Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

С любов от Варна към Южна Корея

Във Варна съществува корейски образователен център, а в него своя интерес към огромната азиатска държава споделят нашенци, запленени от екзотичната култура.

Уредеността, чистотата, достъпът до всякакви възможности за развитие, начинът на организация на Южна Корея впечатляват Надежда Цанева. И въпреки че  живее във Варна, тя е в постоянна връзка с една от най-гъсто населените страни в света.

Преди четири години заедно със своята най-добра приятелка решават да направят корейско заведение за хранене във Варна. 

В момента и те като останалите ресторанти залагат на доставката по домовете заради коронавируса.

 Кои хора предпочитат да вкусват корейски ястия във Варна? С този въпрос към Надежда Цанева се обърна репортерът ни Ваня Славова:


Завършваме с нещо любопитно!

Знаете ли какво е корейски КИМБАП (김밥) и каква е неговата разлика с японското суши?

Кимбапът е една от най-популярните корейски храни, а формата му наподобява тази на японските  рулца „маки“ (вид суши). Общото  между двете е, че за тяхното приготвяне се използва ориз и листа от сушени водорасли, които корейците наричат ким (김), а японците – нори.

Но приликите свършват до тук. Корейците добавят в ориза сусамово олио, а японците го овкусяват с оризов оцет. Обикновено основна съставка в сушито е суровата риба или други морски дарове, докато в кимбапа има омлет, различни видове зеленчуци, кимчи, обработено месо (шунка, пушена сьомга, наденички, рачешки ролца). Японците ядат сушито, овкусено със соев сос и уасаби, а корейците го ядат без допълнителни подправки. Японското суши обикновено се консумира с клечки и се счита за по-префинена храна, докато корейците обичат да си похапват кимбап в обедната почивка или на пикник сред природата.

ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ЗА КИМЧИ?

Кимчи е (김치) е едно от основните традиционни ястия на корейската кухня. Представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле (наподобява българското кисело зеле), но с много добавени подправки – лют червен пипер, джинджифил, чесън, лук. Ястието се консумира по всяко време на годината в Корея и е съставна част на всяко едно от трите ястия за деня.

ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПОЛЗИ НА КИМЧИ

Кимчи се счита за една от най-здравословните храни, на която корейците дължат доброто си здравословно състояние и дълголетие. То помага при борбата с излишните килограми, подобрява метаболизма, регулира нивото на кръвната захар и понижава лошия холестерол. Някои проучвания показват, че кимчи има способността да намали риска от вирусни инфекции и да подобри имунитета.

Кимчито също така е богато на антиоксиданти и витамини, поради което се смята, че има потенциални качества и против стареене (намалява оксидативния стрес).





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима студенти от Морското училище във Варна с призове "Студент на годината"

Трима студенти от Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна бяха отличени с националния приз "Студент на годината". Всяка година наградата „Студент на годината“ отличава младите умове, които не само постигат забележителни академични успехи, но и допринасят за развитието на науката, обществото и технологиите. Тази престижна титла бе..

публикувано на 06.03.25 в 16:15
Павлина Върбанова

Редки или редкоземни метали?

Покрай договора между Украйна и САЩ за редкоземните метали се разрази полемика в социалните мрежи правилно ли се употребява словосъчетанието. Редкоземни или редки метали?  Създателят на сайта „Как се пише?“ Павлина Върбанова уточни, че редкоземни представлява термин, който се използва в науката: "Термините са установени и се използват в този..

публикувано на 06.03.25 в 11:26

Световната ледена покривка е рекордно ниска

През февруари ледената покривка на световния океан е достигнала исторически минимум, съобщи европейският орган за наблюдение на климата, цитиран от БГНЕС. Температурите са се покачили с 11 градуса над средното ниво в близост до Северния полюс, докато в света продължава трайната гореща серия, предаде АФП. Световният морски лед – океанска вода, която..

публикувано на 06.03.25 в 08:27
Снимката е илюстративна.

Варненка: За близо час изминах с колата си 200 метра от пътя Златни пясъци - Варна

Огромна тапа на пътя Златни пясъци - Варна изнерви шофьорите във вторник сутринта. Стигането до града е отнело час. Това разказа Елена Ангелова, която със семейството си живее в местността Манастирски рид. Сутринта към 9,00 часа водела дъщеря си на училище. В колата е било и бебето й. Бяхме закотвени в автомобила, 200 метра изминах за 40 минути, възмущава..

публикувано на 06.03.25 в 10:00

С бракувани части "Градски транспорт" създаде авариен автомобил за ремонт на автобуси

Градският транспорт във Варна вече разполага с реставрирана аварийно-сервизна машина, а мярката е временна, докато се чака доставка на нова, съобщиха от дружеството.  Единствената аварийна машина на дружеството "Градски транспорт" във Варна е автобус "Чавдар" от 1985 г., произведен в едноименния завод в Ботевград, допълват от общинския превозвач...

публикувано на 05.03.25 в 14:00

Слънчево време в сряда

Утрото в сряда ни посреща с хладно време, почти без вятър. Във Варна е 0 градуса. Влажността на въздуха е 92%, а атмосферното налягане е 1027 хПа. Отрицателни са стойностите тази сутрин в Добрич, където е минус 3 градуса, минус 2 градуса е в Шумен, а в Карнобат е минус 1 градус. В Русе и Шабла е 0 градуса. В Бургас е 1 градус, а най-топло е в..

публикувано на 05.03.25 в 06:21
Милен Цветков

Създателите на филма за Милен Цветков настояват Нова телевизия да го излъчи

С представяне във Фестивални я и конгресен център във  Варна приключи националното турне на документалния филм „Милен“, посветен на журналиста Милен Цветков, който загуби живота си в катастрофа на 19 април 2020 година. Филмът на режисьорите и съсценаристи Димитър Стафидов и Веселин Диманов беше посрещнат с аплодисменти от варненската публика...

публикувано на 04.03.25 в 19:00