Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Близо 400 пойни и тундрови лебеди намериха убежище в Шабленското и Дуранкулашкото езеро

| обновено на 12.01.21 в 12:25
Снимка: БГНЕС

В топлата зима близо 400 пойни и тундрови лебеди намериха убежище в Шабленското и Дуранкулашкото езеро, което в такава голяма численост не се е случвало поне от десетилетие, съобщи Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. По думите му красивите пернати обикновено спират за кратка почивка във влажната зона и продължават за Бургаския залив и делтата на Марица в Северна Гърция. Тази зима лебедите гостуват в Приморска Добруджа близо месец.

Подробностите чуйте от репортажа на Албена Иванова:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна и Бургас рекламират родното Черноморие с общо видео

Варна и Бургас рекламират родното Черноморие с общо видео. Понякога между тях има благородна и полезна конкуренция, но Варна и Бургас винаги са готови да работят заедно за общия интерес. Сега моментът е такъв, казват инициаторите. Туризмът е важен и за двата града. Водени от желанието да рекламират не само себе си, а страната и родното Черноморие,..

публикувано на 03.08.21 в 17:49

Варна се включва в Световната седмица на кърменето

Световната седмица на кърменето се провежда в момента в редица държави по цял свят. Глобалната инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето се провежда за 29-и път и ще продължи до 7 август. Мотото на кампанията за 2021 г. е: „Защитата на кърменето: споделена отговорност“ . Целта е отново да се фокусира вниманието на обществото..

обновено на 03.08.21 в 14:02

3 август - Световен ден на динята

3 август е Световният ден на динята. Около 92% от масата на динята е вода – това е най-високият процент сред плодовете, заради което тя може да утоли не само глад, но и жажда. Празникът се отбелязва най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки. В различните райони в..

публикувано на 03.08.21 в 10:21

Доброволци ще облагородяват паметници в Морската градина

Първото по рода си у нас кадетско училище „Генерал Владимир Вазов” започва инициатива за почистване и облагородяване на няколко паметника в Морската градина във Варна. „Предвиждаме почистването и облагородяването на пространствата около Паметника на граничарите, Голямата могила до Пантеона и оръдието до Военноморския музей. Целта е да..

публикувано на 03.08.21 в 09:51

„Лесна работа“: Образи от „Галерия на щастието“

Здравейте и чудесен август! Нали знаете, това е месецът на щастливите хора? Нещо като принцът на фрешовете и смутитата, най-големият комплекс от витамини за годината. През август всичко изглежда по-привлекателно. Сякаш животът весело намига изпод козирката на капитанската шапка и хората, способни на щастие, много се забавляват. Имам и друга..

публикувано на 02.08.21 в 17:19

118 г. от Илинденско-преображенската епопея

На 2 август преди 118 години избухва Илинденско-Преображенското въстание. Илинденско-Преображенско въстание от 1903 г. в Македония и Одринско е връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Организатор на въстанието е Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация (ВМОРО). През януари 1903 г. част от..

публикувано на 02.08.21 в 10:37

Развенчаха мита за пиенето на вода

Един от най-популярните митове относно консумацията на вода е, че когато се изчислява количеството, се има предвид само изпитата чиста вода. Това, обаче, не отговаря на истината, смята ендокринологът Уляна Румянцева. Според нея трябва да се гледа цялото количество течност, което се поема през деня, включително чай, кафе, сок и бульонът в..

публикувано на 01.08.21 в 15:59