Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселина Стоилова, омбудсман на хората с увреждания: Изпитанието е с цел да ни направи по-добри

Имения си ден празнува днес, в деня на Св.Василий, Веселина Стоилова, омбудсманът на хората с увреждания във Варна, които са хиляди. Ежедневието й вече 16-т години е изпълнено с това да отстоява правата им пред институциите. Кръстена е на дядо си Вълчо. Въпреки, че самата тя е с увредено зрение, е оптимист по природа и приема житейските предизвикателства смело. Нейният позитивизъм и изкуството й помагат да се справи и с коронавируса. Как празнува днес тя разказа в празничното предаване "Новият ден" на 1-ви януари:

Г-жо Стоилова Честита нова година и честит имен ден! За вас 1-ви януари е двоен празник, как го отбелязвате и с какво чувство посрещате Новата година?
С чувство на оптимизъм, на надежда. С чувство, че Новата година ще бъде по-добра! Винаги посрещам по този начин, защото аз съм оптимистичен човек по начало, пък личния празник е нещо като продължение, защото всъщност празникът не свършва, а продължава от Новата година директно преминаваме към празнуването на имения ми ден, въпреки че аз съм кръстена на дядо ми Вълчо.
Как празнувате, имате ли ястие, което приготвяте традиционно или някакъв свой ритуал?
Обикновено празнуваме с близките, със семейството. На имения ден има целувки, има вкусни неща и много радост.
Тази година, сме в пандемия, по-малко гости ли ще посрещнете, това ще направи ли празника ви по-различен?
Да, гостите са по-малко. Имам дъщеря и зет, които живеят в чужбина, с тях се поздравяваме виртуално, така беше и на Коледа. Но важното е да сме живи и здрави, сега разстоянията на са толкова голям проблем, защото има различни комуникации. Лошото е, че се позатворихме, като се срещнем с близки хора, с познати не смеем да се прегърнем, да се доближим. Но аз мисля, че това ще мине, това е изпитание, което най-вероятно има за цел да ни направи по-добри!
Вие вече сте минала през това изпитание, споделихте в предварителния ни разговор, че познавате Ковид-19 от първо лице.
Запознахме се, за съжаление или може би не за съжаление, защото както казват българите "Всяко зло за добро", тоест човек когато губи не знае какво печели. Всъщност, може би спечелихме опит и по-голяма увереност, че няма да се разболеем повече от коронавирус. Беше доста тежко при мен, аз имам съпътстващи заболявания, но най-важното нещо е човек да не  си  губи вярата и духа. Да се старае по време на болестта да не губи надежда, а да се моли и молитвата трябва да бъде не "Не искам да съм болен", а "Искам да съм здрав". За да бъде посланието позитивно! Освен това дихателните упражнения са много полезни, защото както знаем при Ковид-19 имаме затруднения с дишането, помагат също хубавата музика, хубавата книга, защото не мислиш за болестта. Аз изработвам различни неща, приложното изкуство също е изключително ползотворно като арттерапия. Това мога да посъветвам хората - да не се поддават на болестта, да не казва тя какво да се случва, а ние да казваме!
На какво ни научи Ковид-19, вие дадохте своите положителни практики, но като общество добихме ли някои добре навици, да кажем повече самоуважение и уважение личното си пространство на другия?    
Надявам се, че наистина хората станаха по-добри, защото видяхме че не всичко е пари, че не всичко е пътуване и че можем да си направим празника в домашна обстановка, да си украсиш елха, да си приготвиш домашна храна. Аз някак си не ги харесвам тези масови посрещания на площада на Нова година. Вярно, че има много самотни хора, за които може би това е единственото развлечение между други. Но някак си са много хаотични, някак несигурни. като че ли хората се ориентираха към по-истинските неща, към семейството, към дома.
За какво вдигате наздравица днес?
Най-вече да сме здрави, да сме силни, да сме спокойни. Особено на хората с увреждания, бих искала да пожелая никога да не падат духом! Защото колкото и да е труден животът, той ни е подарък и най-хубавото нещо е да му се радваме и да живеем днес. Защото не знаем какво ще стане утре, но когато стане утре ние да кажем животът беше добър, животът беше пълноценен, аз съм щастлив.

Благодаря ви, че споделихте празника си със слушателите на Радио Варна. Екипът ни ви пожелава щастлива и плодотворна Нова година!
Много благодаря! Това е любимото ми радио, с Радио Варна започва денят ми, с Радио Варна завършва, така че вие сте ми спътник в живота!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 05.08.24 в 09:00

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио е подредена на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три години от влизането на..

публикувано на 04.08.24 в 07:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток, заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнеса там. Имаме над 1000-км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20