Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На село в Шкорпиловци

В село Шкорпиловци, община Долни чифлик, постоянно живеят около 700 души. В активния летен сезон достигат хиляда души с вилната зона, обяснява кметът Атанас Кателиев.  В селото има 20 къщи за гости, един хотел и ведомствена почивна станция. Туристите са предимно българи и румънци.

Кателиев съобщи, че има два къмпинга. Има случаи на хора, които не искат да плащат такси, затова купуват малки имоти, за да поставят караваните си. Това става с разрешението на общината.

Няма къщи за продажба - най-много една-две стари къщи да има - обясни Кателиев. Парцелите в регулация са два-три. Цената на декар е от 30 хиляди до 70 хиляди евро.

Има проект за пречиствателна станция в селото. През септември започва работа по ВиК-проект. След приключването му ще бъдат асфалтирани последните две улици в селото. На есен ще бъде ремонтиран покривът на църквата.


От тази пролет жителите и  гостите на Шкорпиловци се радват на новоизградената крайбрежна зона за отдих. Финансирането е за близо 250 хиляди лева по Програмата за морско дело и рибарство.

Новата крайбрежна зона в Шкорпиловци разполага със зона за стрийт фитнес с различни тренажори, успоредка и лост за набиране. Площадката за игри е обзаведена с макси шах, на две места има маси и столове за игра на карти. 

Морският пейзаж може да бъде наблюдаван през специален монокъл. На разположение на почиващите са поставени пейки и велостоянки. Осветлението е решено със соларни лампи. Засадена е нова декоративна растителност. Изградена е нова автоматизирана поливна система на стойност 14 111 лева. Зоната е оградена от пътя с предпазен парапет, в района има и три нови пешеходни пътеки с изкуствени неравности.





Къмпинг Шкорпиловци е разположен върху площ от 6 декара на първа линия зад плажната ивица. Мястото съчетава най-красивата част от източните дялове на Стара планина, покрити с иглолистни и широколистни гори с обширен девствен плаж с фин пясък. Големината на плажната ивица осигурява много незаети пространства, дори и в пика на сезона, обясни Венцислав Стамболски, рецепционист на къмпинга.  Тази година цената за място е 28 лева. Има пералня, интернет, бани, инвалидна тоалетна, хладилници за общо ползване,  детски кът. Цената на ден за семейство с две деца и собствена каравана е 76 лева.






В къмпинга държат на спокойствието на своите гости. Затова не можете да чуете гласовете на хората, с които разговарях там. Но пък  можете да видите усмивките на семейство Костадинови от София, които срещнах по пътя от къмпинга за плажа. Обясниха ми, че досега са посещавали плажовете на Гърция, след като са открили красотата на природата в Шкорпиловци, всяка година прекарват ваканцията си в къмпинга. Плажът им е едва на 200 метра.





Местните обясняват, че пътят до бунгала Дъбрава не е добър. Имам късмет и срещам почти всичките им обитатели на плажа. Един от тях е Кристиян Георгиев, който участва в подготовката на нетрадиционна водна пързалка.

Справка в сайта на бунгалата показва, че първият свободен уикенд е последният на месец август. 

Бунгалата са заети предимно от ученици. Ръководителят на настоящата група лагерници е Михаила Петрова. Тя обясни, че лагеруват в Шкорпиловци вече 10 години:

"Истината е, че по нашето Черноморие има много малко места, които са подходящи за деца. Има пространство, има сянка, бунгалата са в гората, а плажът ни е на 5 минути. На децата не са нужни петзвездни хотели."

Не харесват комерсиалните атракции. Организират си ги сами - с 10 метра найлон от железарията, сами си правят  улея, носят вода с легените от бунгалата, децата се пускат с тениски и се забавляват безкрайно.




Возолазът Иван Неделчев обещава запомнящи се преживявания на туристите, избрали Шкорпиловци за своята лятна ваканция. Той работи в центъра от 11 години.

Водолазният център  се намира на плаж юг. Базата за гмуркане е на 10 метра от брега на морето. Имам късмет тъй като срещам човек, за когото преживяването се случва за първи път.

