Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За "Чудната градина" в Добрич и сбъднатите мечти

Международният ден на хората с увреждания отбелязаха днес работещите в „Чудната градина“ в Добрич. Това е мястото, което от две години доказва на практика, че онези, които са смятани за нетрудоспособни и дълги години отхвърляни от обществото, могат да имат работа, да са отговорни и да се чувстват пълноценни. В „Чудната градина“ в Добрич, реализирана от Фондация „Николай Чудотворец“, работят хора с интелектуални затруднения. И за тях, както за всички други, годината е била трудна заради пандемията, но и изключително успешна. Оранжериите им вече са 5, клиентите им са стотици, а приятелите хиляди.


Няма по-подходящ ден от Международния ден на хората с увреждания, в който да заявим отново, че те съществуват, макар и често забравяни от държавата. Няма и по-подходящо място от „Чудната градина“, което да показва на практика, че тези хора съвсем неправилно и незаслужено от десетилетия са изтиквани в периферията на социалната ни ангажираност. Това заяви днес председателят на Фондация „Николай Чудотворец“ в Добрич Мария Методиева.

Макар и много трудна годината за Чудната градина е била много успешна и много усилия са били положени за благоустрояването й, сподели един от нейните двигатели д-р Хасан Ефраимов.

Благодарение на даренията на фирма от Добрич, занимаваща се с преработката на етерично-маслени култури, Чудната градина вече имат и два фургона за почивка на работниците. Успели са да си направят сами и бетонни пътеки, наячили са се дори как сами да си поправят ВиК авария, мъчила ги с дни, без да има реакция от страна на водното дружество. Немалка подкрепа социалното предприятие получава и от община Добрич, без която голяма част от идеите не биха могли да се реализират, допълва още Мария Методиева.

Защо за тези хора Председателят на фондацията Мария Методиева отказва да говори като за хора с увреждания, а ги нарича хора с надежда, чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Попупотънала лодка в Камчия

Камчия достигна пълноводието си отпреди повече от две години

Камчия достигна пълноводието си, което за последно е наблюдавано преди малко повече от две години . Основната причина са дъждовете и оттичащите се води. Около 4 метра е височината на реката в най-дълбоката ѝ част - при рибарското селище преди устието. Реката се завръща и към обичайните си равнища и при с. Гроздьово, където се намира един от..

обновено на 17.01.21 в 07:00

Първите туристи в Слънчев бряг се очакват през юни от Унгария и Украйна

Първите туристи в Слънчев бряг това лято очакваме да дойдат от Унгария и Украйна, през месец юни.  Все още няма радостни новини за някакви активни записвания, но първите няколко резервации вече са направени, каза бургаският туроператор Иван Кирязов.  Те обаче не са определящи и не можем да кажем, че има някаква тенденция за добър старт на ранните..

публикувано на 16.01.21 в 17:15

Екзотична къща за животни изграждат в зоопарка в Добрич

45 000 лева са приходите през 2020г. за Център за защита на природата и животните - Добрич. Посетителите за 10-те месеца на работа, са 27 300. Това съобщи за Радио Варна директорът Християн Христов. Припомням, че заради т.нар. „локдаун” у нас през пролетта Добричкият зоопарк бе затворен, както и всички останали в страната. През изминалата година..

обновено на 16.01.21 в 11:57

Във Варна се роди първото бебе от кампания за коледни елхички

На 15 януари във Варна се роди Божидар – първото бебе от съвместната кампания „Посади Надежда“ на Министерството на земеделието, храните и горите и Фондация „Искам бебе“, организирана през декември 2019 г. “Тогава от продажбата на живи коледни елхи се набраха средства, чрез които подпомагаме 7 двойки с репродуктивни проблеми”, съобщават..

публикувано на 16.01.21 в 10:25

Само една експертиза остава преди решението на съда по делото за добив на газ в Добруджа

До края на месец февруари по делото за отказания добив на газ в Добруджа на фирма Русгеоком БГ от РИОСВ Варна трябва да бъде предоставена последната възможна експертиза по процеса – съдебно медицинската, която изследва   въздействието върху здравето на хората при евентуален добив. Тя ще бъде разглеждана на следващото заседание, което..

публикувано на 16.01.21 в 10:11

Влюбени канадци от ученическите години се събраха след 70 годишна раздяла

Влюбени, но разделени канадски ученици, се срещнаха след 70 години и за три дни минаха под венчило, съобщи Си ен ен. Фред Пол и Флорънс Харви от канадския град Уандсуърт се влюбили като ученици през 50-те години. Те прекарвали цялото време заедно, излизали след църквата, целували се и ходели на концерти. Всяка вечер през двете години, когато..

публикувано на 16.01.21 в 09:41

Правят късометражен филм за петолевката

Ежедневно държим в ръцете си пари, но не винаги знаем чии образи са изобразени върху тях.  Така например на петолевката можем да видим лика на Иван Милев.  Той е известен художник, майстор на акварелната и темперната техника в българското изобразително изкуство.  Подробности от репортажа на Ваня Славова: Българската народна банка пусна в обращение..

обновено на 15.01.21 в 10:46