Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Приключението България” на Поли и Лорен

| обновено на 07.01.21 в 06:55
3
Поли и Лорен Барг в Канада.

По някое време през 2020 г. една българка, омъжена в Канада – Павлина Барг и съпругът и Лорен Барг, решават да зарежат всичко в Калгари, където живеят и да "поприключенстват в България".

Продават къщата, половината имущество, едната кола... събират живота си в "цифром и словом" два куфара, вземат кучето и пристигат в България. С идеята, че ще останат да живеят тук една година!

Сред нещата, които изненадват Поли и Лорен в България след като известно време се борят с jetlag-a и се будят по канадско време около 3 през нощта, е произходът на храната – репички от Италия, салата Айсберг от Испания, пипер от Турция, ябълки от Северна Македония, домати от Албания, круши от Южна Африка, банани от Еквадор...“В Канада е голяма скука в това отношение – всичко е или от САЩ, или от Мексико“, уточнява Павлина.

И разбира се, всички Е-та в храната, които открива, когато влезе в магазин. В Канада лесно се намират чисти неща, а тук се чувствам в “шах и мат”, допълва още тя.

И още, голямото предизвикателство оказва се, ще бъде за съпругът ѝ, който макар и да може да чете, все още трудно разбира забързаният български говор. Клатенето на главата наобратно, намръщените лица са нещо, което той вече е виждал при предишните им посещения у нас.

Това, което ще им липсва е добре уреденият живот в Канада, но след среща – макар и в отвъдморски условия с българските институции и любимата ни балканска бюрокрация, вече са подготвени психически и за срещите с нея на българска почва.

 Решението на Поли и Лорен е изненада за семейстовото и приятелите им. То обаче е добре обосновано и следва плавния поток на живота.

„Причината е, че аз и съпругът ми се озовахме в края на един важен етап от живота си. Децата ни пораснаха, напуснаха дома. Едното работи, а другото вече е в университет. Вече не зависят толкова много от нас и финансово и в друг аспект. Ние сме сравнително млади и вече разполагаме с времето си.

Това ни накара да се замислим отсега накъде. Нито аз, нито съпругът ми имаме такива кариери, професионален живот, който да изисква изкачване на кариерни стълбици и това всъщност ни даде свобода да сложим временно край на работата.  Продадохме къщата си, половината от имуществото си, едната си кола. Решихме просто да си дадем почивка, да си дадем шанса да започнем отначало след 1 година“, казва Поли.

И двамата са водени от идеята, че трябва да забавят темпото и да се радват на по-простичките неща в живота.

Очакванията им са в България да си поемат дъх, да презаредят батериите. Да се отдадат на едно ново търсене.

Да си отговорят на въпросите какво следва оттук нататък.  

„В нас се породи желанието да опростим живота си.Защото и ние бяхме от многото хора, които гонят следващото нещо - имахме голям дом, две коли и прочее. Но просто разбрахме, че не е важно с колко разполага човек, а, че най-ценното е да имаме един друг.

По-малко притежание, означава по-малко притеснения - по-малко стрес, дава ти свобода.“

За мотивите и изненадите от живота им тук, който е планиран да бъде приключение в рамките на една година Павлина Барг може да чуете в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 17.07.24 в 17:28

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40