Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Когато любовта към киното говори

3
Кадър от филма "Курортен сън"
Снимка: РБ "П.Славейков"-Варна

Първият варненец, снимал филми, е Панайот Кенков. Именно във Варна той основава и първият български киноклуб.

Спомняме си за него в Деня на българското кино – 13 януари. Датата не е избрана случайно. На 13 януари 1915 г. в първото столично кино "Модерен театър" се състои публичната премиера на първия български игрален филм "Българан е галант". Сценарист и режисьор на немия черно-бял филм е легендарният пионер на българското кино Васил Гендов.

По повод празника Изпълнителна агенция Национален филмов център прави жест към българските зрители с безплатни прожекции в интернет.В сряда, в часовия пояс 16.00 – 24.00 ч. на платформата www.neterra.tv/plus ще могат да се видят свободно 16 документални и 23 пълнометражни игрални български филма от последните години. Сред тях са продукции като „Безкрайната градина“, „Маймуна“, „Диви и щастливи“, „Писма от Антарктида“, „Слава“, „Посоки“, документалните филми на АГИТПРОП, Найо Тицин и още много други.

Но да се върнем към първите стъпки на седмото изкуство във Варна. Панайот Кенков е роден на 16 август 1899 г. във Варна. Баща му Христо Кенков е строителен предприемач. Родителите му искат Панайот и брат му Коста да учат инженерство, за да пометат семейното строително акционерно дружество. Братята Кенкови обаче от деца се вълнуват от изкуство – Панайот устройва представления с „магически фенер“, рисува, свири на пиано, харесва фотографията, а най-голямата му мечта е да притежава собствен прожекционен апарат.

През 1911 г. Коста заминава да учи в Париж и оттам изпраща на брат си френски киносписания и книги за самообучение.

През 1920 г. Панайот Кенков завършва Търговската гимназия във Варна, а през 1924 г. се дипломира във Висшия педагогчески институт, специалност „Физика и математика“. По настояване на баща си става банков чиновник, а в свободното си време изработва илюстровани картички.

През 1924 г., подпомогнат от приятели, Панайот Кенков основава Дружество на кинолюбителите – първият български киноклуб.

Първата продукция на „Филмова лаборатория Кенков-филм, Варна“ е комедията „Курортен сън“, чиято премиерата е на 31 октомври 1926 г. във варненското кино „Прошек“.

Вторият опит на Панайот Кенков – „Когато любовта говори“, е по мотиви от разказа „Лепо“ на Елин Пелин. Премиерата е на 18.09.1928 г. във варненското кино „Ранков“, а след нея филмът е излъчен още в Русе, Враца и Шумен.

Чуйте още за Панайот Кенков в откъс от предаването „Неизвестно за известното“ с Борислав Дряновски и Светлана Вълкова:


За Панайот Кенков и неговите филми може да прочетете и в сайта на Варненската библиотека: “Курортният сън” на Панайот Кенков | ИнфоПорт | Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна (libvar.bg)


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Оцеляването на малките и независими кина е под въпрос

Оцеляването на малките и независими кина, които не са част от големите вериги, ще е истинско чудо. Пустеещи салони, освободен персонал, липса на яснота кога бизнесът ще започне да функционира нормално. Неясно е и бъдещето, пред което е изправено и кино „Петър Слабаков” в Каварна. То е единственото, което работи в този регион на страната. И беше доста..

публикувано на 27.01.21 в 15:49

Фотоконкурс "Зима в Провадия" обяви читалище "Алеко Константинов"

Снегът, който толкова чакахме да завали, ни даде повод да си припомним красивата бяла зима, каквато отдавна не сме виждали в Източна България. Истинска зима е навън, а за любителите на фотографията – добра възможност както да направят уникални снимки, така и с най-добрата от тях да се включат в тематичния фотоконкурс, който обяви Народно читалище..

публикувано на 27.01.21 в 12:49

Фотоизложбата „Осъдени на Свободата” гостува в Областна администрация Добрич

Регионалният исторически музей в Добрич гостува на Областната администрация с фотоизложбата „Осъдени на Свободата”. Поводът е 143-годишнината от Освобождението на Хаджиоглу Пазарджик /27 януари 1878/ и националният празник 3 март. Петте фото-пана представят процесите, случващи се в Българските земи в края на 18-ти и началото на 19-ти век, довели до..

публикувано на 26.01.21 в 16:12

Фонд "Култура" на Община Варна набира проектни предложения за 2021г.

Фонд "Култура" на Община Варна обявява първа сесия за набиране на проектни предложения, които ще се реализират в периода от 10 март до 1 юли 2021. Срокът за кандидатстване е до 25 февруари включително. Кандидатстването е само по електронен път на адрес:  fund.varnaculture.bg Срокът за подаване на заявление за достъп до електронната система e до 25..

публикувано на 26.01.21 в 15:40

Писателят Людмил Станев с литературната награда "Стоян Михайловски"

Варненският писател Людмил Станев, който е и автор и водещ на предаването на Радио Варна "Морска гара" е тазгодишният носител на литературната награда "Стоян Михайловски". Присъждането на най-високото отличие на община Елена на талантливи български писатели и публицисти е с решение на Общинския съвет на сесия през януари и е във връзка с рождената..

публикувано на 26.01.21 в 08:29

Паралелни светове и демон в първия по рода си български филм на ужасите

Български филм на ужасите ще направи своята премиера през тази година. Лентата е късометражна и е първата у нас в поджанра „ found footage “ . „На прага“ е заснет само за четири дни през лятото и разказва историята на блогърка, която прекарва една вечер на най-страшните места у нас. Едно от тях обаче се оказва прекалено страшно – изоставена..

обновено на 25.01.21 в 10:21

"Царицата на чардаша" в Операта тази вечер

5 януари - понеделник - 19 часа  - ОСНОВНА СЦЕНА ЦАРИЦАТА НА ЧАРДАША  оперета от Имре Калман Режисьор: Александър Мутафчийски Диригент: Цветан Крумов В ролите: ВАЙЛЕРСХАЙМ -  Владислав Владимиров ЦЕЦИЛИЯ -  Бойка Василева ЕДВИН -  Пламен Райков ЩАСИ -  Мария Павлова БОНИ -  Велин..

публикувано на 25.01.21 в 06:59