Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Парламентът подкрепи правителството за покупката на COVID-ваксини

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът одобри предложеното от Министерския съвет участие на страната ни в сключените от Европейската комисия споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19.

Така на практика депутатите дадоха зелена светлина за доставката на ваксини от производителите на лекарствени продукти AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand, както и одобриха предприемане на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV.

„Правителството се провали в управлението на кризата. Това са не твърдения, а факти. В пика на кризата тепърва се решава дали да има електронни направление за PCR-тестове или не. В пика на кризата тепърва се решава дали ще има „чисти болници“. В пика на кризата се решава дали ще има „зелени коридори“ и се прави ad hoc организация за нещо, което трябваше да се свърши през лятото“, дойдоха очаквано критики от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Тя призова в проекта на решение да бъде вписана втора точка, която да гарантира доброволното и безплатно ваксиниране, защото уверенията на министъра за това „не струват нищо“ и то трябва да бъде изрично посочено. Предложението на левицата обаче не срещна одобрението на мнозинството.

Внушавате, че имунизацията ще бъде платена, а това е чудовищна лъжа“, възпротиви се на предложението депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

„Да бъдем отговорни и да дадем на правителството възможността да изпълни тази своя задача“, призова опозицията председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Според нея всички изказвания на депутатите от БСП са „опит да се възползват от ситуацията“, както и „да дестабилизират вярата на хората“, че само с обединени усилия обществото може да се справи с предизвикателството COVID-19. „Някои лидери на парламентарни групи бързо си намират легло, а на други се налага да чакат“, каза още тя, намеквайки за бързата хоспитализация на лидера на левицата Корнелия Нинова, която наскоро прекара COVID-инфекцията. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ

Омбудсманът поиска отмяна на матурите за IV и X клас

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване (НВО) след завършване на IV и X клас през настоящата учебна година Повод за препоръката на доц. Ковачева са жалби и подписки на родители до..

публикувано на 22.01.21 в 18:00

До края на деня включват Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" в енергийната система

Очаква се до края на деня Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде включен в енергийната система, предаде БНР. Блокът беше аварийно спрян през нощта след задействане на защита на реактора при рутинна процедура. Изключването не е довело до изтичане на радиация или проблеми с електрозахранването. „В 1 часа и 16 минути бе изключен 5-и блок от енергийната..

публикувано на 22.01.21 в 17:30

12-те млрд. евро от ЕС да са и за зелен рестарт на българската икономика и стартъп компании

За това настоява Коалиция “За зелен рестарт” и поиска спешно да бъде преработен Националният план за възстановяване и устойчивост на България, с който се кандидатства пред Европа. Европейският парламент одобри седемгодишния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. Дългосрочният бюджет на ЕС, съчетан с механизма “Следващо поколение ЕС” — временният..

обновено на 22.01.21 в 17:11

Гърция удължи ограничителните мерки до 8 февруари 2021 г.

Гръцкото правителство удължи до 8 февруари 2021 г. ограниченията за всички пристигащи с въздушен, сухоземен или морски транспорт в страната , съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи /МВнР/. От пътниците се изисква да представят негативен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, както и попълнена PLF..

публикувано на 22.01.21 в 16:50

За година разчистиха 780 трошки от улиците във Варна

780 излезли от употреба автомобила са премахнати от улиците на Варна през миналата година. 119 от тях са репатрирани принудително от ОП „Общински паркинги и синя зона“, а останалите 661 броя са премахнати доброволно от собствениците след направени предписания. Акцията по разчистването на стари коли от обществени пространства започна през ноември 2017..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

Кипър отваря границите за туристи от всички страни на 1 март

Кипър отваря границите и летищата за туристи от всички страни от 1 март, съобщава Turprom с позоваване на държавния телевизионен канал CyBC. Пристигащите чужденци ще трябва да предоставят отрицателен резултат от тест за коронавирус. Освен това гостите от "червената" зона, в допълнение към теста, направен в тяхната страна, ще трябва да направят още един..

публикувано на 22.01.21 в 15:34

Активираха мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ след изключването на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Електроенергийният системен оператор активира заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при изключването на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ от електроенергийната система в 1 часа и 16 минути на 22 януари 2021 г. Електроенергийният системен оператор осигурява стабилната и непрекъсната работа на електроенергийната..

публикувано на 22.01.21 в 15:27