Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Най-страдащи на празник са самотните хора

2
Снимка: Архив

Празниците са особено време от календара. 

За някои хора те са пир и бурни тържества, за други...тишина, за да надникнат в дълбините на душата си, извън ежедневния ритъм и бита на делника. 


Със сигурност за целия свят 2020 беше странна, различна, трудна и непредвидима година.

 Тя накара песимистите да са още по-черногледи, оптимистите да станат реалисти, а най-смелите от тях да продължават да очакват чудеса.


 Ваня Славова попита психолога Магдалена Пюскюлева за съвети как да преодолеем кризата на празника, ако сме от категорията хора сами вкъщи:

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Морето като стихия

Необятната синева на морето, маранята на замъгления хоризонт, където вода и небе се сливат, уханието на водорасли, ситният пясък, който полепва по краката ти и не иска да се отмие са само малка част от притегателната му мощ. Морето дава много, но и много може да отнема, затова и към него трябва да се гледа с нужното уважение и с готовност на компромиси..

обновено на 08.06.23 в 19:30

Ученици от Математическата гимназия във Варна станаха републикански шампиони по шахмат

Ученици от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ станаха републикански шампион на България по шахмат във възрастта V-VII клас. Мартин Димитров спечели и златен индивидуален медал на първа дъска за максимум победи 9 от 9.  Останалите негови съотборници по реда на дъските са Никола Петров, VI "б" клас, Лев Беленкий, VI  "в" клас и Теа..

публикувано на 08.06.23 в 19:00

140-годишният Темелков хан в Балчик се възражда четвърт век след големия пожар

След като миналата година започнаха укрепителни дейности на частично запазения Темелковия хан - една от най-старите сгради в Балчик и паметник на културата от местно значение, вече я виждаме завършена отвън. Тя се намира на главната улица "Черно море", недалеч от храм "Св. Георги". Темелковият хан имаше 11 наследници и от последното десетилетие на..

публикувано на 08.06.23 в 16:31

Доставка на стоки до дома в село Куманово

В село Куманово няма аптека - най-близката е във Варна.  Няма и лекар, най-близкият е в село Кичево. Но пък има два хранителни магазина - и двата семеен бизнес. Двата са на стотина метра разстояние един от друг. Разликата помежду им е, че единият магазин прави доставка до домовете на хранителни стоки. Още по темата от..

публикувано на 08.06.23 в 12:36

8 юни - Световен ден на океаните

Проектът "Океан" координира Световния ден на океаните, който се отбелязва на 8 юни, през последните 17 години. Това е изключително важен екологичен въпрос. От сините дълбини получаваме както храни, така и лекарства, а те помагат за поддържане на климата в нормално състояние. Освен това е известно, че водата е "белите дробове на Земята" - оказва се, че..

публикувано на 08.06.23 в 08:45

Започват летните занимания за деца в читалището в село Оброчище

Инициативата е за втора година и дава възможност на децата от 6 до 14-годишна възраст да се забавляват през лятото. Заниманията са безплатни и включват четене на книги, игри, състезания, походи, рисуване, занимания по българска шевица, работа с хартия, изработване на маски с любими приказни герои, прожекции на детски филми, опознаване на родния..

публикувано на 07.06.23 в 15:00

Ученичка от Добрич проучва и представя архитектурното богатство на града си

Единадесетокласничката от Добрич Адриана Уллах е автор на проекта „Живо минало за живо бъдеще“, чиято цел е да запознае жителите и гостите на града със старите сгради. Тя е събрала и издирила материали за близо 30 къщи, останали още от турско и румънско време, но си е поставила за цел да проучи всички 59 стари къщи в Добрич. Някои от тях са..

публикувано на 07.06.23 в 11:22