Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Впрягат МВР, пожарна, РЗИ, БАБХ и КЗП в спазването на мерките в магазините

Снимка: Ани Петрова

Търговският бранш иска бърза писта за ваксиниране на хората, работещи в магазините. Това съобщи икономическият министър Лъчезар Борисов след среща с представителите на големите хранителни и нехранителни търговски вериги, предаде репортер на БГНЕС.

От думите на Борисов стана ясно, че за следене спазването на противоепидемичните мерки в магазините влизат екипи на четири служи – Министерство на вътрешните работи (МВР), Регионални здравни инспекции (РЗИ), Агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Комисия за защита на потребителите (КЗП).

Бизнесът и здравните власти могат да седната на една маса и да имат една цел – здравето на хората и запазване на бизнеса, обобщи Борисов постигнатото на срещата. Според него сектор „Търговия“, с изключение на моловете, продължава да работи.

Обединихме се за спазване на противопидемични мерки. Всички поеха ангажимент, заяви министърът и отбеляза, че и към настоящия момент голяма част от търговците са реорганизирали своята дейност – използват много повече дезинфектанти, някои са удължили работното си време, други са назначили повече хора за охрана.

Икономическият министър съобщи, че МВР ще съдейства за спазване на мерките и образуване на опашки пред магазините, особено преди и по празниците.

Бюрата по труда също ще бъдат включение, като ще се използват да бъде осигурена подкрепа на магазините за охраната или друг вид служители при необходимост.

По настояване на търговците в контрола по осъществяване на мерките ще се включат и представители на КЗП. А за хранителните магазините – на БАБХ.

Санкции ще има и за потребители, които не спазват мерките, заяви от своя страна държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В отговор на въпрос на БГНЕС доц. Ангел Кунчев заяви, че проверките ще се правят от смесени екипи, който включва представители на всичките контролни органи, а няма да се налага заловен нарушител да бъде задържан някъде, докато дойде екипът, за да го санкционира. Той уточни, че най-вероятно такъв екип ще може да обиколи по 5-6 магазина в рамките на работния ден и ще реагира допълнително на сигнали. Кунчев каза, че при установяване на нарушения ще бъдат затваряни магазини дори и за няколко часа, а на гражданите ще се съставя акт.

Изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев, увери, че мерките се спазват още от пролетта, а сега дори са надградени.

Матеев каза, че за да се гарантира безопасността на хората и да не се допуска струпване на хора, търговските вериги са удължили своето работно време.

„Тук идват няколко наши опасения, които ние споделихме с нашите партньори от оперативния щаб. Едното е свързано с въвеждзането на дисциплина вътре в самите магазини. Очевидно не е възможно всеки клиент в магазина да бъде охраняван от отделен охранител, няма как. Ако потребителите на магазините не желаят да спазват мерките, самите магазини нямат достатъчно инструменти да направят това. Бихме искали да получим известна подкрепа за по-голямото дисциплиниране на гражданите в самите търговски обекти. Това може да стане с активна комуникационна кампания, към която и ние ще се присъединим“, заяви той и призова хората да спазват всички противоепидемични мерки и да имат още малко търпение докато пристигнат ваксините.

По отношение на мерките извън магазините във всички случаи също ще имаме нужда от подкрепа от страна на държавата. Знаете, че предстоят едни от най-важните празници в годината, очаква се огромно струпване на хора в отворените магазини. Няма как, никой по света да се справи със ситуацията, ако не се обединим всички. Ние смятаме, че това, което би помогнало, освен апел е едно по-силно полицейско присъствие. Това би дисциплинирало поведението на хората, които изчакват своя ред пред магазините“, поиска още той.

Главният изпълнителен директор на Лидл България Милена Драгийска обърна внимание на недостига на персонал.

„Нито хранителните фирми с които работим, нито ние можем от днес за утре да изфабрикуваме допълнително хора. Първо те не са физически налични отчасти, второ голяма част от хората са поразени също от съмненията, страховете си, остават вкъщи. Ние не сме в състояние, ако щете количествено да реагираме с хората“, посочи тя и добави, че появата на полицията действа дисциплиниращо на хората, които чакат да влязат в магазин.

