Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бездомни от други населени места ще бъдат настанявани за по-дълго време в приюта във Варна

Нова услуга „Приют“ за бездомните хора планира да разкрие община Варна от следващата година. Тя ще дава възможност общината да настанява за по-дълъг период от време бездомни хора от други населени места, които според сегашните условия имат право на престой в местния приют само 7 дни, каза за Радио Варна Таня Василева, директор на общинската дирекция „Социални дейности“. За целта ще бъде направен ремонт на общежитие А на бившото СУПЦ, което се намира на ул. „Петко Стайнов“ №7.

Социалната услуга „Приют“  ще е с капацитет 50 места и ще надгражда досегашната. Ще бъде реализирана по  ОП „Развитие на човешките ресурси“. Срокът за изпълнение на планираните дейности е 16 месеца, които започват от 1 март 2022 година. Финансирането, в размер на 288 450 лв., е безвъзмездно, каза още Таня Василева. 

От миналата година в Приюта за временно настаняване се приемат хора само с отрицателен PCR тест, който е безплатен за бездомните и се поема от РЗИ-Варна, припомни Василева. До сега такъв тест е направен на 11 души и на всички е бил отрицателен, допълни тя. Създадена е организация новопостъпилите да преминава през ковид-зоните във Варна, където им се прави медицински преглед и антигенен тест,  който бе приравнен като PCR тестът, след което нуждаещите се настаняват в приюта.

Освен осигуряване на подслон, храна и дрехи община Варна оказва съдействие на бездомните да си намерят работа, да се явят на ТЕЛК, ако са във влошено здравословно състояние, както и да подават документи за настаняване в специализирани институции, каза още Василева. През миналата година са успели да намерят работа на 20 човека - предимно охранители, готвачи, санитари, монтьори, общи работници и хигиенисти. 19 души са се явили на ТЕЛК и вече получават инвалидна пенсия. 28 души са настанени в дом за стари хора или в дом за пълнолетни лица с физически увреждания.

60 души са настанени в момента в Приюта за бездомни лица във Варна, чийто капацитет е за 100 души, каза още Таня Василева. Той беше разкрит през 2013 година и до днес през него са преминали близо 1600 души.ВИЖТЕ ОЩЕ

Предаваме капачки в помощ на недоносените бебета тази събота

Мащабно събитие за събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносените бебета организират тази събота във Варна. Кампанията под наслов "Аз Вярвам и Помагам", която стартира от град Варна през 2015г.,  тази седмица ще се състои на 17 април 2021 (Събота) от 9 ч до 15 ч на площада пред Катедрален храм "Св. Успение Богородично". Всеки желаещ ще има..

обновено на 16.04.21 в 17:11

Депутатите гласуваха Бойко Борисов да се яви на 21 април в парламента

Депутатите задължиха премиера Бойко Борисов да се яви на 21.04 в парламента, за да представи Националния план за развитие и устойчивост на България. Решението беше взето със 135 гласа "за". Единствените против бяха от ГЕРБ, които поискаха прегласуване. Последваха възгласи и викове в залата. 145 от депутатите подкрепиха искането на второто..

публикувано на 16.04.21 в 16:42

Средният осигурителен доход за февруари е 1149,49 лева

Размерът на средния осигурителен доход за страната за месец февруари 2021 г. е 1149,49 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.03.2020 г. до 28.02.2021 г. е 1088,23 лв., съобщиха от НОИ. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии..

публикувано на 16.04.21 в 16:16

Президентът започва консултации за съставяне на нов кабинет в понеделник

В съответствие с Конституцията - чл. 99, ал. 1, президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание , преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях. Предвидените в Конституцията консултации с парламентарните групи ще..

публикувано на 16.04.21 в 15:27

Курсанти от Морското училище ще направят пролетно почистват около храмовете във Варна

Пролетно почистване ще се проведе утре (17.04., събота) около храмовете „Св. Николай Чудотворец“, „Свети Архангел Михаил“, „Света Петка“ и „Светни Атанасий“ . Организатори на акцията преди Великденските празници са Висшето Военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, съвместно с Варненската и Великопреславска митрополия. Ще бъдат осигурени чували и ръкавици..

публикувано на 16.04.21 в 14:57

Парламентът създаде комисия за проверка на предишното управление

Депутатите създадоха специална комисия, която да провери предишното управление. 214 депутати подкрепиха предложението. Думата "ревизия" в името на комисията бе гласувано да бъде заменена с "проверка".  Мая Манолова е председател на временната комисия за проверка на злоупотреби. Първоначалното предложение на "Изправи се! Мутри вън!" беше комисията да..

публикувано на 16.04.21 в 14:47

За covid-19 пандемията вярваме най-много на лекари и експерти, по-малко на властите

#COVID19 пандемията засили здравната несигурност, в която живеем повече от година, тласна повече хора към бедност и задълбочи социалните неравенства. Различни новини, информации, слухове... Всички те "биещи се" често едни с други. Понякога дори пълни с грешки и сериозна дезинформация. Един от начините да се преборим с това, но също така и да..

обновено на 16.04.21 в 13:56