Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С любов от Варна към Южна Корея

Във Варна съществува корейски образователен център, а в него своя интерес към огромната азиатска държава споделят нашенци, запленени от екзотичната култура.

Уредеността, чистотата, достъпът до всякакви възможности за развитие, начинът на организация на Южна Корея впечатляват Надежда Цанева. И въпреки че  живее във Варна, тя е в постоянна връзка с една от най-гъсто населените страни в света.

Преди четири години заедно със своята най-добра приятелка решават да направят корейско заведение за хранене във Варна. 

В момента и те като останалите ресторанти залагат на доставката по домовете заради коронавируса.

 Кои хора предпочитат да вкусват корейски ястия във Варна? С този въпрос към Надежда Цанева се обърна репортерът ни Ваня Славова:


Завършваме с нещо любопитно!

Знаете ли какво е корейски КИМБАП (김밥) и каква е неговата разлика с японското суши?

Кимбапът е една от най-популярните корейски храни, а формата му наподобява тази на японските  рулца „маки“ (вид суши). Общото  между двете е, че за тяхното приготвяне се използва ориз и листа от сушени водорасли, които корейците наричат ким (김), а японците – нори.

Но приликите свършват до тук. Корейците добавят в ориза сусамово олио, а японците го овкусяват с оризов оцет. Обикновено основна съставка в сушито е суровата риба или други морски дарове, докато в кимбапа има омлет, различни видове зеленчуци, кимчи, обработено месо (шунка, пушена сьомга, наденички, рачешки ролца). Японците ядат сушито, овкусено със соев сос и уасаби, а корейците го ядат без допълнителни подправки. Японското суши обикновено се консумира с клечки и се счита за по-префинена храна, докато корейците обичат да си похапват кимбап в обедната почивка или на пикник сред природата.

ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ЗА КИМЧИ?

Кимчи е (김치) е едно от основните традиционни ястия на корейската кухня. Представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле (наподобява българското кисело зеле), но с много добавени подправки – лют червен пипер, джинджифил, чесън, лук. Ястието се консумира по всяко време на годината в Корея и е съставна част на всяко едно от трите ястия за деня.

ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПОЛЗИ НА КИМЧИ

Кимчи се счита за една от най-здравословните храни, на която корейците дължат доброто си здравословно състояние и дълголетие. То помага при борбата с излишните килограми, подобрява метаболизма, регулира нивото на кръвната захар и понижава лошия холестерол. Някои проучвания показват, че кимчи има способността да намали риска от вирусни инфекции и да подобри имунитета.

Кимчито също така е богато на антиоксиданти и витамини, поради което се смята, че има потенциални качества и против стареене (намалява оксидативния стрес).



Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Попупотънала лодка в Камчия

Камчия достигна пълноводието си отпреди повече от две години

Камчия достигна пълноводието си, което за последно е наблюдавано преди малко повече от две години . Основната причина са дъждовете и оттичащите се води. Около 4 метра е височината на реката в най-дълбоката ѝ част - при рибарското селище преди устието. Реката се завръща и към обичайните си равнища и при с. Гроздьово, където се намира един от..

обновено на 17.01.21 в 07:00

Първите туристи в Слънчев бряг се очакват през юни от Унгария и Украйна

Първите туристи в Слънчев бряг това лято очакваме да дойдат от Унгария и Украйна, през месец юни.  Все още няма радостни новини за някакви активни записвания, но първите няколко резервации вече са направени, каза бургаският туроператор Иван Кирязов.  Те обаче не са определящи и не можем да кажем, че има някаква тенденция за добър старт на ранните..

публикувано на 16.01.21 в 17:15

Екзотична къща за животни изграждат в зоопарка в Добрич

45 000 лева са приходите през 2020г. за Център за защита на природата и животните - Добрич. Посетителите за 10-те месеца на работа, са 27 300. Това съобщи за Радио Варна директорът Християн Христов. Припомням, че заради т.нар. „локдаун” у нас през пролетта Добричкият зоопарк бе затворен, както и всички останали в страната. През изминалата година..

обновено на 16.01.21 в 11:57

Във Варна се роди първото бебе от кампания за коледни елхички

На 15 януари във Варна се роди Божидар – първото бебе от съвместната кампания „Посади Надежда“ на Министерството на земеделието, храните и горите и Фондация „Искам бебе“, организирана през декември 2019 г. “Тогава от продажбата на живи коледни елхи се набраха средства, чрез които подпомагаме 7 двойки с репродуктивни проблеми”, съобщават..

публикувано на 16.01.21 в 10:25

Само една експертиза остава преди решението на съда по делото за добив на газ в Добруджа

До края на месец февруари по делото за отказания добив на газ в Добруджа на фирма Русгеоком БГ от РИОСВ Варна трябва да бъде предоставена последната възможна експертиза по процеса – съдебно медицинската, която изследва   въздействието върху здравето на хората при евентуален добив. Тя ще бъде разглеждана на следващото заседание, което..

публикувано на 16.01.21 в 10:11

Влюбени канадци от ученическите години се събраха след 70 годишна раздяла

Влюбени, но разделени канадски ученици, се срещнаха след 70 години и за три дни минаха под венчило, съобщи Си ен ен. Фред Пол и Флорънс Харви от канадския град Уандсуърт се влюбили като ученици през 50-те години. Те прекарвали цялото време заедно, излизали след църквата, целували се и ходели на концерти. Всяка вечер през двете години, когато..

публикувано на 16.01.21 в 09:41

Правят късометражен филм за петолевката

Ежедневно държим в ръцете си пари, но не винаги знаем чии образи са изобразени върху тях.  Така например на петолевката можем да видим лика на Иван Милев.  Той е известен художник, майстор на акварелната и темперната техника в българското изобразително изкуство.  Подробности от репортажа на Ваня Славова: Българската народна банка пусна в обращение..

обновено на 15.01.21 в 10:46