На въпрос на БГНЕС как ще сложат край на опашките както пред магазина, така и пред касите, Драгийска каза, че ще се справят по комплексен начин.

„Естествена бариера са пазарските колички. В редица магазини типичните малки кошници почти са изчезнали, за да може по естествен начин да се спазва дистанция. Второ – чрез спазване на пропусквателния режим“, обясни тя и уточни, че ако математически в един магазин могат да се допуснат до 400 души едновременно, те не пускат повече от 80-100.

В тази посока са поставени и лепенки със призив да се спазва дистанция, както и ролята на охраната, която не стои на нормалното си място, а на входа и на точките, където се струпват хора.

По думите ѝ, ако този "букет" от мерки се спазва, ще постигнем успех. По отношение на хората, чакащи да влязат те могат сами да спазват отстоянието помежду си, но всичко, според нея, е въпрос на това как се възприема настоящата ситуация и всички да сме с едно и също съзнание.

Министър Борисов добави още, че България е поръчала близо 12 млн. ваксини и ще има за всички ваксини. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На първо четене: НС наложи пълна забрана върху продажбата на райски газ

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана върху продажбата, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им, предаде БНР.  Остава разрешена само продажбата за юридически лица за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост..

публикувано на 31.07.24 в 15:55

Във Варна арестуваха 33-годишен журналист на свободна практика за обиди срещу полицай

Служители на Първо Рaйонно управление на полицията във Варна са задържали 33-годишен жител на Велико Търново, журналист на свободна практика, нападнал вербално полицай, който проверявал сигнали за неправилно паркиран автомобил на улица "Струга". Задържаният бил приятел на собственика на автомобила и обиждал и извикания на място патрулен екип.  С..

публикувано на 31.07.24 в 15:17

И днес ще протестират срещу спрения светофар във Варна

Протестът срещу спирането на светофара след кръговото кръстовище на "Почивка" продължава и днес. За втора поредна вечер ще бъде затворен магистралният път "Варна - Златни пясъци", съобщиха за Радио Варна участници в протеста. Спонтанен протест заради спрян светофар след кръговото на "Почивка" към курортите Тази сутрин в 8.45 часа колоната от..

публикувано на 31.07.24 в 15:00

В Добрич създават Фонд за подпомагане лечението на деца, страдащи от редки заболявания

Общинските съветници в Добрич одобриха предложение за създаването на Фонд за подпомагане лечението на деца. Инициативата за създаването му идва от групата съветници на „Възраждане“ в местния парламент. Целта на фонда е да бъдат финансирани деца от общината, страдащи от редки заболявания. Фондът за подпомагане лечението на деца от община Добрич ще..

публикувано на 31.07.24 в 14:41

Една година от встъпването в длъжност: Областният управител на Варна с отчет за управлението си

Областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева представи отчет на работата си за първата година от управлението на Областната администрация.  Създаване на екосистема на доверие, в която всички заинтересовани институции, от държавата и от местната власт в областта, да работят в полза и в интерес на хората. Това е основната и най-голяма цел на..

публикувано на 31.07.24 в 14:35

Народното събрание одобри окончателно актуализацията на бюджета

Народното събрание одобри окончателно актуализацията на държавния бюджет, с която общините ще получат допълнителни суми за свои проекти, предаде БНР. Кметовете на големите градове с районно деление да могат да делегират на районните кметове възлагането и изпълнението на проекти. Спор предизвика искането на депутатите от „Възраждане“, БСП и..

публикувано на 31.07.24 в 14:08
Ръководството на варненската асоциация

Асоциация "Сигурност": Варна не е готова за реакция при извънредна ситуация

Варна може да е пряко засегната от войната в Украйна. Това каза председателят на Варненската асоциация „Сигурност“ Марин Черкезов на среща с медиите. Той напомни, че, по права линие, Варна се намира на 350 километра от Крим и 300 км. от Украйна. Според заместник-председателят на асоциацията Павлин Павлов, заплахата от разширяване на военния..

публикувано на 31.07.24 в 13:58