Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Проблем в зърнопроизводството у нас не е сушата, а чуждите сортове

Снимка: БГНЕС

Големият проблем в зърнопроизводството в България е не толкова сушата, колкото факта, че около 90 на сто от площите, засяти с пшеница в страната вече са чужди сортове, които изискват повече продуктивна влага. , това коментира професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево, цитиран от БТА.

На практика, това означава, че зърното, което масово се сее у нас, не е изцяло съобразено с климатичните условия в България и това води до спад в добивите.

По думите му,  2020-а година, която със сушата свали производството на пшеница в Добруджа, не е прецедент. Подобна ситуация в региона - с много оскъдни валежи, се повтаря през седем-осем години. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: Доган се намира или в Русия, или в имение в Родопите

Ахмед Доган се намира или в Русия, или в имение в Родопите. Това каза за Радио Варна бившият зам.-председател на ДПС и лидер на НДПС Гюнер Тахир. Според него, войната в движението не е за политически идеи, а за пари и влияние. „Почетният лидер на движението е виновен за конфликта, защото направи Пеевски съпредседател и допусна този дуализъм в..

публикувано на 10.09.24 в 15:54

Въздушната линейка отива на сервиз, ще я заместват военни хеликоптери

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева проведе разговор с министъра на отбраната Атанас Запрянов , за да се увери в готовността за използването на военен въздушен транспорт в случай на необходимост от оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Поводът е предстоящите задължителни мероприятия за техническо обслужване на медицинския..

публикувано на 10.09.24 в 15:52
Добрич

Как жителите на област Добрич гледат на случващото се в политическия живот на страната?

Една от най-отдалечените от централната власт области в страната – Добрич, продължава своето изоставане по редица показатели . Средната работна заплата по данни на Националния статистически институт я нарежда на 13-то място отдолу нагоре, въпреки че областният център е  деветият по големина в България. Област Добрич се подрежда и на незавидната втора..

публикувано на 10.09.24 в 15:10

Протестът на жителите в местност Пчелина без резултат, готови са да блокират улици

Лошото състояние на пътната инфраструктура продължава да е огромен проблем за живеещите в местността Пчелина, които се оплакват от труден достъп до домовете си. П ротестиращи в Пчелина: Не издържаме вече! Фирмата-изпълнител: До 6 септември улиците ще бъдат възстановен Месец след протеста им, обещанията от страна на пътната фирма, че улиците ще бъдат..

публикувано на 10.09.24 в 15:00

3362 пожара във Варна и региона от началото на годината

От началото на годината досега на територията на Варна и областта са станали 3362 пожара, има петима загинали, 18 са пострадалите. 1 000 декара пасища и сухи треви и 1500 декара гори са изгорели по време на пожарите до селата Припек и Слънчево. Това съобщи старши комисар Тихомир Тотев, директор на Областната дирекция противопожарна безопасност и..

публикувано на 10.09.24 в 12:30
Стефан и Максим след успешното приключване на експедицията

Българи прекосиха Северния ледовит океан с гребна лодка

Българи са първите в света, които прекосиха Северния ледовит океан с гребна лодка. Стефан и Максим Иванови са баща и син, които и преди са се впускали в екстремни експедиции с лодката "Неверест". Те притежават 10 рекорда на "Гинес". С това прекосяване са на път да завоюват още няколко рекорда, съобщава Нова тв. Стефан и Максим са..

публикувано на 10.09.24 в 11:37

Вече полагат настилка на пътя между Горна и Долна Трака (СНИМКИ)

Вече текат дейностите по изграждане на пътната настилка на ул. "Арх. Манол Йорданов", която свързва Горна и Долна Трака. Припомняме, ВиК приключи работа по прокарване на канализацията в района в средата на юли. Крайният срок, който обявиха от общината за финализиране на ремонта на пътя, е  краят на септември. След като отсечката бъде възстановена, ще..

публикувано на 10.09.24 в 11:05