Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Васил Василев от Дългопол разказа колекцията си от носии в книга

Книга "Носии от Ченге и Дългопол" със снимки и описание на облеклото от този етнографски регион в Източна Стара планина създаде 24-годишният Васил Василев. Той е роден и израснал в Дългопол, от малък танцува народни танци, а днес понякога свири на тъпан. Студент е шести курс "Ветеринарна медицина" в Старозагорския университет, но вече и работи по специалността, а преди това я е изучавал и във Ветеринарния техникум в Добрич.

Започва откривайки в една стара ракла красива престилка на своята прабаба

Интересът му към носиите се събужда, когато като момче попада на красива престилка. Тя е на прабаба му и е била съхранена в стара семейна ракла. Оттогава до днес той издирва и събира автентични елементи от традиционното облекло в своя роден край. Колекцията му става голяма и той решава да я съхрани и сподели чрез тази книга-албум, в която да разкаже и всичко, което знае за облеклата и традициите. Намира съмишленик в лицето на Койно Койнов, основател на някогашното Училище по българска култура “Цар Симеон I” в село Сладка вода, а днес е лектор по българска писменост и история в български училища в чужбина, най-често получава покани българи в Украйна и Лондон. Той е създател на обширен сайт за автентичната история на България http://historybg.info/ и по български език http://bgezik.info/ . Койно Койнов харесва много идеята на Васил Василев и става фотограф и издател на книгата "Носии от Ченге и Дългопол".
Най-характерно за облеклото в региона е месаленото забраждане
Месаленото забраждане е изчезнало преди около век и днес много трудно се намират екземпляри от тези месали. Това е кърпа дълга 6-7 метра, която се увива по специален начин около главата и врата, разказа авторът на книгата Васил Василев. Друг характерен белег за облеклото в региона са тъмните цветове, както е в балканджийските села Ченге, Еркеч и Голица. В Дългопол пък са кафяви, бозави. Дори в миналото са наричали дългополци "суреци", поради цвета на облеклото, сподели още колекционерът на носии.
Цялото интервю с него чуйте в звуковия файл:
Книгата е голям формат, луксозно издание и се случва и с финансовата подкрепа на местни хора, сред които най-съществен принос имат Анатоли Ангелов, Неделчо Симеонов и Нели Василева-Мейн, сподели Васил Василев. Интересът към изданието е много голям и тиражът й от 1 000 броя е почти изчерпан, добави авторът и подчерта, че още преди излизането й от печат през декември директорите на гимназията и  началното училище в Дългопол, г-н Александров и г-жа Костова, са  са заявили закупуването й за училищните библиотеки, добави колекционерът.
Снимките са предоствени на редакцията от техния автор Койно Койнов.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Евгени Станимиров: Редица сектори в икономиката се съвземат по бързо от очакваното. Не може да се каже същото за туризма

В средата на миналата година, ректора на ИУ Варна проф. д-р  Евгени Станимиров, заяви за предаването "Позиция", че младите хора в България трябва да развият предприемаческа култура. Че процентът на хората у нас, които са самонаети, които стартират такъв бизнес е много малък и е от порядъка само на 13%, при жените 7 на сто, а при..

публикувано на 28.02.21 в 17:45

Арх. Калина Калчева за проекта "Марс 25" и за любовта си към космоса

Калина Калчева е архитект и дизайнер от Варна. Нейният проект Марс 25   достигна полуфинал в конкурса Mars City State на NASA, конкурирайки се с над 5000 проекта на архитекти и учени от целия свят. Целта на конкурса е да селектира най-добрите архитектурни решения за изграждане на град на Марс. Арх. Калина Калчева е възпитаник на..

публикувано на 28.02.21 в 10:00

"Дупката" в центъра на Варна и икономическата зона край морската столица- без ясни и категорични срокове на стартиране и завършване

За индустриалната икономическа зона край Варна се говори от няколко години. Обещанията са, че тя ще се случи скоро. И от администрацията на общината и от Общински съвет Варна неведнъж са заявявали, че проектът е въпрос на време да стартира. Така например, през 2019-та година, кмета на Варна Иван Портних обяви, че изграждането ще започне през 2020-та..

публикувано на 27.02.21 в 15:49

Баба Марта посреща гости във Варненския куклен театър

"На гости на Баба Марта" се нарича спектакълът на актьорите от Варненския куклен театър, който децата предстои да видят в събота и неделя. Първата среща с Баба Марта започва в 11 часа.  А историята накратко изглежда така: Първите пролетни цветя събуждат Баба Марта, за да й съобщят новината, че Февруари си е отишъл и цялата гора се подготвя..

публикувано на 26.02.21 в 12:30

Радан Мирянов: Футболното съдийство в България калява психиката

Футболът ни е отражение на държавата, може и да не е на равнището на италианското калчо, английската премиершип или на испанското, или на германското първенство, но като интрига може да им съперничи. Особено в т.нар. важни дербита. В това е убеден Радан Мирянов - бивш футболен съдия с повече от 1000 мача зад гърба си и настоящ главен..

обновено на 26.02.21 в 10:57

Акробатът Красимир Васов умело балансира по пътя към световните циркови сцени

Цирковото изкуство в България има светло бъдеще в лицето на 21-годишния варненец Красимир Васов. Той е професионален еквилибрист и поставя номера, които спират дъха на публиката. Как Ви звучи балансиране върху меч? Младият варненец тренира с бившия цирков артист Стефан Стоянов за да усъвършенства техниката си.  Още от 8-годишен Красимир..

публикувано на 24.02.21 в 08:45

Захари Карабашлиев: Свободни сме, ала не сме го знаели

На 8 февруари излезе новият роман на Захари Карабашлиев - „Опашката“, който е социално-политическа сатира, провокирана от протестите като форма на желанието за промяна.  Това е увлекателна и проникновена притча за покварата на властта, за характера на доброто и злото, в която събитията ескалират в неразрешим конфликт и жестока (но сякаш..

обновено на 23.02.21 в 15:46