Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Австрия започва масово тестване за коронавируса въпреки съветите на експертите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийските власти започнаха днес масово тестване на населението за новия коронавирус въпреки опасенията на експертите, които съветват правителството, предаде ДПА.
Дълги опашки се извиха пред центровете за скрининг при началото на тестването в столицата Виена и западните провинции Тирол и Форарлберг, съобщиха телевизии ОРФ и О24. В други провинции програмата ще започне в близките дни.

Австрийският канцлер Себастиан Курц огласи плана за доброволно тестване в края на ноември като една от мерките за забавяне на предаването на вируса. Ако бъдат направени тестове на няколко милиона от 8,9-те милиона жители на Австрия, властите ще могат да открият и карантинират много пациенти с КОВИД-19, които не проявяват симптоми, аргументира се той.

"Значителен брой научни съветници" обаче заявиха пред здравния министър Рудолф Аншобер, че са против плана, показват записи от тяхна среща. Те предупредиха, че отрицателните тестове ще накарат хората погрешно да мислят, че могат да празнуват нормално коледните празници с близките си в края на декември. Експертите се безпокоят също от неточните резултати при използваните бързи тестове. Специалистите смятат, че вместо да се прави масово тестване, би трябвало да се правят тестове на високорисковите групи и да се положат повече усилия за проследяване на онези, които са контактували със заразени хора.

Масовото тестване в Австрия бе предприето след подобни кампании през последните седмици в Словакия и италианската област Южен Тирол. Словакия обаче започна да се отказва от масовия подход, тъй като няма капацитет за проследяване на контактите. Планираният втори етап на тестването беше отложен.\БТА

ВИЖТЕ ОЩЕ

Омбудсманът поиска отмяна на матурите за IV и X клас

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване (НВО) след завършване на IV и X клас през настоящата учебна година Повод за препоръката на доц. Ковачева са жалби и подписки на родители до..

публикувано на 22.01.21 в 18:00

До края на деня включват Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" в енергийната система

Очаква се до края на деня Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде включен в енергийната система, предаде БНР. Блокът беше аварийно спрян през нощта след задействане на защита на реактора при рутинна процедура. Изключването не е довело до изтичане на радиация или проблеми с електрозахранването. „В 1 часа и 16 минути бе изключен 5-и блок от енергийната..

публикувано на 22.01.21 в 17:30

12-те млрд. евро от ЕС да са и за зелен рестарт на българската икономика и стартъп компании

За това настоява Коалиция “За зелен рестарт” и поиска спешно да бъде преработен Националният план за възстановяване и устойчивост на България, с който се кандидатства пред Европа. Европейският парламент одобри седемгодишния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. Дългосрочният бюджет на ЕС, съчетан с механизма “Следващо поколение ЕС” — временният..

обновено на 22.01.21 в 17:11

Гърция удължи ограничителните мерки до 8 февруари 2021 г.

Гръцкото правителство удължи до 8 февруари 2021 г. ограниченията за всички пристигащи с въздушен, сухоземен или морски транспорт в страната , съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи /МВнР/. От пътниците се изисква да представят негативен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, както и попълнена PLF..

публикувано на 22.01.21 в 16:50

За година разчистиха 780 трошки от улиците във Варна

780 излезли от употреба автомобила са премахнати от улиците на Варна през миналата година. 119 от тях са репатрирани принудително от ОП „Общински паркинги и синя зона“, а останалите 661 броя са премахнати доброволно от собствениците след направени предписания. Акцията по разчистването на стари коли от обществени пространства започна през ноември 2017..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

Кипър отваря границите за туристи от всички страни на 1 март

Кипър отваря границите и летищата за туристи от всички страни от 1 март, съобщава Turprom с позоваване на държавния телевизионен канал CyBC. Пристигащите чужденци ще трябва да предоставят отрицателен резултат от тест за коронавирус. Освен това гостите от "червената" зона, в допълнение към теста, направен в тяхната страна, ще трябва да направят още един..

публикувано на 22.01.21 в 15:34

Активираха мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ след изключването на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Електроенергийният системен оператор активира заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при изключването на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ от електроенергийната система в 1 часа и 16 минути на 22 януари 2021 г. Електроенергийният системен оператор осигурява стабилната и непрекъсната работа на електроенергийната..

публикувано на 22.01.21 в 15:27