Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За "Чудната градина" в Добрич и сбъднатите мечти

Международният ден на хората с увреждания отбелязаха днес работещите в „Чудната градина“ в Добрич. Това е мястото, което от две години доказва на практика, че онези, които са смятани за нетрудоспособни и дълги години отхвърляни от обществото, могат да имат работа, да са отговорни и да се чувстват пълноценни. В „Чудната градина“ в Добрич, реализирана от Фондация „Николай Чудотворец“, работят хора с интелектуални затруднения. И за тях, както за всички други, годината е била трудна заради пандемията, но и изключително успешна. Оранжериите им вече са 5, клиентите им са стотици, а приятелите хиляди.


Няма по-подходящ ден от Международния ден на хората с увреждания, в който да заявим отново, че те съществуват, макар и често забравяни от държавата. Няма и по-подходящо място от „Чудната градина“, което да показва на практика, че тези хора съвсем неправилно и незаслужено от десетилетия са изтиквани в периферията на социалната ни ангажираност. Това заяви днес председателят на Фондация „Николай Чудотворец“ в Добрич Мария Методиева.

Макар и много трудна годината за Чудната градина е била много успешна и много усилия са били положени за благоустрояването й, сподели един от нейните двигатели д-р Хасан Ефраимов.

Благодарение на даренията на фирма от Добрич, занимаваща се с преработката на етерично-маслени култури, Чудната градина вече имат и два фургона за почивка на работниците. Успели са да си направят сами и бетонни пътеки, наячили са се дори как сами да си поправят ВиК авария, мъчила ги с дни, без да има реакция от страна на водното дружество. Немалка подкрепа социалното предприятие получава и от община Добрич, без която голяма част от идеите не биха могли да се реализират, допълва още Мария Методиева.

Защо за тези хора Председателят на фондацията Мария Методиева отказва да говори като за хора с увреждания, а ги нарича хора с надежда, чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да избягаме от пандемията по екопътеките

В последната година сякаш повече говорим за пандемия и ограничения, отколкото за туризъм. Всеки, който обича да се отдалечава от дома и ежедневието, търси как да направи това. В предаването "Хоризонти" подхождаме колкото разтоварващо, толкова и аналитично към този социален феномен. Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и..

обновено на 21.04.21 в 16:43
Снимката е илюстративна.

Младежи от БЧК-Варна ще засадят дръвчета в "Аспарухово"

Доброволци от младежката организация на БЧК – Варна ще засадят 10 дръвчета /червен дъб/ в парка на кв. "Аспарухово", утре. Акцията е част от националната кампания #УмножиДоброто по повод Деня на Земята и във връзка с отбелязване на 100-годишнината на младежката организация. В рамките на четири дни в цялата страна ще бъдат зaсадени 100 дръвчета от..

публикувано на 21.04.21 в 16:42

Хазартната зависимост е сериозно подценявана в България

Хазартната зависимост е психологическо заболяване, което е трудно лечимо и е сериозно подценявано в нашата държава. Това каза за „Радио Варна”, проф. Христо Кожухаров, началник на Втора психиатрична клиника към УМБАЛ „Света Марина” във Варна. "В България не се обръща особено голямо внимание на хазартната зависимост. Може би, защото тя не..

публикувано на 21.04.21 в 11:45

Дете от Добрич участва в книжката "Да се запознаем с другите деца на България"

Дете от Добрич е включено в книгата „Да се запознаем с различните деца на България“ , която предстои този месец да излезе от печат. Инициативата е на фотографа Анна Йончева и Ваня Тодорова, председател на Фондация „Можем заедно“. В проекта са включени над 90 деца от цялата страна, като на около 30 от тях са разказани и личните истории. Едно от тези..

обновено на 20.04.21 в 16:49

Доклад сочи: Пътищата в Таджикистан, Пакистан, Албания или Танзания са по-добри от българските

България търпи сериозен застой по отношение на качеството на пътищата, заставайки на последните места в света. Това обявяват от Института за пътна безопасност след анализ на данни, представени в доклад на Световния икономически форум, който сравнява развитието в качеството на пътната инфраструктура за близо 140 държави за периода 2007-2019 г. От..

публикувано на 20.04.21 в 16:14

Изложба разказва за подвизите на командирите на българското опълчение

Изложба „Командирите на българското опълчение” беше открита в Музея на Възраждането във Варна, навръх 145-та годишнина от избухването на Априлското въстание. В експозицията могат да бъдат разгледани табла със снимки и подробна информация за подвизите на бойния фронт на известни руски офицери, които са ръководили българското опълчение. Сред тях са..

публикувано на 20.04.21 в 15:03

Във Варна беше отбелязана 145-годишнината от Априлското въстание

145 години от Априлското въстание бяха отбелязани пред паметника на Георги Бенковски в Алеята на възрожденците в Морската градина във Варна. Венци и цветя в знак на признателност пред паметта на загиналите бяха положени от Тодор Иванов, зам.-кмет на Община Варна, Стоян Пасев, областен управител, флотилен адмирал Георги Пенев, зам.-командир на ВМС,..

публикувано на 20.04.21 в 11:30