Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валежите вдигнаха нивото на яз. "Камчия"

язовир "Камчия"
Снимка: wikipedia

Язовир "Камчия" започна да увеличава обема си. Благодарение на обилните валежи от дъжд в Бургаска област 9 млн. куб. метра вода са влезли в язовира само за седмица. Регионът е застрашен от водна криза, тъй като единственият водоизточник в областта намали обема си с близо 80%.

От водоснабдителното дружество заявиха, че прогнозите са оптимистични, тъй като се очакват още валежи.

Обемът му в момента е около 115,5 млн., което наистина ни радва, защото е започнало да вали усилено в Сливенския и Котленския балкан. Река "Камчия" е започнала да вдига ниво, което ще вдигне нивото и на язовир "Камчия", каза Димитър Гюров, управител на ВиК-Бургас.

Средно за района са паднали 86 л/кв.м. Това би могло да намали възможността от обявяване на воден режим в областта през следващата година. В същото време в момента се работи и по проект, който да осигури вода на хората от алтернативни източници.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров издаде заповед, с която до 20 февруари трябва да бъдат готови всички съоръжения към двата язовира "Ахелой" и "Порой". Някои от дейностите ще бъдат извършени до тази дата, други - не. Все пак работатa е доста, но Бургас и областта няма да остане без вода и няма да бъде на режим за лятото, изрази надежда Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас.

Надеждите са за допълни количества валежи от дъжд и сняг, за да се избегне възможността от воден режим по Южното Черноморие, съобщава БНТ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Средищно училище "Димчо Дебелянов" остава със същия статут и през новата учебна година

Общинската стратегия за личностно развитие на учениците и децата в Община Варна, нуждаещи се от допълнителна подкрепа, да се актуализира така, че да бъде адекватна към днешна дата на промените, приети от месец август 2024 г. Това бе гласувано единодушно по време на редовното заседание на Постоянната комисия "Наука и образование" към варненския Общински..

публикувано на 17.09.24 в 15:40

Специализирана операция срещу наркобизнеса във Варна, има задържани

Мащабна специализирана операция срещу производители и разпространители на наркотици тече в момента по Северното Черноморие. Това научи БНР от свои източници. Акцията се провежда от ГДБОП и Прокуратурата. Има задържани няколко души. Провеждат се претърсвания на различни адреси. По неофициална информация са разкрити ниви с канабис и няколко..

публикувано на 17.09.24 в 15:35

Депутатите отложиха за седми път новата методика за изчисляване на таксата за битови отпадъци

Парламентът отложи за седми път новия механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци с промените в Закона за местните данъци и такси, предаде БНР. Предложението е на ГЕРБ-СДС. "За" гласуваха 158 депутати, против бяха трима депутати от ПП-ДБ. НС ще обсъди отлагане на новата такса "Смет" Предложението бе прието и на второ четене - така,..

публикувано на 17.09.24 в 14:54

24 партии и 9 коалиции са регистрирани за изборите на 27 октомври

24 партии и 9 коалиции са финално регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври.  Това съобщи на брифинг говорителят и заместник-председател на Централната избирателна комисия Росица Матева. Матева отбеляза, че подготовката за изборите тече нормално, съобщава БНР. 

публикувано на 17.09.24 в 14:19
Снимката е илюстративна

От днес: Влиза в сила забраната за продажба на вейпове на деца

От днес влиза в сила забраната за продажба и предлагане на деца и младежи под 18 години на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия, както и безникотинови - така наречените вейпове. Това предвиждат законодателните текстове, обнародвани в Държавен вестник. Забранена е и рекламата им по радиото и телевизията.  НС окончателно забрани продажбата на..

публикувано на 17.09.24 в 14:17

На 19 септември уточняват съставите на 38 избирателни комисии в община Балчик

Във връзка с провеждане на избори за народни представители на 27.10.2024 год., Изборен кодекс и сроковете от хронограмата за изборите за народни представители на Централната избирателна комисия, на  19.09.2024 год. от 11.00 ч.  в заседателната зала на Община Балчик - гр. Балчик, пл. "21 септември" № 6, ет. 3, ще се проведат консултации за състава на..

публикувано на 17.09.24 в 14:03

"Градски транспорт" отново на загуба, "Обреди" и "УСХ" с капиталови инвестиции за 2023 г.

Годишните финансови отчети на шест водещи общински търговски дружества приеха днес съветниците от комисията по „Собственост и стопанство“ към варненския Общински съвет. В заседанието участваха 18 от 22-ма съветници в състава на комисията. При отсъстващи петима кворум все пак имаше. Всички дружества имат увеличени разходи за заплати,..

публикувано на 17.09.24 в 13:38