Центърът осигурява първо водолазно преживяване за абсолютно начинаещи. Не се изискват умения за плуване.
Гмуркането е на дълбочина от 2 до 4 метра пред Водолазния център. Подводната разходка и разглеждането  на подводния риф продължава около 30 минути.

Под водата могат да се видят много видове риби, ракообразни, морски игли, морски кончета и рапани. 

Правят се подводни снимки и видеоклип.




Водолазният център предлага и гмуркане с лодка за сертифицирани водолази в района на Кара Борун (Черни Нос) между Шкорпиловци и Кара Дере.
При първото гмуркане се достига до 16 метра дълбочина и се разглежа рифа на Кара Борун.
Второто гмуркане е до 8 метра и се разглеждат останки от потънали кораби и останки от Белогвардейска яхта „Колохида“, потънала през 1920 година.



Незабравими дни и нощи предстоят в Шкорпиловци по време на седмицата на морето в края на юли.
Голямата звезда, която ще гостува в селото, все още се пази в тайна.

Чуйте повече в прикачените звукови файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН в четвъртък, 11 юли

Традиционно през месец август се появяват опасните явления в морето, тази година обаче те подраниха. На какво се дължи това? Разказваме след 8ч. Дом на плажните спортове с  голямо по площ игрище, сертифицирано от ФИФА - тази идея ще бъде реализирана във Варна. За нея разговаряме след 8.30ч. с Росен Добрев - президент на Българската федерация по..

публикувано на 11.07.24 в 06:07
Морето във Варна

НОВИЯТ ДЕН на 10 юли с Иван Барбов

За да се чувствате добре трябва да спите по 8 часа на ден. И още толкова нощем. Това гласи поредната мъдрост тази сутрин в социалните мрежи. А за да се почувствате още по-добре и да започне денят ви с усмивка, трябва просто да бъдете няколко часа на честотите на Радио Варна. Във времето от 6:00 до 10:30 часа, Иван Барбов, Жоро Бекяров и..

публикувано на 10.07.24 в 05:56
Светлината на лятото

НА СВЕТЛО на 9 юли с Валерия Василева

Как може да бъде подобрена превенцията на дискриминация на пазара на труда и каква е ролята на Комисията за защита от дискриминация? Дизайнери, фирми и инвеститори ще се срещнат за първи път във Варна, за да обсъждат тенденциите в обзавеждането на ваканционните имоти. Лятото на един шотландец във варненското село Куманово. Репортаж..

публикувано на 09.07.24 в 13:47

На 8 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 8 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE). Представяне на новия албум на DECEPTION "Never Ending Nightmare" – разговор с Венелин Крушовски. Явор Георгиев (екс-TURN THE PAGE) и Виктор Георгиев (екс-TURN THE PAGE) за дебютния сингъл на SINFIN "Лято". Концерта на CAVALERA (15 юли,..

публикувано на 08.07.24 в 14:25

НА СВЕТЛО на 8 юли със Светлана Вълкова

Във Варна се появи черна чайка, търсят й име Как да сме разумни при резервиране на почивка и по какъв начин да търсим потребителските си права В арт салона на Радио Варна завърши 13-тият конкурс за пеещи деца и младежи „Киното – моя любов, моя песен“ Пътят към варненската корабостроителница е в много лошо състояние от години..

публикувано на 08.07.24 в 13:22

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 8 юли

Как да процедираме при съмнения за ухапване от кърлеж и ако сме се заразили с Лаймска болест? От Варененската Здравна инспекция съветват хората да не се паникьосват, а след около 20 дни до месец да направят серологично изследване за наличие на борелия, която причинява това инфекциозно заболяване. Темата е породена от сведение, че на всеки 10 проби..

публикувано на 08.07.24 в 07:22
Дирижабъл, Атанас Хранов

По първи петли на 8 юли с Ваня Славова

В жегата на юли отново ще бъдем заедно, за да споделим времето между зората и изгрева и да посрещнем новия ден: 8-ми юли, обикновен, необикновен, в отпуск или работен, важното е да бъде изпълнен с енергията на лятото. Топли ефирни поздрави от екипа от второ студио на Радио Варна: Ваня Славова пред микрофона и Милица Панайотова зад..

публикувано на 07.07.24 в 10:59