количества в язовир “Камчия” са били сходни с настоящите. 

Трябва да приведем в изпълнение и максимално бързо да направим връзките между язовирите „Порой“ и „Ахелой“, да резервираме съответните количества и догодина никой да не разбере в Бургаския регион, че сме имали проблеми с 3 години безводие и климатични промени“, каза екоминистърът Емил Димитров, цитиран от пресслужбата на ресорното министерство. Той посочи, че вече са направили план със зам.-министър Нанков, кметовете на Бургас и Варна и областните управители. „С графика за месец декември налагаме още малко ограничения, в допълнение на наложените от януари т.г., като Варна образно казано ще се лиши малко от водата от яз. „Камчия“, за да може да помогне за Бургас. За няколко месеца част от водата за Варна ще дойде в Бургас, ще резервираме вода в яз. „Порой“, която да стигне за още няколко месеца. Ще приведем в изправност и яз. „Ахелой“. За целта трябва да направим предложение на Министерски съвет двата язовира да преминат в ръцете на областния управител, защото тогава ще е и по-евтина водата“, обясни министърът. Той изрази благодарност за солидарността, която са проявили от варненската управа.

„Дали сме срок на „ВиК“-Бургас до 20 февруари да е изградена системата. Имат указания как да ремонтират стена, кула, водосборни съоръжения. Искаме да е най-хубавото, и след 50 години като минеш там, тези тръби да са добри, модулите да са нагласени на нова и чиста площадка. Най-голямата трудност ще падне върху инж. Ганчо Тенев. Нямаме друг вариант освен язовирите „Порой“ и „Ахелой“, постигнахме съгласие по всички въпроси“, категоричен беше Емил Димитров. Според него с изграждането на съоръженията и резервираните количества от „Камчия“ спокойно ще може да се издържи до 11 месеца, дори да няма дъждове.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравният министър подписа три заповеди за мерките срещу коронавируса

Със своя заповед министърът на здравеопазването удължава срока на въведените в страната временни противоепидемични мерки, считано от 1 февруари до 30 април. Със заповедта се допускат присъствените учебни занятия и за учениците от 5-и до 12-и клас при спазването на следния график: от 4.02.2021 г. до 17.02.2021 г. – присъствено се обучават..

публикувано на 26.01.21 в 20:21
Ерден, ресторант в центъра

Организации на заведенията не са съгласни с отваряне на 1 март, готвят се за протест

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са взели участие днес в преговори относно дата за отваряне. Това се казва в разпространена до медиите позиция на двете организации. "Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра..

публикувано на 26.01.21 в 17:51
Община Каварна

В Каварна премахват преместваеми обекти, загрозяващи градската среда

В Каварна със заповед на кмета Елена Балтаджиева се премахват преместваеми обекти, които загрозяват градската среда , съобщиха от пресцентъра на общината. Администрацията направи пълна проверка на преместваемите обекти в морската зона на града и в местността "Икантълъка". Там ще бъдат премахнати всички установени фургони. Договорите с търговците за..

публикувано на 26.01.21 в 17:01

Лек спад на регистрираните кражби от коли във Варна

447 са кражбите на вещи и части от моторни превозни средства през изминалата година, броят им е намалял в сравнение с 2019-а, когато са били 529. Това съобщи главен инспектор Красен Торимацов, началник на сектор "Престъпления против МПС" към отдел "Криминална полиция" в областната дирекция на МВР във Варна. Главен инспектор Торимацов посочи, че..

обновено на 26.01.21 в 16:11

Възстановиха движението и в двете платна на Аспаруховия мост

Движението по Аспаруховия мост вече е напълно възстановено. Фугата, заради която превозните средства се движеха двупосочно в платното за Бургас, вече е ремонтирана.Трафикът е нормален, но започна да вали и се очаква влошаване на времето и поледици през нощта.

публикувано на 26.01.21 в 15:31

Отварят ресторантите на 1 март?

Ресторантьорите ще отворят затворените заради мерките срещу коронавируса заведения на 1 март. Това стана ясно след среща на собствениците на заведения с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде БНТ. По-рано на извънредно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов изиска от здравния министър да проведе среща с..

публикувано на 26.01.21 в 14:41

Времето във Варна се влошава, идва сняг

Валежи от дъжд, които от запад на изток постепенно до вечерта ще преминат в сняг се очакват днес. По Черноморието ще се примесват мокър сняг и дъжд. Още през нощта навсякъде ще завали сняг, постепенно усилвайки се като интензивност. Видимостта ще бъде намалена. Най-късно, след полунощ, дъждът и в крайните югоизточни райони ще премине в сняг...

публикувано на 26.01.21 в 14:07