Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кога се пише оценка и кога отсъствие при онлайн обучение

Снимка: Веселина Киричева

Почти цяла учебна година учениците учат дистанционно. Не се знае дали присъствието в класните стаи ще бъде върнато до края на първия учебен срок или и той, подобно на втория срок от миналата учебна година, ще завърши в онлайн среда. Въпреки опита и скокът, който преживя и продължава да преживява дистанционното образование, все още има случаи, които търсят своето решение. При тяхната поява е най-добре те да бъдат отнесени към училището, в което учи детето или към Регионалното управление на образованието.

Един от проблемите е, дали ученикът трябва да получи двойка, защото не си е включил камерата и микрофона по време на тест или контролно. Отговора потърсихме от Евгения Костадинова, директор на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование в Министерството на културата.

"Оценка винаги, независимо дали в час или при обучение в електронна среда, се пише в резултат на установени постигнати резултати. В този смисъл оценяването трябва да отчита знания и умения на конкретния ученик. Изключената камера и изключеният микрофон не дават възможност да се установи кой е изпитваният и дали той дава индивидуалните решения. Това по-скоро е равносилно на отсъствие от час. Очевидно слаба оценка не може да му се напише, но може да му се напише отсъствие. Няма как за това, че камерата и микрофонът са изключени да се напише оценка."

Когато обаче ученикът натрупа определен брой неизвинени отсъствия, ще се наложи да държи изпит.

"При 25 порцента отсъствие по определен учебен предмет, ученикът ще трябва да се яви на присъствен изпит, за определяне на срочна оценка."

За други частни казуси, които възникват по време на олайн обучението, чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево, следобед студено

Днес до обяд ще е слънчево със слаб югозападен вятър. По-късно следобед от север ще се заоблачи, вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усили, с него бързо ще нахлуе по-студен въздух. Вечерта, предимно в западната част на района, ще превали дъжд, през нощта е възможно да се примесва със сняг. Преобладаващи максимални температури..

публикувано на 27.02.21 в 05:55
Слави Трифонов

Слави Трифонов е водач на листа във Варна

Лидерът на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов повежда листа във Варна. Това съобщи самият той по телевизия „7/8“ и в официалната си фейсбук страница, където представи и останалите си кандидати. В социалната мрежа той разкри и имената на  други членове на екипа на партията си, сред които са имунологът проф. Андрей Чорбанов и икономистът Мика..

публикувано на 26.02.21 в 21:10

Финансовата комисия одобри проектобюджета на Община Варна за 2021 година

След множество дебати, продължили повече от 4 часа, съветниците от ПК „Финанси и бюджет” одобриха проектобюджета на Община Варна за 2021 година. Той възлиза на 556.7 млн. лева, от които 68 млн. лева се осигуряват с европейско финансиране. Приходите са в размер на 488.07 млн. лева. От тях 279.1 млн. лева, което е 57,1% от общия бюджет,..

публикувано на 26.02.21 в 18:12

Кои забрани отпадат от 1 март?

От 1 март се разрешава провеждането на присъствени учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания. Това се казва в заповед на  министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, издадена днес. Със същата заповед се допуска провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни..

публикувано на 26.02.21 в 17:37

Експерт: Не отлагайте паспортизацията на сградите за последния момент - ще излезе по-скъпо

Не трябва да отлагаме паспортизацията на сградите за последния момент, тъй като ще ни излезе по-скъпо . Срокът за създаване на технически паспорти изтича 2022г. , каза Кристиана Атанасова, юрист и професионален домоуправител. По нейни думи срокът е удължаван неколкократно и всички специалисти са на мнение, че няма да бъде удължаван отново.  Тя..

публикувано на 26.02.21 в 16:30

Излъчват онлайн празничен концерт за Трети март

Празничният концерт-спектакъл „Аз българин съм се родил“ по повод националния празник на България - Трети март, ще се излъчва онлайн, заради епидемична обстановка. В програмата ще участват подготвителната група при детски танцов ансамбъл „Зорница“, фолклорния танцов театър "Родина" при НЧ „Отец Паисий“, представителния танцов ансамбъл при СУ за ХНИ..

публикувано на 26.02.21 в 14:39

С последно поколение скенер диагностицират пациентите в УМБАЛ "Св. Марина"

С последно поколение скенер ще диагностицират пациентите в УМБАЛ "Св. Марина". Здравният министър даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф.  С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб. УМБАЛ „Св. Марина“ изнесе на..

публикувано на 26.02.21 в 13:27