Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Във време на пандемия airbnb имотите са по-привлекателни за туристите

| обновено на 14.12.20 в 13:42

Във време на пандемия airbnb имотите се оказват по-привлекателни за туристите. Това коментира за Радио Варна Красимир Андреев от Асоциацията на наемодателите в България.

По думите му, част от наемодателите в платформи като airbnb - за кратковременно отдаване под наем на жилища дори са реализирали по-големи приходи в сравнение с предпандемичната 2019 г. Иначе, в началото на все още настоящата година, между 10 и 14 хил. по неофициални данни са имотите, които се отдават под наем в България чрез платформата. Колко са те в момента е трудно да се каже.

Големите предизвикателства за наемодателите, но и за отсядащите - предимно български туристи, са освен сривът в туристическия поток - по експертни оценки той се изчислява на 80-90 на сто, но и факта, че през есента и зимата, Варна е град почти без туризъм. Това важи особено за тази година.

Все пак не можем да спрем хората на пътуват, но се налага въвеждането на повече технологии и иновации при настаняването на туристите. Това означава безконтактно настаняване, въвеждането на блокчейн за следене да достъпа и др.

Как се разви пазарът през 2020 в района на Варна, където се отдават под наем близо 2000 имота? Отговорите чуйте в интервюто с него.

Пазарът се саморегулира, но въпреки това остава проблемът със сивия сектор, смята и Руслан Петков - управител и собственик на пропърти мениджмънт компания, която управлява над 40 имота в платформата airbnb във Варна.

Редуцират се най-вече имотите в по-крайните квартали и в по-ниския ценови клас. Част от наемодателите преминават и към т.нар. средносрочно или дългосрочно отдаване под наем, в опит "да закърпят бюджета".

Целият разговор с Руслан Петков може да чуете в звуковия файл.

Как изглежда един "безконтактен" апартамент във Варна може да видите в снимките.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ябълките подобряват паметта

Консумацията на ябълки помага за развитие на паметта. Изследването е публикувано в списание "Stem Cell Reports". Експерти от Университета в Куинсланд и Германския център за невродегенеративни заболявания са провели проучване върху мишки. Те култивирали стволови клетки от мозъка на възрастни мишки и..

публикувано на 27.02.21 в 14:44

В очакване на Баба Марта

Варна отново ще посрещне един от най-обичаните български празници – Баба Марта, с двуметровите Пижо и Пенда, които бяха монтирани на входа на Морската градина. Композицията е дело на Венцислав Марков и Христина Цонкова, възпитаници на Националната художествена академия. Те са изработени от метал - желязо, арматура и ламарина, и са..

публикувано на 27.02.21 в 11:04

Март до 1 градус над нормата и по-малко валежи

Облаците ще се разкъсват на националния празник С близки до нормата температури или до градус над нея се очаква да бъде март тази година. В източната половина на страната обаче ще е относително по-хладно. Средните климатични максимални температури за март са между 9 и 13 градуса, а средните минимални - между -1 и 4 градуса. Във валежно..

публикувано на 27.02.21 в 08:12

Италианско изследване: Ултравиолетовите лъчи убиват заряда на вируса

Ултравиолетовите лъчи могат да угасят до 99,9 на сто от заряда на Sars-CoV-2. Това съобщи в.”Кориере дела сера”, цитирайки изследване на екип италиански учени по медицина и физика от Университета на Милано. То трябва да бъде публикувано тези дни. Екипът е стигнал до извода, че в различни капки, съдържащи вируса, неговият заряд се деактивира..

публикувано на 27.02.21 в 07:52

Да останеш на улицата

Изгонена от квартирата, сама, с багажа.  Това се случва на жена, която е живяла 15 години под наем в блок 23 във варненския квартал "Възраждане".  Случайно я забелязва Вартан Сетракян, който работи в известна куриерска фирма. Вчера сутринта й носи пратка, а по обяд тя е пред входа с целия си багаж.   Чуйте още какво се случва от разказа на Вартан пред..

публикувано на 26.02.21 в 12:19

Счетоводството, съчетано с бродиране "ражда" мартенички

Какво е общото между счетоводството и шиенето на мартеници? Отговорът е много лесен - цифрите помагат да се шие, подобно на гоблените. Още повече, че това хоби помага на човек като Антоанета Сърбова да си почине от тежкия ден, прекаран сред документи и изчисления. Антоанета превръща всяко нещо, до което се докосне в интересно бижу, практичен..

публикувано на 26.02.21 в 06:53
Снимката е с илюстративна цел.

Цените на билетите за крайградските линии с промяна след 6 месеца

Шест месечен срок за анализ определиха съветниците от комисията "Транспорт" преди да бъдат променени евентуално цените за билети и карти за пътуване в крайградските зони. Те разгледаха предложението на кмета на село Тополи Благовест Георгиев за изравняване на цените на картите, които към момента са различни за градските и крайградските зони. Според него..

публикувано на 25.02.21 в 14:47