Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С "Отело" Варненският театър започва днес новата 2021 година

„Отело“ от Шекспир е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския театър. Един многопластов прочит на вечния сюжет за любовта, ревността и предателството, който изтъкнатият режисьор Пламен Марков превръща във вълнуващо и неочаквано представление.

На това внушение са подчинени също сценографията на Мира Каланова, костюмите на Габриела Кърджилова и музиката на Петя Диманова, както и артистичните постижения на целия екип, сред който се открояват Симеон Лютаков в ролята на Отело, Пенко Господинов в ролята на Яго и младата Полина Недкова в ролята на Дездемона. 

Това е едва третата постановка в историята на театъра. Тя идва почти век след първата на Стоян Бъчваров (1922-1923), което я прави още по-интересна. За влиянието на пандемията върху театъра, погледа върху изкуството и натоварени ли са постановките с ново значение заради суровата действителност, разговаряхме с режисьора Пламен Марков.

"Театърът по принцип е изкуство, което независимо кога е написана пиесата, тя се възприема от публиката тук и сега. Т.е. асоциациите, които тя предизвиква, до голяма степен са съвременни. Съвременната ситуация проявява най-различни неща, които са се случвали по-отдавна по различен начин. Спомням си, че в "Големанов", когато се говореше за Народното събрание и министрите, имаше амбиции и хора, които искат това да се съкрати, това ад се махне. И обясненията, че става дума за предишното Народно събрание, не обяснява нищо. Публиката се смее, защото прави асоциация със съвременното Народно събрание."

Повече от Пламен Марков чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на отворените врати в НУИ "Д. Христов" - на 6 февруари

С едно стегнато организирано събитие най-артистичното варненско училище ще отговори на любопитството на деца и родители, които обмислят кандидатстване през тази година. Превърналият се в традиция Ден на отворените врати на НУИ „Добри Христов“ ще се проведе на 6 февруари, събота, като съчетае гостоприемството с актуалните изисквания за здравна..

публикувано на 28.01.21 в 11:23

Учредяват Асоциация на частните театрални школи за деца и юноши

Асоциация на частните театрални школи за деца и юноши ще бъде основана до края на януари. Учредители са 13 организации от цялата страна.  Целта им е да стане по-видима тяхната работа с подрастващите, а в пандемичната ситуация - да намерят и нови възможности за финансиране. По правило школите се издържат предимно от такси. Те желаят дългосрочно..

публикувано на 28.01.21 в 10:37

Оцеляването на малките и независими кина е под въпрос

Оцеляването на малките и независими кина, които не са част от големите вериги, ще е истинско чудо. Пустеещи салони, освободен персонал, липса на яснота кога бизнесът ще започне да функционира нормално. Неясно е и бъдещето, пред което е изправено и кино „Петър Слабаков” в Каварна. То е единственото, което работи в този регион на страната. И беше доста..

публикувано на 27.01.21 в 15:49

Фотоконкурс "Зима в Провадия" обяви читалище "Алеко Константинов"

Снегът, който толкова чакахме да завали, ни даде повод да си припомним красивата бяла зима, каквато отдавна не сме виждали в Източна България. Истинска зима е навън, а за любителите на фотографията – добра възможност както да направят уникални снимки, така и с най-добрата от тях да се включат в тематичния фотоконкурс, който обяви Народно читалище..

публикувано на 27.01.21 в 12:49

Фотоизложбата „Осъдени на Свободата” гостува в Областна администрация Добрич

Регионалният исторически музей в Добрич гостува на Областната администрация с фотоизложбата „Осъдени на Свободата”. Поводът е 143-годишнината от Освобождението на Хаджиоглу Пазарджик /27 януари 1878/ и националният празник 3 март. Петте фото-пана представят процесите, случващи се в Българските земи в края на 18-ти и началото на 19-ти век, довели до..

публикувано на 26.01.21 в 16:12

Фонд "Култура" на Община Варна набира проектни предложения за 2021г.

Фонд "Култура" на Община Варна обявява първа сесия за набиране на проектни предложения, които ще се реализират в периода от 10 март до 1 юли 2021. Срокът за кандидатстване е до 25 февруари включително. Кандидатстването е само по електронен път на адрес:  fund.varnaculture.bg Срокът за подаване на заявление за достъп до електронната система e до 25..

публикувано на 26.01.21 в 15:40

Писателят Людмил Станев с литературната награда "Стоян Михайловски"

Варненският писател Людмил Станев, който е и автор и водещ на предаването на Радио Варна "Морска гара" е тазгодишният носител на литературната награда "Стоян Михайловски". Присъждането на най-високото отличие на община Елена на талантливи български писатели и публицисти е с решение на Общинския съвет на сесия през януари и е във връзка с рождената..

публикувано на 26.01.21 в 08:29