Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Емил Радев: Мерките по Регламента за защита на бюджета на ЕС трябва да бъдат пропорционални

Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП

От началото на годината за страните от Европейския съюз влезе в сила регламентът за защита на средствата на общността от злоупотреби от страна на правителствата на държавите, които нарушават принципите на правовата държава. 

Изключително важно е, че успяхме да договорим регламента така, че идентифицирането на нарушенията на принципите на правовата държава да бъде на базата на задълбочена оценка от страна на ЕК. Тази оценка трябва да бъде обективна, безпристрастна и справедлива и да отчита информацията от всички налични източници, като Съда на ЕС, годишните доклади за Общоевропейския механизъм за върховенството на закона, Европейската прокуратура, ОЛАФ и др. Мерките трябва да бъдат пропорционални и да се налагат когато другите процедури, предвидени в законодателството на ЕС, не биха позволили по-ефективна защита на бюджета на ЕС, каза за Радио Варна евродепутатът Емил Радев.

Повече по темата – в интервюто на Даниела Стойнова:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваксинират ли се хората на село?

Зеленият сертификат, станал необходим за достъп до големи търговски обекти, заведения и културни институции, не се оказва необходим за болшинството жители на малките населени места в България.  В по-голямата част от българските села няма кафенета, ресторанти, киносалони, камо ли големи търговски центрове и фитнеси... Оказва ли това влияние на..

публикувано на 28.10.21 в 17:34

Увеличават се болните от COVID-19 във Варна

Увеличават се болните от COVID-19 във Варна и областта.  Коефициентът на заболяемост е 1059 на 100 000  към днешна дата. Това стана ясно на брифинг в областната администрация, на който бе съобщена актуалната информация по повод разпространението на коронавируса.   644 са разкритите легла за лечение на COVID-19 в областта, от тях 54 са за интензивни..

публикувано на 28.10.21 в 16:49

МОН: Връщането на малките ученици в клас ще бъде обявено поне 2 дни предварително

Възстановяването на присъствените занятия за учениците от I до IV клас там, където те са прекратени поради епидемичната вълна, ще бъде оповестено поне два дни предварително. Родителите и учителите ще имат възможност да се подготвят, съобщиха от Министерство на образованието. Връщането в училище при толкова високи стойности на общата заболяемост ще..

публикувано на 28.10.21 в 16:33

Приет е план за поддържане на площадките за игра в община Балчик

Общинският съвет в Балчик утвърди План за контрол и поддържане на площадките за игра на територията на община Балчик, с който се определя редът, средствата, срокове и отговорници, график за  извършване на периодичен и годишен основен контрол. Целта е да се подобри безопасността на обществено достъпните площадки за игра. За своевременно отстраняване..

публикувано на 28.10.21 в 16:11

Протестно шествие на ресторантьорите срещу "зеления сертификат" блокира ключови кръстовища във Варна (Снимки и Видео)

Стотици служители и собственици на заведения преминаха в протестно шествие по улиците на Варна срещу мерките и зелените сертификати. Те казаха, че мерките не са за всички, а те ежедневно губят клиенти, а  следователно и приходи. Да бъдат променени условията за издаване на сертификата, поискаха от бранша. По думите на един от говорителите на протеста..

публикувано на 28.10.21 в 15:12

Заболеваемост от над 1100 на 100 000 население в две общини в област Добрич

Две общини в област Добрич – Каварна и Шабла са с тревожен ръст от над 1100 заразени с COVID-19 на 100 000 население. Данните за поставените ваксини в областта показват увеличение, като за вчерашния ден те са 592 дози. Със заповед на РЗИ се увеличават леглата в Ковид сектора на МБАЛ Балчик. Натискът в здравните заведения в област Добрич расте, а..

публикувано на 28.10.21 в 14:47

Наградиха пожарникарите, евакуирали екипажа на "Вера Су"

Девет пожарникари бяха наградени с грамоти и парична сума от главен комисар Николай Николов, директор на ГДПАБ за участието им в евакуирането на екипажа на кораба Вера Су.  Главен комисар Николов посочи, че по този начин престижът на професията продължава да се утвърждава в обществото. Един от наградените е и директорът пожарната в Добрич Дарин..

публикувано на 28.10.21 в 14:28