Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оспорван дебат предизвика новата Наредба за реда и условията за пътуване в обществения транспорт на Варна

Снимка: архив

Комисията по "Транспорт" към Общински съвет-Варна разгледа предложен от кмета Иван Портних проект за нова Наредба за реда и условията за пътуване в обществения транспорт на община Варна. Тя ще регламентира задълженията и правата на общинския превозвач, пътниците, общинското предприятие "ТАСРУД" и контрольорите. 

Билет за големите домашни любимци и по-високи глоби за гратисчиите

В нея ще бъде разписан и редът за качване на велосипед в кола на градския транспорт, на малки и големи домашни любимци, като за големите съветниците поискаха бъде заложено да се заплаща отделен билет. Стана ясно, че в новата Наредба е заложен нов размер на глобата за нередовни пътници - тя ще бъде 30 лв., а сега е 3 лв.

Проблемът с абонаментните карти е, че се чака на дълги опашки. Целта е да се продават повече карти, споделиха съветници.

3 013 броя карти от 10 лв. за 11 пътувания са закупени от машините в автобусите и по спирките. Целта е тежестта да падне точно на тях, защото се зареждат бързо и за да няма опашки по пунктовете, каза председателят на комисията Венцислав Сивов, общински съветник от ВМРО. Той предложи да има карти за 20 пътувания за 18 лв., освен преференциалните за ученици и пенсионери.

Във Варна работят 15 пункта за продажба на карти и те са във всички райони, каза заместник-кметът на община Варна Пейчо Пейчев. Той декларира, че община Варна не е правила никакви разходи за изготвянето на новата транспортна схема. Той уточни, че схемата е изготвена с техническата помощ от Европейската банка за възстановяване и развитие. Пейчев определи информациите затова, че няма да има транспорт до Галата и Аспарухово са инсинуации. "Градски транспорт" гони своите задачи като търг. дружеството, но общината може да си позволи, от субсидиите, които получава от държавния и общинския бюджет да подпомага дружеството и така цената на билета да остава 1 лв, каза заместник-кметът.

Стела Николова от гражданската квота на „Демократична България”  каза, че новата транспортна схема на Варна не отговаря на потребностите на варненци. Тя отбеляза, че удобният за гражданите градски транспорт води до намаляване на трафика от леки коли, а с това и се подобрява качеството на въздуха.

Цените на билетите и картите ще се определят от времетраенето на пътуване, а не според разстоянието

Дискутирани бяха и цените на билетите и картите, основно за крайградските зони, заради намерението таксуването да се осъществява според времетраенето на пътуването, а не според изминатото разстояние. Пред съветниците директорът на ОП ТАСРУД Крум Крумов обясни защо е избран този принцип:

„Според всички специалисти не е нормално град като Варна да има 7-8 зони, при условие че времето за пътуване по най-дългата и най-натоварената линия в момента е 55 минути. Принципът със зонирането означава, че влизайки с картата си в превозното средство, ще трябва да изберете през валидатора 7 опции, което би затруднило пътуващите. Целта е гражданите, които ползват обществения транспорт, да бъдат максимално улеснени“, изтъкна Крумов.

Какво се случва с едночасовите карти, когато по вина на превозвача колите закъсняват, било то поради ремонт на Аспаруховия мост или задръстване по централния бул.Владислав Варненчик? Това попита съветникът от "Демократична България" д-р Ивайло Митковски. Той изрази становище, че това трябва да бъде разписано в наредбата, за да няма след това разнопосочни тълкувания. Предложението му беше възприето като резонно от съветниците и ще бъде предложено да залегне в наредбата.

Решено бе финансовата част на превозните документи да бъде обсъдена от ПК „Финанси и бюджет“, а комисията по транспорт да се съсредоточи върху реда и условията за пътуване в обществения транспорт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Публикуваха за обществено обсъждане проекта за Туристическият гаранционен фонд

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени във връзка с пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги. Директивата хармонизира обезпечителната схема за..

публикувано на 06.08.24 в 12:02

Варненската полиция задържа фалшификатор на лични документи

Служители на отдел „Икономическа полиция“ при Областната дирекция на МВР във Варна са задържали рано тази сутрин мъж на 33 години.  За нарушителя са събрани данни, че „..преправя неистински официален документи за самоличност... и се ползва от преправен официален документи за самоличност“. Фалшифицираните лични карти, на български граждани, е използвал..

публикувано на 06.08.24 в 11:00

Прокуратурата разследва пожара в психиатричното отделение във Варна

Окръжната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за пожар в психиатрично отделение в града, при който загина мъж, настанен за лечение там. Пожар в Психиатричната клиника във Варна отне човешки живот Сигналът за пожара в стая в специализираното лечебно отделение е постъпил около 22:35 часа на 5 август 2024 година, припомнят от..

публикувано на 06.08.24 в 10:38

Ограничават движението на АМ "Хемус" в района на Каспичан

До 18 часа днес, 6 август, за подмяна на стълбове на електропровод ще се ограничава движението на автомагистрала „Хемус“ в района на Каспичан при 366-и км, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  Във вторник, 7 август, от 10.30 до 18 часа временно ще се спира трафикът при 363-ти км на АМ „Хемус“ и при 135-ти км на път I-2 Русе – Шумен –..

публикувано на 06.08.24 в 10:28

Протестиращи в Пчелина: Не издържаме вече! Фирмата-изпълнител: До 6 септември улиците ще бъдат възстановени

Десетки жители на местността Пчелина във Варна затвориха улица "Прилеп" за 40 минути в знак на протест за продължаващата почти две години реализация на проекта на ВиК за изграждане на  канализация.  Те казаха, че нямат достъп до домовете си, дишат прах и никой не ги информира кога приключва строителството. Методи Иванов от..

публикувано на 06.08.24 в 10:15

Ремонти в Добрич затварят временно участък от бул. "Трети март"

Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни дейности на уличното платно по ул. “Ген. Колев“ в участъка от ул. “Захари Стоянов“ до Бул.“ Трети март“ в Добрич, се въвежда временна организация за безопасност на движението с частично отбиване в светлата част на денонощието – както следва: ‐  На 07. 08. 2024 г. от 8:00 до 17:00 часа по..

публикувано на 06.08.24 в 09:50
Снимката е илюстративна

Пожар в Психиатричната клиника във Варна отне човешки живот

Пожар в Психиатричната клиника към Университетската болница за активно лечение "Света Марина" във Варна е възникнал снощи около 22.35 часа.  Огънят е бил само в една от стаите на болничното заведение, в която е имало един настанен пациент, който вследствие на получените около 85 % изгаряния е починал.  Причините за пожара са в процес на изясняване и по..

публикувано на 06.08.24 в 09:15